Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
12 januari 2019: ik kreeg een vraag over Zyflamend en wil toch dit artikel eens naar voren halen want alle vier de casestudies die hieronder beschreven worden geven goede resultaten te zien voor mannen met stijgende PSA. Lees maar eens hieronder.
Foto is van Memorial Sloan Kettering Cancer Centre dat ook goede informatie over Zyflamend heeft.
27 december 2016: Bron: Case Rep Oncol Med. 2015; 2015: 471861.:
Dat bepaalde voedingsstoffen zoals groene thee, curcumine - kurkuma, gember enz. goede invloed hebben op het voorkomen en onder controle houden van prostaatkanker is algemeen wel bekend. (zie literatuurlijst specifiek voor prostaatkanker.) Of denk aan de waarde van prostasol waarvan ik weet dat veel mannen met beginnende prostaatkanker dat met succes gebruiken. Maar ook blijkt dat bepaalde voedingsstoffen ook bij gevorderde prostaatkanker al of niet aanvullend op standaard behandelingen een waarde kunnen hebben. Een grote waarde als je onderstaande vier case studies bekijkt.
Afgelopen week was ik aan het zoeken in Pubmed en kwam een case studie tegen van vier prostaatkankerpatienten met vergevorderde prostaatkanker. En heel opmerkelijk alle vier de mannen kregen hun progressie van hun PSA en progressie van hun prostaatkanker onder controle waar hormoontherapie en / of chemo hadden gefaald. En eigenlijk op een hele simpele manier. Bij alle vier de mannen begon hun PSA te dalen en verbeterde de kwaliteit van leven, ook omdat hun kankerprogressie stopte, nadat ze waren begonnen met metformin (een diabetesmedicijn) en/of met Zyflamend, een samengestelde kruidenmix van kurkuma, 'heilige' basilicum, groene thee, oregano, gember, rozemarijn, Chinese gouddraad, hu zhang, berberis, en basilicum 'skullcap'.
Het studierapport laat ook de grafieken zien van de PSA enz. van de mannen die mee deden aan deze case studies.
Hier een korte samenvatting van elke case studie:
Case studie 1:
Case 1 beschrijft het verhaal van een 81-jarige Afro-Amerikaanse man die met prostaatkanker werd gediagnosticeerd in 1974 en een radicale prostatectomie (operatieve verwijdering van de prostaat) onderging. In 1987 werd hij pallatief bestraald. Sinds 1994 gebruikt hij een vorm van hormoontherapie, in eerste instantie op een intermitterend schema (intermitterend = aantal maanden wel en dan weer paar maanden niet). In september 2011 begon hij met Zyflamend, één tablet tweemaal daags oraal voor zijn hormoon-resistente prostaatkanker. Zijn PSA (prostaat-specifieke antigeen) niveau nam eerst toe tot 4,5, maar een botscan was negatief voor uitzaaiingen. Zyflamend verlichtte wel zijn reumatische pijnen, en zijn gevoel van welzijn werd daardoor ook voortdurend beter. Ook zakte na verloop van tijd zijn PSA. Meer dan een jaar later is zijn PSA gedaald tot 0,4 en bleef stabiel gedurende nu bijna 2 jaar.
Opmerkelijk dat deze man al 36 jaar met prostaatkanker leeft en blijkbaar ook inmiddels met goede kwaliteit van leven. Terwijl de eerste diagnose was op een leeftijd (45 jaar) dat nog veel mannen eraan overlijden.
Hieronder zijn grafieken van PSA metingen (a) en (b) zijn van hem. (c) is van case studie 3.
Case studie 2:
In voorbeeld 2 wordt een 60-jarige blanke man beschreven die met prostaatkanker werd gediagnosticeerd in januari 2010. Zijn PSA was 62, en zijn Gleason score bedroeg 9 (4 + 5). In maart 2010 onderging hij een radicale prostatectomie (operatieve verwijdering van de prostaat). Zijn pathologische ziekte stadium was T3aN1. In juli 2010 begon hij met een hormoontherapie. Hij had uitzaaiingen in de lymfeklieren, maar geen botmetastases. In juni 2011 kreeg hij immuuntherpaie met sipuleucel-T (Provenge). In januari 2013 begon hij met abiraterone. Zijn PSA daalde van 844,2 naar 182,5. In november 2013 was zijn PSA weer verhoogd tot 216,6. daarna werd metformin (500 mg tweemaal daags oraal in te nemen) toegevoegd aan de abiraterone. Verrassenderwijs daalde zijn PSA tot 94,0 in de daaropvolgende 6 maanden. Zover ik het goed begrijp was op het moment dat de studie werd beschreven de bovenstaande situatie van de man. Of de PSA daarna nog verder is gedaald durf ik dus niet te zeggen want de studie is gepubliceerd in 2015 en de grafiek loopt niet verder dan juli 2014.
Zie de grafiek (b) in bovenstaande grafiek is van patiënt 2.
Case studie 3:
Case studie 3 beschrijft een 64-jarige blanke man die met prostaatkanker werd gediagnosticeerd in augustus 2007. Zijn PSA was 93, zijn Gleason score bedroeg 9 (4 + 5), en hij had in het bekken aangetastte lymfklieren bij de diagnose. Hij kreeg zowel chemo met wekelijks docetaxel 25 mg / m2, als hormoontherapie, gevolgd door een radicale prostatectomie (operatieve verwijdering van de prostaat) in september 2009. Zijn pathologische ziektestadium was T3aN0, en zijn chirurgische marges waren negatief. (blijkbaar was alle zichtbare tumorweefsel dus weggehaald).
In november 2012, ontwikkelde hij een recidief in de lymfklieren en begon opnieuw met hormoontherapie. In maart 2013 werden bij hem uitgebreide uitzaaiingen in de lever, bot, lymfklieren en blaas geconstateerd. Hoewel zijn klachten verbeterden en zijn lever uitzaaiingen en de blaas laesies krompen, bleef zijn PSA waarde stijgen van 6,7 tot 34,0 tijdens en na 8 kuren palliateive chemotherapie bestaande uit cabazitaxel en carboplatin. In augustus 2013, werd metformine (500 mg oraal tweemaal daags) aan de chemotherapie toegevoegd. En heel opmerkelijk vanaf dat moment nam zijn PSA af met deze combinatiebehandeling (pijl, Zie in eerder gegeven grafiek figuur 1 (c) welke van patient 3 is.
Tekst van patiënt 4 gaat verder onder foto
Foto hieronder: CT bevindingen van levermetastasen en de respons op de behandeling van patiënt 3.
Case studie 4:
Case 4 beschijft een 76-jarige blanke man die met prostaatkanker werd gediagnosticeerd in 1994 en een radicale prostatectomie onderging. In 1995 werd hij palliatief bestraald. In 1999 kreeg hij hormoontherpaie met leuprolide en vervolgens werd een bilaterale orchidectomie (zaadballen worden verwijderd) uitgevoerd. In oktober 2010, ontwikkelde hij een recidief in de prostaat, uit een biopsie een tumor van het type adenocarcinoom met een Gleason score van 8 (4 + 4).
Van augustus 2011 tot juli 2013, kreeg hij chemotherapie bestaande uit docetaxel en cabazitaxel en werd vervolgens nog een keer een kuur met docetaxel. Helaas, zijn PSA niveau bleef stijgen naar 15,1. In augustus 2013 beëindigde hij chemotherapie en kreeg een onderhouds regiem bestaande uit Zyflamend één tablet tweemaal daags oraal en metformine 500 mg oraal tweemaal daags. En heel opmerkelijk zijn PSA daalde tot 4,5 in november 2013 en was <0,1 in januari 2014.
Conclusie:
De onderzoekers concluderen op basis van o.a. deze vier case studies:
In deze case studies vermelden wij het klinisch beloop van 4 patiënten met een klinische respons op de combinatie behandeling met metformin en / of Zyflamend. Doordat metformin en / of Zyflamend zich richten op de prostaatkanker stamcellen en de tumor micro-omgeving, kunnen metformin en / of Zyflamend een alternatief zijn als een nieuw middel voor het behandelen van prostaatkanker om daarmee het therapeutische voordeel van de conventionele behandelingen te verbeteren.
Uiteraard pleiten de onderzoekers voor meer klinische gerandomiseerde grootschaliger studies en is ook nodig m.i., maar ik vond deze case studies zo interessant dat ik deze hier heb gepubliceerd met ook interessante literatuurlijst erbij. In het studierapport beschrijven de onderzoekers ook hoe zij denken dat metformin en Zyflamend zo goed werken, waar deze middelen op ingrijpen, maar is mij te ingewikkeld om dat te vertalen, maar artsen zullen ongetwijfeld dit wel begrijpen.
Het volledige studierapport: Maintenance Therapy Containing Metformin and/or Zyflamend for Advanced Prostate Cancer: A Case Series is gratis in te zien met dus uitstekende beschijvingen van werkingsmechansime van metformin en Zyflamend.
Hier het abstract plus referentielijst:
We propose a maintenance regimen with metformin and/or Zyflamend that targets cancer stem cells and the tumor microenvironment to keep the cancer dormant and prevent it from activation from dormancy. Herein, we report the clinical course of four patients who experienced a clinical response after treatment with metformin and/or Zyflamend
Maintenance Therapy Containing Metformin and/or Zyflamend for Advanced Prostate Cancer: A Case Series
Gerelateerde artikelen
- Antioxidanten: Een mix van voedingsupplementen soja, isoflavones, lycopeen, silymarin en antioxidanten - vermindert de PSA stijging significant bij prostaatkankerpatiënten na operatieve ingreep of bestraling als postoperatieve behandeling
- Capsaicin is een stofje dat veel voorkomt in rode pepers bevordert apoptosis - zelfdoding van prostaatkankercellen.
- Cranberry extract verlaagt PSA met 22,5 procent binnen een maand bij prostaatkankerpatienten die wachten op operatie blijkt uit placebo gecontroleerde studie
- Curcumine: Een half jaar dagelijks curcumine (1440 mg/dag) stabiliseert PSA progressie in vergelijking met placebo veel beter (30 vs 10 procent) bij prostaatkankerpatiënten in hormoonvrije periode copy 1
- Ellagic-acid (Quercetin-C), veel voorkomend in bessen, rode vruchten en noten geeft significant minder bijwerkingen en significant betere respons wanneer aanvullend gegeven bij chemokuren voor recidief van prostaatkanker
- Granaatappelsap onderdrukt PSA stijging bij prostaatkanker van 15 maanden naar 37 maanden dus verlenging van PSA stabiliteit met circa twee jaar
- Groene thee extract heeft uitstekend effect bij prostaatkankerpatienten in een wait-and-see programma
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee groepgebruik
- Knoflook, uien en sjalotten lijken de kans op het krijgen van prostaatkanker met 50% te verminderen, aldus studie NCI.
- Koffie geeft langere prostaatkanker-specifieke overleving voor specifieke subgroepen, waaronder die met het CYP1A2 AA-genotype
- Leefstijl: Drastische verandering van leefstijl en overstappen op vegetarische voeding geeft significant betere resultaten bij prostaatkankerpatiënten, die in eerste instantie reguliere aanpak weigerden
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker copy 1
- Lijnzaadolie - flax seed oil zou prostaatkanker juist stimuleren beweert dr. William P. Marley. Visolie is veel beter dan lijnzaadolie, aldus Marley
- Lycopeen, een uitstekend middel om prostaatkanker te voorkomen en progressie te remmen. En lycopeen voorkomt hart- en vaatziektes. Een wetenschappelijke analyse van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
- Metformin en Zyflamend, een kruidencombinatie vergelijkbaar met prostasol stopt progressie van prostaatkanker waar hormoontherapie en chemo faalden bij vier mannen met vergevorderde prostaatkanker.
- Overzichtsstudies met effecten van leefstijl, voeding en voedingstoffen als preventie van of aanvullend bij prostaatkanker en reguliere behandelingen waaronder hormoontherapie
- Plantaardig dieet vermindert kans op recidief, verbetert overleving en verbetert kwaliteit van leven door betere sexualiteit en beter plassen bij prostaatkankerpatienten
- Pomi-T, een voedingssupplement dat granaatappel, broccoli, groene thee en kurkuma bevat verlaagt PSA waarden hoog significant - 14,7 vs 78,5 procent, P = 0,0008 - in vergelijking met placebo en vermindert significant tweede reguliere behandelingen.
- Prostaatkanker patienten met een verhoogde PSA hebben baat bij verandering van levensstijl en voedingspatroon blijkt uit gerandomiseerde studie. Niemand uit groep mannen die leefstijl veranderde had later behandeling nodig. Artikel geplaatst 16 juli 2010
- Resveratrol: Elke dag glas rode wijn - resveratrol bevattend - voorkomt het ontwikkelen van prostaatkanker.
- Selenium speelt wellicht een rol in uitzaaiingsproces bij prostaatkanker blijkt uit onderzoek aan Universiteit van Wageningen.
- Studie naar effect van vitamine E in combinatie met lycopeen bij prostaatkanker in Erasmus Medisch Centrum al gestart in oktober 2004
- Vetarm dieet met vlaszaad vermindert kans op krijgen van prostaatkanker
- Vetarmdieet van Dean Ornish zorgt voor stabilisatie en zelfs teruggang van kanker bij patiënten met prostaatkanker
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbele voor laagste waarden - bij bepaalde agressieve vormen van prostaatkanker.
- Vitamine D als aanvulling op Docetaxel - Taxotere - zorgt voor sterke vermindering van PSA-waarde bij patiënten met vergevorderde prostaatkanker.
- Vitamine D en zonlicht heeft therapeutisch en preventief effect bij prostaatkanker blijkt uit grote overzichtstudie van gerandomiseerde studies Artikel geplaatst 28 april 2009
- Vitamine E: hoge vitamine E waarden in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC - Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie
- Selenium kan kans op prostaatkanker met meer dan 30 procent verminderen en selenium lijkt daarmee ook belangrijk in het voorkomen van een recidief of remming van primaire prostaatkanker.
- Soja isoflavonen aanvullend op bestraling bij prostaatkanker verminderen bijwerkingen en zorgen voor minder impotentie.
- Sulfurofaan vertraagt stijging van PSA tot verdubbeling met 86 procent - 28.9 vs 15.5 maanden - bij prostaatkankerpatienten na operatie in vergelijking met placebo copy 1
- Vet arm dieet plus vlaszaad heeft aantoonbaar therapeutische effect bij prostaatkanker.
- Visolie: Omega-3 vetzuren - vette vis (LC n-3) voorkomt significant prostaatkanker en vermindert significant de agressiviteit van prostaatkanker als die eenmaal is geconstateerd. Blijkt uit vergelijkende studie met 900 mannen
- Voedingsinterventie bij prostaatkankerpatienten geeft twee tegengestelde uitslagen uit twee gerandomiseerde Nederlandse studies.
- Wait and see beleid aangevuld met voeding en leefstijladviezen bij prostaatkankerpatienten voorkomt bij 80 tot 100 procent dat er nog een behandeling moet volgen.
- Voeding en voedingstoffen bij prostaatkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij prostaatkanker bij elkaar gezet. Update 22 juni 2010
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Metformin en Zyflamend, een kruidencombinatie vergelijkbaar met prostasol stopt progressie van prostaatkanker waar hormoontherapie en chemo faalden bij vier mannen met vergevorderde prostaatkanker."