14 juli 2015: Bron Cancer Metastasis Rev. 2010 Sep; 29(3): 529–542. Published online 2010 Aug 18.

Ik heb aan onderstaande informatie twee recente studierapporten toegevoegd van studies die dr. Rath heeft laten uitvoeren bij dieren met verschillende vormen van kanker.

Interessant zijn de studies met dieren die aantonen dat de voedingssuppeltie combinatie (met name groene thee extract, L-lysine en L-proline en die dr. Rath hanteert heel duidelijk niet alleen tumoren in groei afremt maar ook tumoren kleiner maakt. In het studierapport worden studies met muizen en ratten vermeld met verschillende vormen van kanker waaronder prostaatkanker, borstkanker, sarcoma's, melanomen enz. En allemaal verschillen in kleiner worden van tumoren en levensduur van meer dan 50% met controlegroepen.

Het is voor mij teveel en ook soms te wetenschappelijk om dit allemaal te vertalen maar u kunt zo'n rapport eens uitprinten en meenemen naar uw behandelend arts?

Het volledige studierapport: Micronutrient synergy—a new tool in effective control of metastasis and other key mechanisms of cancer kunt u gratis inzien. Met een uitstekende referentielijst.

Mei 2002: Bron: o.a. website en boeken van Dr. Matthias Rath zelf en eigen onderzoek. Lees ook onze disclaimer en waarschuwingen vooraf bovenaan deze artikelen

Dr. Matthias Rath is een bekende Duitse arts die vanuit Nederland (Almelo) in samenwerking met vele buitenlandse wetenschappers (waaronder vroeger ook met Prof. Linus Pauling - tweevoudig Nobelprijs winnaar) met vernieuwende ideeën komt voor de bestrijding van kanker en hart- en vaatziekten. Dr. Rath is geen voorstander van chemotherapie en bestralingen. Zijn cellulaire geneeskunde, gebaseerd op natuurlijke voedingstoffen lijkt veel op de orthomoleculaire geneeskunde (adressen van goed gekwalificeerde orthomoleculaire artsen staan onder nuttige adressen). De toepassing van hoog gedoseerde voedingsstoffen helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels en ondersteunt op natuurlijke wijze de behandeling van reeds aanwezige gezondheidsklachten. 

Het gaat ons te ver hier alles te beschrijven want Dr. Rath heeft ook een uitgebreide website waar o.a. is te lezen hoe hij kanker aanpakt Op deze site, die ook in het Engels, Spaans en Frans is beschreven, wordt uitvoerig beschreven wat cellulaire geneeskunde inhoudt. Dr. Rath verkoopt via tussenpersonen zijn voedingsupplementen. Zover wij weten kun je als patient geen consult bij hem doen wat o.i. niet is aan te bevelen. O.i. hoort elke kankerpatient een individueel consult te kunnen doen.  

Op de pagina boeken en kanker vindt u allerlei titels van boeken van Dr. Matthias Rath waarin hij gedetailleerd beschrijft hoe kanker is te bestrijden.

Zijn boek: 'Kanker, de vorderingen van de cellulaire geneeskunde' is ook in het Nederlands verkrijgbaar. Ik heb het boekje gelezen en het is m.i. informatief en interessant. Maar goed, dat is persoonlijk en ik ben geen arts dus kan hier ook weinig over zeggen. Echter, van alle genoemde voedingsstoffen is (in studies) individueel al bewezen dat ze een positieve werking hebben. 

Juni 2002: Dr. Matthias Rath heeft samen met wetenschappers in Amerika, onder leiding van biochemicus Dr. Alexandra Niedzwiecki, naar zijn zeggen bewezen dat kanker met een natuurlijke geneeswijze is te genezen. Kern van de behandeling is een mix van natuurlijke stoffen die de metastisering (uitzaaiing) van kanker tegengaan.

Ik citeer uit de brochure 'De overwinning op kanker is nabij' die Dr. Rath heeft uitgegeven en gratis is op te vragen via zijn website.

Deze mix van stoffen is: 
Epigallocatechine-gallat (EGCG) een polyfenolbestanddeel van groene thee. Ascorbylpalminaat een vorm van vitamine C die in vet oplosbaar is. L-lysine en L-proline, twee natuurlijke aminozuren. Selenium, een bekende antioxidant. N-acetylcysteïne (NAC) eveneens een antioxidant. Arginine een aminozuur en als laatste koper en mangaan die beide noodzakelijk voor een aantal lichaamsfuncties. 
In een in vitro studie (laboratoriumstudie) bleken de resultaten opzienbarend. De combinatie van bovengenoemde voedingstoffen was in staat om te verhinderen dat kankercellen het collageenmatrix binnen te dringen (sorry, ik ben geen arts en kan het niet duidelijker uitleggen.) Dit betekent volgens Dr. Rath dat de kankercellen zich niet konden uitzaaien. Ter verklaring: cellen worden omgeven door collageen en bindweefsel. Om te kunnen groeien moeten gezonde cellen deze extracellulaire barrières, waardoor ze worden ingesloten, doorbreken. Dit proces is essentieel voor het leven. De cellen produceren hiervoor verschillende enzymen, die worden afgescheiden voor het verteren van bindweefselcomponenten, zoals collageen en elastine. In extreme gevallen, zoals bij kanker, vormen de excessieve productie van verteringsenzymen en de afbraak van collageen en bindweefsel door kankercellen de gevaarlijke mechanismen met behulp waarvan deze cellen andere organen binnendringen en daar uitzaaien. Nu heeft Dr. Rath naar zijn zeggen en schrijven ontdekt welke voedingstoffen de beste natuurlijke remmers zijn van collageenverterende enzymen. Voor alle duidelijkheid dit zijn cijfers uit een in vitro studie en leveren dus een puur technisch bewijs. Nader onderzoek bij mensen zal moeten volgen om dit bevestigd te krijgen. Dr. Rath beweert dat veel mensen al baat hebben gehad bij de combinatie van Vitamine C, L-lysine en L-proline. Met dit onderzoek wordt duidelijk gemaakt dat de stof Epigallocatechine-gallat (EGCG) de werking van deze combinatie nog eens extra versterkt. Dit is zijn verantwoording en wij geven alleen maar door wat we op zijn site en in zijn brochure hebben gelezen, maar nemen uiteraard geen enkele verantwoording voor het waarheidsgehalte van dit alles. (Overigens staan op pagina onderzoek en voeding een aantal studies die bewijzen dat groene thee erg positief werkt als anti-oxidant.) Zoals op alles is onze disclaimer van toepassing hierop. 

De cijfers uit de studie die dr. Rath noemt zijn als volgt: 

Weefsel in de controlegroep dat geen extra voedingstoffen kreeg toegediend vertoonde 0% blokkering

Weefsel bestaande uit dikke darm kankercellen vertoonde na toediening van de voedingstoffencombi 91% blokkering

Weefsel bestaande uit borstkankercellen vertoonde na toediening van de voedingsstoffencombi 100% blokkering

Weefsel bestaande uit huidkankercellen vertoonde na toediening van de voedingsstoffencombi 100% blokkering


Plaats een reactie ...

10 Reacties op "Dr. Matthias Rath en zijn cellulaire geneeskunde. Verschillende dierstudies bewijzen dat combinatie van voedingsupplementen met o.a. groene thee extract, L-lysine, L-proline de groei van kanker sterk kan remmen met meer dan 50 procent"

 • Remco :
  Ik kwam o.a. onderstaande pagina tegen van het KWF waarin ze aangeven dat juist het verlagen/verminderen van Proline mogenlijk helpt in de strijd tegen kanker. Dat zou dus mijns inziens zeggen dat je GEEN Proline moet gebruiken.

  https://www.kwf.nl/onderzoek/onderzoeksdatabase/remmen-van-aminozuur-proline-als-anti-kankerbehandeling
 • e.valstar :
  Ik vind dat er onvoldoende bewijs is dat proline en lysine relevant zijn. ook wat de dosering van bijv. EGCG moet zijn slaat Rath de plank mis. Hij behandelt ook geen kankerpatienten officieel. Ik zou naar een orthomoleculair arts met voldoende kennis gaan en niet zelf gaan dokteren met Rath.
  Vitamine C kan met Cu of K3 b eter werken, maar raadpleeg dan een expert
  • c a kemper :
   Ik heb al 15 jaar prostaat met uitzaaingen in mijn lymphe dirct begonnen met vit. c l-lysine l-proline omega 3 vit. e400 Ik ben nu 72 en werk nogsteeds in de bouw als ondernemer gestopt met hormoon injecties De euroloog noemt mij eigenwijs maar ik ben blij dat dr.Rath op mijn pad kwam .
   • e.valstar :
    Het probleem is dat in vitro onderzoek weinig en meestal niks zegt. Doorslaggevend zijn RCT's. Een probleem is ook dat als je meerdere dingen neemt niet meer te zeggen is wat wat doet. Ik heb meerdere prostaatkankerpatienten die het al meer dan 20 jaar goed doen met meerdere therapieen tegelijk. Voor prostasol en Maitake is er zeer opmerkelijke casuistiek. Voor lycopeen zijn er RCT's. Iets dergelijks is er voor proline en lysine niet, noch qua RCT's noch qua casuistiek. Voor diverse tumorsoorten is er wel bewijs dat visolie iets doet. Het resultaat zal bij preciezere toepassing gewoon beter zijn.
    Voor vitamine C zijn er in combinatie met vitamine K3 wel aanwijzingen dat het iets doet.
    Het probleem met Rath is dat hij over reguliere geneeskunde te negatief is, terwijl hij zelf goede en foute adviezen qua voeding mengt en dan nog de beste adviezen achterwege laat.
 • Eleveld :
  Waarom is zo’n Lysine/Vitamine C/antioxidanten Supplement niet gewoon ergens te koop, zodat met name kanker patiënten dit snel kunnen gaan innemen en dan later ook aan iedereen kunnen meedelen dat hun tumoren en uitzaaiingen kleiner of verdwenen zijn. Een kankerpatiënt wordt anno 2018 bang gemaakt voor alternatieve behandeling en vooral wordt hij of zij gewaarschuwd voor inname van multivitamine, omdat dat heel slecht zou zijn bij kanker.
  Vraag: Waar kan ik het bestellen en wat kost het?
  Met vriendelijke groet
 • Eleveld :
  Waarom is zo’n Lysine/Vitamine C/antioxidanten Supplement niet gewoon ergens te koop, zodat met name kanker patiënten dit snel kunnen gaan innemen en dan later ook aan iedereen kunnen meedelen dat hun tumoren en uitzaaiingen kleiner of verdwenen zijn. Een kankerpatiënt wordt anno 2018 bang gemaakt voor alternatieve behandeling en vooral wordt hij of zij gewaarschuwd voor inname van multivitamine, omdat dat heel slecht zou zijn bij kanker.
  Vraag: Waar kan ik het bestellen en wat kost het?
  Met vriendelijke groet
  • curvers :
   Mevr. Eleveld waarom deze producten niet te koop zijn in de winkels, als dat wel zo was dan geeft niemand de garantie dat het een goed product is.
   Naast dr.Rath zijn er nog een paar die volkomen natuurlijk producten samenstellen.Ga maar eens op onderzoek uit. Groeten Wil Curvers, Sittard

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijlgeneeskunde: wetenschappelijk >> Studiepublicaties van niet-toxische >> Chemo en voedingsondersteuning: >> Waarschuwing vooraf bij alternatieve >> Complementaire behandelingen >> Informatie over en waarschuwing >> Vergoedingen: Patienten die >> Acupunctuur: overzicht van >> BCAA - branched-chain amino >> Dr. Budwig informatie >>