27 oktober 2015: Bron: WHO en enkele media

Het zal weinigen zijn ontgaan maar de WHO - World Health Organisation heeft op basis van een grote rewiewstudie van ruim 800 epidemologische studies bewerkt vlees aangemerkt als kankerverwekkend en geplaatst in categorie 1 en rood vlees als mogelijk kankerverwekkend en geplaatst in categorie 2A. Het heeft toch nog lang geduurd voordat dit ook officieel werd allemaal maar nu is het er dan eindelijk want het was toch algemeen bekend dat vlees en bewerkt vlees een groter risico geeft op ontwikkelen van kanker en dan met name darmkanker.

bewerkt vlees

Ik ga het studierapport maar niet vertalen of tot in detail hier plaatsen. Zie verder ook gerelateerde artikelen en daarvoor in de plaats enkele links naar artikelen in de media, zoals bv. naar de Volkskrant:

WHO: bewerkt vlees eten kan leiden tot kanker

Het eten van vleeswaren als worstjes, hamburgers, ham en spek kan leiden tot kanker. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een maandag verschenen studie. De organisatie plaatst bewerkt vlees in dezelfde categorie van kankerverwekkende stoffen als bijvoorbeeld asbest, tabak en alcohol. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even schadelijk is als de andere stoffen in deze categorie.

De WHO bevestigt eerdere bevindingen over vlees en kanker

Vanaf vandaag wordt bewerkt vlees door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als kankerverwekkend voor de mens. Dat blijkt uit grootschalig wereldwijd onderzoek, en bevestigt eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat bewerkt vlees en rood vlees risicofactoren zijn voor darmkanker.

De WHO maakte vandaag de resultaten bekend van een grondige evaluatie van het bewijs voor een verband tussen bewerkt vlees, rood vlees en kanker. Bewerkt vlees wordt door de WHO aangemerkt als kankerverwekkend, en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend, voor de mens. Lees meer>>>>>>>>>>

Of de website van het PCM:

Red and Processed Meats Cause Cancer

October 26, 2015

process-meat-cancer

Red and processed meat products are linked to cancer, according to a report from the World Health Organization published today in Lancet Oncology. Researchers from around the world examined more than 800 studies looking at the cancer-causing properties of red and processed meats. The authors highlighted a meta-analysis that found a 17 percent increase in risk for colon cancer per 100 grams of red meat consumed and an 18 percent increase risk with 50 grams of processed meat consumed, and ultimately concluded that they are “probably carcinogenic to humans” and “carcinogenic to humans,” respectively. Researchers also observed associations between red and processed meat products and stomach, pancreatic, and prostate cancers. Processing and other cooking methods for meat, including curing, pan-frying, and smoking, produce various carcinogenic chemicals.

Bouvard V, Loomis D, Guyton KZ, et al. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet Oncology. Published online October 26, 2015.

Het originele persbericht van de IARC die dit onderzoek uitvoerde staat hier:

IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat

Plaats een reactie ...

Reageer op "WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Minder bewerkt vlees en puur >> Vlees en bewerkt vlees, hoe >> Moerman revisited: hoogmoed >> Elke dag rood vlees geeft >> WHO plaatst eten van bewerkt >> Rood vlees eten vergroot aanzienlijk >> Meisjes die in hun adolescentietijd >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees wel degelijk risico >>