Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven waaronder bij MEDpro zoals op prostasol of prostectan voor prostaatkanker welke goed te combineren is met bv granaatappelsap.
Veel koffie drinken blijkt langere prostaatkanker specifieke overleving te geven voor bepaalde groepen mannen met prostaatkanker, waaronder die met het CYP1A2 AA-genotype. Dat blijkt uit een studie die op 19 augustus online is gepubliceerd in European Urology Oncology.
Justin R. Gregg, MD, van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas in Houston, en collega's onderzochten de associaties tussen koffie inname, het genotype van het cafeïnemetabolisme en overleving met behulp van gegevens uit de PRACTICAL Consortium-database voor 5.727 mannen met prostaatkanker.
De onderzoekers ontdekten dat, hoewel de resultaten niet statistisch significant waren, dat een hoge koffie inname geassocieerd leek te zijn met langere prostaatkanker specifieke overleving en betere algehele overleving.
Hoge koffie inname was geassocieerd met langere prostaatkanker specifieke overleving bij mannen met lokale prostaatkanker, met vergelijkbare, maar niet statistisch significante resultaten bij mensen met gevorderde prostaatkanker.
Bij mannen met het CYP1A2 AA-genotype was een hoge koffie inname geassocieerd met een wel statistisch significant langere prostaatkanker specifieke overleving; er werden geen associaties gezien voor mannen met het AC/CC-genotype.
Het volledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden. Klik op de titel van het abstract:
Coffee Intake, Caffeine Metabolism Genotype, and Survival Among Men with Prostate Cancer
Published:August 19, 2022DOI:https://doi.org/10.1016/j.euo.2022.07.008
Abstract
Background
Coffee intake may lower prostate cancer risk and progression, but postdiagnosis outcomes by caffeine metabolism genotype are not well characterized.
Objective
To evaluate associations between coffee intake, caffeine metabolism genotype, and survival in a large, multicenter study of men with prostate cancer.
Design, setting, and participants
Data from The PRACTICAL Consortium database for 5727 men with prostate cancer from seven US, Australian, and European studies were included. The cases included had data available for the CYP1A2 −163C>A rs762551 single-nucleotide variant associated with caffeine metabolism, coffee intake, and >6 mo of follow-up.
Outcome measurements and statistical analysis
Multivariable-adjusted Cox proportional hazards models across pooled patient-level data were used to compare the effect of coffee intake (categorized as low , high, or none/very low) in relation to overall survival (OS) and prostate cancer–specific survival (PCSS), with stratified analyses conducted by clinical disease risk and genotype.
Results and limitations
High coffee intake appeared to be associated with longer PCSS (hazard ratio 0.85, 95% confidence interval 0.68–1.08; p = 0.18) and OS (HR 0.90, 95% CI 0.77–1.07; p = 0.24), although results were not statistically significant. In the group with clinically localized disease, high coffee intake was associated with longer PCSS (HR 0.66, 95% CI 0.44–0.98; p = 0.040), with comparable results for the group with advanced disease (HR 0.92, 95% CI 0.69–1.23; p = 0.6). High coffee intake was associated with longer PCSS among men with the CYP1A2 AA (HR 0.67, 95% CI 0.49–0.93; p = 0.017) but not the AC/CC genotype (p = 0.8); an interaction was detected (p = 0.042). No associations with OS were observed in subgroup analyses (p > 0.05). Limitations include the nominal statistical significance and residual confounding.
Conclusions
Coffee intake was associated with longer PCSS among men with a CYP1A2 −163AA (*1F/*1F) genotype, a finding that will require further replication.
Patient summary
It is likely that coffee intake is associated with longer prostate cancer–specific survival in certain groups, but more research is needed to fully understand which men may benefit and why.
References
-
Effects of coffee consumption on subclinical inflammation and other risk factors for type 2 diabetes: a clinical trial.Am J Clin Nutr. 2010; 91: 950-957
-
Coffee intake, recurrence, and mortality in stage III colon cancer: results from CALGB 89803 (Alliance).J Clin Oncol. 2015; 33: 3598-3607
-
Coffee consumption and prostate cancer risk: a meta-analysis of cohort studies.Nutr Cancer. 2015; 67: 392-400
-
Functional significance of a C→A polymorphism in intron 1 of the cytochrome P450 CYP1A2 gene tested with caffeine.Br J Clin Pharmacol. 1999; 47: 445-449
-
Caffeine, CYP1A2 genotype, and endurance performance in athletes.Med Sci Sports Exerc. 2018; 50: 1570-1578
-
Impact of genetic variability on physiological responses to caffeine in humans: a systematic review.Nutrients. 2018; 10: 1373
-
Coffee, caffeine metabolism genotype and disease progression in patients with localized prostate cancer managed with active surveillance.J Urol. 2019; 201: 308-314
-
Identification of 23 new prostate cancer susceptibility loci using the iCOGS custom genotyping array.Nat Genet. 2013; 45: 385-391.e1–2
-
Investigating the possible causal role of coffee consumption with prostate cancer risk and progression using Mendelian randomization analysis: coffee and prostate cancer.Int J Cancer. 2017; 140: 322-328
-
Association analyses of more than 140,000 men identify 63 new prostate cancer susceptibility loci.Nat Genet. 2018; 50: 928-936
-
Multiple novel prostate cancer predisposition loci confirmed by an international study: The PRACTICAL Consortium.Cancer Epidemiol Biomark Prev. 2008; 17: 2052-2061
-
Long-term coffee consumption, caffeine metabolism genetics, and risk of cardiovascular disease: a prospective analysis of up to 347,077 individuals and 8368 cases.Am J Clin Nutr. 2019; 109: 509-516
-
Association of aspirin and NSAID use with risk of colorectal cancer according to genetic variants.JAMA. 2015; 313: 1133
-
Coffee consumption and prostate cancer risk and progression in the Health Professionals Follow-up Study.J Natl Cancer Inst. 2011; 103: 876-884
-
Serum biomarkers of habitual coffee consumption may provide insight into the mechanism underlying the association between coffee consumption and colorectal cancer.Am J Clin Nutr. 2015; 101: 1000-1011
-
Patient-reported outcomes after monitoring, surgery, or radiotherapy for prostate cancer.N Engl J Med. 2016; 375: 1425-1437
-
Coffee, CYP1A2 genotype and risk of myocardial infarction.Genes Nutr. 2007; 2: 155-156
-
Coffee inhibits nuclear factor-kappa B in prostate cancer cells and xenografts.J Nutr Biochem. 2016; 27: 153-163
-
Caffeine induces G2/M arrest and apoptosis via a novel p53-dependent pathway in NB4 promyelocytic leukemia cells.J Cell Physiol. 2003; 196: 276-283
-
Chronic caffeine intake increases androgenic stimuli, epithelial cell proliferation and hyperplasia in rat ventral prostate.Int J Exp Pathol. 2012; 93: 429-437
-
Association of coffee drinking with mortality by genetic variation in caffeine metabolism: findings from the UK Biobank.JAMA Intern Med. 2018; 178: 1086-1097
-
Cancer statistics, 2017.CA Cancer J Clin. 2017; 67: 7-30
Article Info
Publication History
Published online: August 19, 2022
Accepted: July 20, 2022
Received in revised form: June 26, 2022
Received: March 18, 2022
Associate Editor: Alberto BrigantiPublication stage
In Press Corrected ProofIdentification
Copyright
© 2022 European Association of Urology. Published by Elsevier B.V. All rights reserved.
ScienceDirect
Access this article on ScienceDirectTables
- Table 1Characteristics of prostate cancer cases by study site
- Table 2Coffee intake in relation to prostate cancer–specific survival among all men and by clinical risk group: pooled analysis of The PRACTICAL Consortium (n = 5727)
- Table 3Coffee intake in relation to prostate cancer–specific survival by rs762551 caffeine metabolism genotype: pooled analysis of The PRACTICAL Consortium (n = 5727)
Gerelateerde artikelen
- Antioxidanten: Een mix van voedingsupplementen soja, isoflavones, lycopeen, silymarin en antioxidanten - vermindert de PSA stijging significant bij prostaatkankerpatiënten na operatieve ingreep of bestraling als postoperatieve behandeling
- Capsaicin is een stofje dat veel voorkomt in rode pepers bevordert apoptosis - zelfdoding van prostaatkankercellen.
- Cranberry extract verlaagt PSA met 22,5 procent binnen een maand bij prostaatkankerpatienten die wachten op operatie blijkt uit placebo gecontroleerde studie
- Curcumine: Een half jaar dagelijks curcumine (1440 mg/dag) stabiliseert PSA progressie in vergelijking met placebo veel beter (30 vs 10 procent) bij prostaatkankerpatiënten in hormoonvrije periode copy 1
- Ellagic-acid (Quercetin-C), veel voorkomend in bessen, rode vruchten en noten geeft significant minder bijwerkingen en significant betere respons wanneer aanvullend gegeven bij chemokuren voor recidief van prostaatkanker
- Granaatappelsap onderdrukt PSA stijging bij prostaatkanker van 15 maanden naar 37 maanden dus verlenging van PSA stabiliteit met circa twee jaar
- Groene thee extract heeft uitstekend effect bij prostaatkankerpatienten in een wait-and-see programma
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee groepgebruik
- Knoflook, uien en sjalotten lijken de kans op het krijgen van prostaatkanker met 50% te verminderen, aldus studie NCI.
- Koffie geeft langere prostaatkanker-specifieke overleving voor specifieke subgroepen, waaronder die met het CYP1A2 AA-genotype
- Leefstijl: Drastische verandering van leefstijl en overstappen op vegetarische voeding geeft significant betere resultaten bij prostaatkankerpatiënten, die in eerste instantie reguliere aanpak weigerden
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker copy 1
- Lijnzaadolie - flax seed oil zou prostaatkanker juist stimuleren beweert dr. William P. Marley. Visolie is veel beter dan lijnzaadolie, aldus Marley
- Lycopeen, een uitstekend middel om prostaatkanker te voorkomen en progressie te remmen. En lycopeen voorkomt hart- en vaatziektes. Een wetenschappelijke analyse van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
- Metformin en Zyflamend, een kruidencombinatie vergelijkbaar met prostasol stopt progressie van prostaatkanker waar hormoontherapie en chemo faalden bij vier mannen met vergevorderde prostaatkanker.
- Overzichtsstudies met effecten van leefstijl, voeding en voedingstoffen als preventie van of aanvullend bij prostaatkanker en reguliere behandelingen waaronder hormoontherapie
- Plantaardig dieet vermindert kans op recidief, verbetert overleving en verbetert kwaliteit van leven door betere sexualiteit en beter plassen bij prostaatkankerpatienten
- Pomi-T, een voedingssupplement dat granaatappel, broccoli, groene thee en kurkuma bevat verlaagt PSA waarden hoog significant - 14,7 vs 78,5 procent, P = 0,0008 - in vergelijking met placebo en vermindert significant tweede reguliere behandelingen.
- Prostaatkanker patienten met een verhoogde PSA hebben baat bij verandering van levensstijl en voedingspatroon blijkt uit gerandomiseerde studie. Niemand uit groep mannen die leefstijl veranderde had later behandeling nodig. Artikel geplaatst 16 juli 2010
- Resveratrol: Elke dag glas rode wijn - resveratrol bevattend - voorkomt het ontwikkelen van prostaatkanker.
- Selenium speelt wellicht een rol in uitzaaiingsproces bij prostaatkanker blijkt uit onderzoek aan Universiteit van Wageningen.
- Studie naar effect van vitamine E in combinatie met lycopeen bij prostaatkanker in Erasmus Medisch Centrum al gestart in oktober 2004
- Vetarm dieet met vlaszaad vermindert kans op krijgen van prostaatkanker
- Vetarmdieet van Dean Ornish zorgt voor stabilisatie en zelfs teruggang van kanker bij patiënten met prostaatkanker
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbele voor laagste waarden - bij bepaalde agressieve vormen van prostaatkanker.
- Vitamine D als aanvulling op Docetaxel - Taxotere - zorgt voor sterke vermindering van PSA-waarde bij patiënten met vergevorderde prostaatkanker.
- Vitamine D en zonlicht heeft therapeutisch en preventief effect bij prostaatkanker blijkt uit grote overzichtstudie van gerandomiseerde studies Artikel geplaatst 28 april 2009
- Vitamine E: hoge vitamine E waarden in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC - Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie
- Selenium kan kans op prostaatkanker met meer dan 30 procent verminderen en selenium lijkt daarmee ook belangrijk in het voorkomen van een recidief of remming van primaire prostaatkanker.
- Soja isoflavonen aanvullend op bestraling bij prostaatkanker verminderen bijwerkingen en zorgen voor minder impotentie.
- Sulfurofaan vertraagt stijging van PSA tot verdubbeling met 86 procent - 28.9 vs 15.5 maanden - bij prostaatkankerpatienten na operatie in vergelijking met placebo copy 1
- Vet arm dieet plus vlaszaad heeft aantoonbaar therapeutische effect bij prostaatkanker.
- Visolie: Omega-3 vetzuren - vette vis (LC n-3) voorkomt significant prostaatkanker en vermindert significant de agressiviteit van prostaatkanker als die eenmaal is geconstateerd. Blijkt uit vergelijkende studie met 900 mannen
- Voedingsinterventie bij prostaatkankerpatienten geeft twee tegengestelde uitslagen uit twee gerandomiseerde Nederlandse studies.
- Wait and see beleid aangevuld met voeding en leefstijladviezen bij prostaatkankerpatienten voorkomt bij 80 tot 100 procent dat er nog een behandeling moet volgen.
- Voeding en voedingstoffen bij prostaatkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij prostaatkanker bij elkaar gezet. Update 22 juni 2010
Plaats een reactie ...
Reageer op "Koffie geeft langere prostaatkanker-specifieke overleving voor specifieke subgroepen, waaronder die met het CYP1A2 AA-genotype"