Onderstaand artikel spreekt voor zich. Hiermee wordt nieuw bewijs geleverd dat selenium mits in de goede dosis toegediend of binnen gekregen via voldoende selenium bevattende voeding dit mineraaal een belangrijke rol kan vervullen in het voorkomen van prostaatkanker (en andere kankersoorten overigens ook) en wellicht ook bij het voorkomen van een recidief na een eerdere behandeling voor primaire prostaatkanker. Hier een artikel gekopeerd van de website van de universiteit van Maastricht over deze nieuwe studieresultaten.
16 oktober 2003 Selenium verlaagt mogelijk kans op prostaatkanker Mannen die een hoger gehalte van het mineraal selenium in het lichaam hebben, hebben een 30% kleinere kans om prostaatkanker te krijgen dan mannen met een laag seleniumgehalte. Dit blijkt uit grootschalig Nederlands onderzoek onder ruim 58.000 mannen die deelnamen aan de Nederlandse Cohortstudie naar voeding en kanker, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, TNO Voeding en de Technische Universiteit Delft. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. P. van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht. Selenium is een mineraal dat van nature in de voeding voorkomt. Belangrijke bronnen zijn onder andere brood en andere graanproducten, vis en vlees. Amerikaans interventieonderzoek naar selenium en kanker had al een mogelijk risico-verlagend effect van het mineraal ten aanzien van prostaatkanker aangetoond. Daarna zijn in Amerika enkele vervolgonderzoeken hiernaar uitgevoerd die de resultaten uit het interventieonderzoek over het algemeen bevestigden. Het feit dat seleniumstatus in Nederland lager is dan in Amerika omdat het gehalte in de bodem hier lager is, was aanleiding voor de onderzoeksvraag of er ook in Nederland een dergelijk verband bestond. Om die te beantwoorden werd er gekeken naar de relatie tussen seleniumgehalten in knipsels van teennagels en het risico om jaren later prostaatkanker te ontwikkelen. Hieruit bleek dat mannen met een hoger seleniumgehalte in de nagels een kleinere kans hebben om prostaatkanker te krijgen. Het resultaat uit dit onderzoek ondersteunt dus de hypothese dat een hoge seleniuminname het risico op prostaatkanker kan verkleinen. Inmiddels is in Amerika een grootschalig verdergaand interventieonderzoek opgestart om definitief bewijs te verkrijgen. Prostaatkanker komt vooral bij oudere mannen voor. Het risico om prostaatkanker te krijgen voor het 75e levensjaar is 6,8% volgens recente gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie. Het risico is hoger dan gemiddeld als prostaatkanker in de familie voorkomt. Verder zijn voor prostaatkanker geen andere duidelijke risicofactoren bekend.
Gerelateerde artikelen
- Antioxidanten: Een mix van voedingsupplementen soja, isoflavones, lycopeen, silymarin en antioxidanten - vermindert de PSA stijging significant bij prostaatkankerpatiënten na operatieve ingreep of bestraling als postoperatieve behandeling
- Capsaicin is een stofje dat veel voorkomt in rode pepers bevordert apoptosis - zelfdoding van prostaatkankercellen.
- Cranberry extract verlaagt PSA met 22,5 procent binnen een maand bij prostaatkankerpatienten die wachten op operatie blijkt uit placebo gecontroleerde studie
- Curcumine: Een half jaar dagelijks curcumine (1440 mg/dag) stabiliseert PSA progressie in vergelijking met placebo veel beter (30 vs 10 procent) bij prostaatkankerpatiënten in hormoonvrije periode copy 1
- Ellagic-acid (Quercetin-C), veel voorkomend in bessen, rode vruchten en noten geeft significant minder bijwerkingen en significant betere respons wanneer aanvullend gegeven bij chemokuren voor recidief van prostaatkanker
- Granaatappelsap onderdrukt PSA stijging bij prostaatkanker van 15 maanden naar 37 maanden dus verlenging van PSA stabiliteit met circa twee jaar
- Groene thee extract heeft uitstekend effect bij prostaatkankerpatienten in een wait-and-see programma
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee groepgebruik
- Knoflook, uien en sjalotten lijken de kans op het krijgen van prostaatkanker met 50% te verminderen, aldus studie NCI.
- Koffie geeft langere prostaatkanker-specifieke overleving voor specifieke subgroepen, waaronder die met het CYP1A2 AA-genotype
- Leefstijl: Drastische verandering van leefstijl en overstappen op vegetarische voeding geeft significant betere resultaten bij prostaatkankerpatiënten, die in eerste instantie reguliere aanpak weigerden
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker copy 1
- Lijnzaadolie - flax seed oil zou prostaatkanker juist stimuleren beweert dr. William P. Marley. Visolie is veel beter dan lijnzaadolie, aldus Marley
- Lycopeen, een uitstekend middel om prostaatkanker te voorkomen en progressie te remmen. En lycopeen voorkomt hart- en vaatziektes. Een wetenschappelijke analyse van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
- Metformin en Zyflamend, een kruidencombinatie vergelijkbaar met prostasol stopt progressie van prostaatkanker waar hormoontherapie en chemo faalden bij vier mannen met vergevorderde prostaatkanker.
- Overzichtsstudies met effecten van leefstijl, voeding en voedingstoffen als preventie van of aanvullend bij prostaatkanker en reguliere behandelingen waaronder hormoontherapie
- Plantaardig dieet vermindert kans op recidief, verbetert overleving en verbetert kwaliteit van leven door betere sexualiteit en beter plassen bij prostaatkankerpatienten
- Pomi-T, een voedingssupplement dat granaatappel, broccoli, groene thee en kurkuma bevat verlaagt PSA waarden hoog significant - 14,7 vs 78,5 procent, P = 0,0008 - in vergelijking met placebo en vermindert significant tweede reguliere behandelingen.
- Prostaatkanker patienten met een verhoogde PSA hebben baat bij verandering van levensstijl en voedingspatroon blijkt uit gerandomiseerde studie. Niemand uit groep mannen die leefstijl veranderde had later behandeling nodig. Artikel geplaatst 16 juli 2010
- Resveratrol: Elke dag glas rode wijn - resveratrol bevattend - voorkomt het ontwikkelen van prostaatkanker.
- Selenium speelt wellicht een rol in uitzaaiingsproces bij prostaatkanker blijkt uit onderzoek aan Universiteit van Wageningen.
- Studie naar effect van vitamine E in combinatie met lycopeen bij prostaatkanker in Erasmus Medisch Centrum al gestart in oktober 2004
- Vetarm dieet met vlaszaad vermindert kans op krijgen van prostaatkanker
- Vetarmdieet van Dean Ornish zorgt voor stabilisatie en zelfs teruggang van kanker bij patiënten met prostaatkanker
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbele voor laagste waarden - bij bepaalde agressieve vormen van prostaatkanker.
- Vitamine D als aanvulling op Docetaxel - Taxotere - zorgt voor sterke vermindering van PSA-waarde bij patiënten met vergevorderde prostaatkanker.
- Vitamine D en zonlicht heeft therapeutisch en preventief effect bij prostaatkanker blijkt uit grote overzichtstudie van gerandomiseerde studies Artikel geplaatst 28 april 2009
- Vitamine E: hoge vitamine E waarden in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC - Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie
- Selenium kan kans op prostaatkanker met meer dan 30 procent verminderen en selenium lijkt daarmee ook belangrijk in het voorkomen van een recidief of remming van primaire prostaatkanker.
- Soja isoflavonen aanvullend op bestraling bij prostaatkanker verminderen bijwerkingen en zorgen voor minder impotentie.
- Sulfurofaan vertraagt stijging van PSA tot verdubbeling met 86 procent - 28.9 vs 15.5 maanden - bij prostaatkankerpatienten na operatie in vergelijking met placebo copy 1
- Vet arm dieet plus vlaszaad heeft aantoonbaar therapeutische effect bij prostaatkanker.
- Visolie: Omega-3 vetzuren - vette vis (LC n-3) voorkomt significant prostaatkanker en vermindert significant de agressiviteit van prostaatkanker als die eenmaal is geconstateerd. Blijkt uit vergelijkende studie met 900 mannen
- Voedingsinterventie bij prostaatkankerpatienten geeft twee tegengestelde uitslagen uit twee gerandomiseerde Nederlandse studies.
- Wait and see beleid aangevuld met voeding en leefstijladviezen bij prostaatkankerpatienten voorkomt bij 80 tot 100 procent dat er nog een behandeling moet volgen.
- Voeding en voedingstoffen bij prostaatkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij prostaatkanker bij elkaar gezet. Update 22 juni 2010
Plaats een reactie ...
Reageer op "Selenium kan kans op prostaatkanker met meer dan 30 procent verminderen en selenium lijkt daarmee ook belangrijk in het voorkomen van een recidief of remming van primaire prostaatkanker."