Raadpleeg ook de literatuurlijst niet-toxische stoffen en behandelingen specifiek bij leverkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
30 januari 2020: Bron: Clinical Gastroenterology and Hepatology
Hogere inname van plantaardige vetten en meervoudig onverzadigde vetten is geassocieerd met een lager risico op HCC - primaire leverkanker. Het vervangen van dierlijke vetten of zuivelvetten door plantaardige vetten, of het vervangen van verzadigde vetten door enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetten, werd geassocieerd met een verlaagd risico op HCC - primire leverkanker is de conclusie van de onderzoekers van twee grote langjarige studies.
De onderzoekers analyseerden de inname van totale vetten, specifieke voedingsvetten en vetten uit verschillende voedselbronnen op het risico op primaire leverkanker (hepatocellulair carcinoom = HCC) Zij deden dit onderzoek aan de hand van gegevens uit de Nurses 'Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Over een periode van 26 jaar werden gegevens geanalyseerd van in totaal 138.483 vrouwen en mannen die hebben deelgenomen aan de NHS of HPFS. Om de vier jaar werd vanaf 1980 een vragenlijst toegestuurd aan de deelnemers. Gemiddelde follow up van de studie was ruim 26 jaar.
- De inname van plantaardige vetten verminderde het risico op HCC - primaire leverkanker (HR voor het hoogste versus laagste kwartiel, 0,61; 95% BI, 0,39-0,96; Ptrend = 0,02).
- Het vervangen van dierlijke vetten of zuivelvetten door een geljike hoeveelheid plantaardige vetten werd geassocieerd met een lager risico op HCC - primaire leverkanker (HR per 1 standaarddeviatie, 0,79; 95% BI, 0,65-0,97).
- Onder de vette subtypen, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder n-3 vetten (HR, 0,63; 95% CI, 0,41-0,96; Ptrend = .14) en n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren (HR, 0,54; 95% CI, 0,34– 0.86; Ptrend = .02), waren omgekeerd geassocieerd met het risico op HCC - primaire leverkanker.
Het studierapport: High Dietary Intake of Vegetable or Polyunsaturated Fats is Associated With Reduced Risk of Hepatocellular Carcinoma is tegen betaling in te zien.
Hier het abstract van de studie:
High Dietary Intake of Vegetable or Polyunsaturated Fats is Associated With Reduced Risk of Hepatocellular Carcinoma
Gerelateerde artikelen
- Studiepublicaties van voeding, voedingstoffen, niet-toxische middelen en behandelingen uit literatuurlijst van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar, specifiek bij leverkanker en leveruitzaaiingen
- Aerobics oefeningen gedurende 12 weken verminderen vorming van fibrose en leververvetting bij patiënten met metabole geassocieerde leververvetting (MAFLD) en verbeteren cardiovasculaire conditie
- Ambovex, een plantenderivaat met immuunstimulerende eigenschappen geeft uitstekende resultaten bij patienten met primaire leverkanker door vermindering en verdwijning van de levertumoren binnen 6 maanden
- Arabinoxylaan (MGN-3) verbetert significant 2 jaars overleving (35% vs 6,7%) en langere ziektevrije tijd (15 procent) bij lokale chemospoelingen met respectievelijk ethanol en olie bij operabele primaire leverkanker
- Arsenic trioxide intraveneus in combinatie met TACE geeft veel betere resultaten voor in longen uitgezaaide gevorderde primaire leverkanker dan TACE alleen
- BCAA, een reeks van bepaalde aminozuren gegeven aan patiënten die een leveroperatie of leverperfusie ondergingen, verkort significant de ligduur in het ziekenhuis en vermindert significant complicaties, zoals infecties
- Cannabis: UMCG Groningen gaat onderzoek doen naar effecten van wietolie - cannabis na twee genezen leverkankerpatienten copy 1
- Hoge inname van plantaardige of meervoudig onverzadigde vetten gaat gepaard met verminderd risico op primaire leverkanker - HCC
- Hyperthermie samen met TACE - Trans Arteriele Chemo Embolisatie en/of PEI (Ethanol injecties) geeft significant beter effect op overall overleving en ziektevrije tijd bij patienten met primaire leverkanker aldus een gerandomiseerde studie bij 65 patienten
- Koffie kan voor 50% risico op primaire leverkanker voorkomen, aldus twee langjarige prospectieve studies onder ca. 65.000 mensen
- Leefstijl gewoontes zoals roken, te veel en vet eten, alcohol en hepatitus B en C zijn samen voor ca. 65 procent verantwoordelijk voor primaire leverkanker.
- Leverreiniging door o.a. klisma: Het nut van leverreiniging.
- Medicinale paddestoelen: Negenjarige studie bewijst dat functionele voedingssuppletie AHCC, een mix van medicinale paddestoelen - PSK, de kans op een recidief bij leverkanker drastisch vermindert en de overlevingskans sterk vergroot
- Menatetrenone (vitamine K2) vermindert bij operabele leverkanker de kans op een recidief significant - 42,7 % na 1 jaar en 27,3% na 3 jaar ) en verbetert 3 jaars overleving met 23 %. Nieuwe meta analyse bevestigt resultaten
- Synbiotica - meerdere soorten probiotica - vermindert significant (12 tot 30 procent) kans op ernstige ontstekingen bij operatie van primaire levertumoren.
- Traditionele Chinese Kruiden - TCM voorkomen veel beter een recidief van levertumoren en geeft 45 procent betere overall overleving dan Trans Arteriele Chemo Embolisatie (TACE) copy 1
- Aanvullende - complementaire - niet toxische behandelingen en middelen bij primaire leverkanker: een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Hoge inname van plantaardige of meervoudig onverzadigde vetten gaat gepaard met verminderd risico op primaire leverkanker - HCC"