27 oktober 2015: Bron: WHO en enkele media
Het zal weinigen zijn ontgaan maar de WHO - World Health Organisation heeft op basis van een grote rewiewstudie van ruim 800 epidemologische studies bewerkt vlees aangemerkt als kankerverwekkend en geplaatst in categorie 1 en rood vlees als mogelijk kankerverwekkend en geplaatst in categorie 2A. Het heeft toch nog lang geduurd voordat dit ook officieel werd allemaal maar nu is het er dan eindelijk want het was toch algemeen bekend dat vlees en bewerkt vlees een groter risico geeft op ontwikkelen van kanker en dan met name darmkanker.
Ik ga het studierapport maar niet vertalen of tot in detail hier plaatsen. Zie verder ook gerelateerde artikelen en daarvoor in de plaats enkele links naar artikelen in de media, zoals bv. naar de Volkskrant:
WHO: bewerkt vlees eten kan leiden tot kanker
Het eten van vleeswaren als worstjes, hamburgers, ham en spek kan leiden tot kanker. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een maandag verschenen studie. De organisatie plaatst bewerkt vlees in dezelfde categorie van kankerverwekkende stoffen als bijvoorbeeld asbest, tabak en alcohol. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even schadelijk is als de andere stoffen in deze categorie.
De WHO bevestigt eerdere bevindingen over vlees en kanker
Vanaf vandaag wordt bewerkt vlees door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als kankerverwekkend voor de mens. Dat blijkt uit grootschalig wereldwijd onderzoek, en bevestigt eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat bewerkt vlees en rood vlees risicofactoren zijn voor darmkanker.
De WHO maakte vandaag de resultaten bekend van een grondige evaluatie van het bewijs voor een verband tussen bewerkt vlees, rood vlees en kanker. Bewerkt vlees wordt door de WHO aangemerkt als kankerverwekkend, en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend, voor de mens. Lees meer>>>>>>>>>>
Of de website van het PCM:
Red and Processed Meats Cause Cancer
Red and processed meat products are linked to cancer, according to a report from the World Health Organization published today in Lancet Oncology. Researchers from around the world examined more than 800 studies looking at the cancer-causing properties of red and processed meats. The authors highlighted a meta-analysis that found a 17 percent increase in risk for colon cancer per 100 grams of red meat consumed and an 18 percent increase risk with 50 grams of processed meat consumed, and ultimately concluded that they are “probably carcinogenic to humans” and “carcinogenic to humans,” respectively. Researchers also observed associations between red and processed meat products and stomach, pancreatic, and prostate cancers. Processing and other cooking methods for meat, including curing, pan-frying, and smoking, produce various carcinogenic chemicals.
Bouvard V, Loomis D, Guyton KZ, et al. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet Oncology. Published online October 26, 2015.
Het originele persbericht van de IARC die dit onderzoek uitvoerde staat hier:
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Plaats een reactie ...
Reageer op "WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie"