Raadpleeg ook de literatuurlijst niet-toxische stoffen en behandelingen specifiek bij leverkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar 

30 januari 2020: Bron: Clinical Gastroenterology and Hepatology 

Hogere inname van plantaardige vetten en meervoudig onverzadigde vetten is geassocieerd met een lager risico op HCC - primaire leverkanker. Het vervangen van dierlijke vetten of zuivelvetten door plantaardige vetten, of het vervangen van verzadigde vetten door enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetten, werd geassocieerd met een verlaagd risico op HCC - primire leverkanker is de conclusie van de onderzoekers van twee grote langjarige studies.

De onderzoekers analyseerden de inname van totale vetten, specifieke voedingsvetten en vetten uit verschillende voedselbronnen op het risico op primaire leverkanker (hepatocellulair carcinoom = HCC) Zij deden dit onderzoek aan de hand van gegevens uit de Nurses 'Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Over een periode van 26 jaar werden gegevens geanalyseerd van in totaal 138.483 vrouwen en mannen die hebben deelgenomen aan de NHS of HPFS. Om de vier jaar werd vanaf 1980 een vragenlijst toegestuurd aan de deelnemers. Gemiddelde follow up van de studie was ruim 26 jaar. 

  • De inname van plantaardige vetten verminderde het risico op HCC - primaire leverkanker (HR voor het hoogste versus laagste kwartiel, 0,61; 95% BI, 0,39-0,96; Ptrend = 0,02).
  • Het vervangen van dierlijke vetten of zuivelvetten door een geljike hoeveelheid plantaardige vetten werd geassocieerd met een lager risico op HCC - primaire leverkanker (HR per 1 standaarddeviatie, 0,79; 95% BI, 0,65-0,97).
  • Onder de vette subtypen, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder n-3 vetten (HR, 0,63; 95% CI, 0,41-0,96; Ptrend = .14) en n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren (HR, 0,54; 95% CI, 0,34– 0.86; Ptrend = .02), waren omgekeerd geassocieerd met het risico op HCC - primaire leverkanker.

    Het studierapport: High Dietary Intake of Vegetable or Polyunsaturated Fats is Associated With Reduced Risk of Hepatocellular Carcinoma is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

High Dietary Intake of Vegetable or Polyunsaturated Fats is Associated With Reduced Risk of Hepatocellular Carcinoma

Wanshui Yang1,2,
Jing Sui1,3,
Yanan Ma1,4
Tracey G. Simon5,6,7
Jessica L. Petrick8,9
Michelle Lai10
Katherine A. McGlynn11
Peter T. Campbell12
Edward L. Giovannucci13,14
Andrew T. Chan1,6,7
Xuehong Zhang1,13,#,'Correspondence information about the author Xuehong Zhang

Abstract

Background & Aims

We investigated associations of intake of total fats, specific dietary fats, and fats from different food sources with risk of hepatocellular carcinoma (HCC) using data from the Nurses’ Health Study (NHS) and the Health Professionals Follow-up Study (HPFS).

Methods

We analyzed data from a total of 138,483 women and men who participated in the NHS or HPFS. A validated semi-quantitative food frequency questionnaire was sent to NHS participants in 1980, 1984, 1986, and every 4 years thereafter; dietary information was collected from participants in the HPFS in 1986 and every 4 years thereafter. Multivariable hazard ratios (HRs) and 95% CIs were estimated using Cox proportional hazards regression.

Results

After an average follow-up time of 26.6 years, 160 incident HCC cases were documented. Although there was a non-significant association between total fat intake and HCC, intake of vegetable fats reduced risk of HCC (HR for the highest vs lowest quartile, 0.61; 95% CI, 0.39–0.96; Ptrend=.02), but not animal or dairy fats. Replacing animal or dairy fats with an equivalent amount of vegetable fats was associated with a lower risk of HCC (HR per 1 standard deviation, 0.79; 95% CI, 0.65–0.97). Among fat subtypes, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, including n-3 (HR, 0.63; 95% CI, 0.41–0.96; Ptrend=.14) and n-6 polyunsaturated fatty acids (HR, 0.54; 95% CI, 0.34–0.86; Ptrend=.02), were inversely associated with risk of HCC. Higher ratios of monounsaturated or polyunsaturated fat to saturated fat were inversely associated with HCC risk (all Ptrend≤.02). In addition, when replacing saturated fats with monounsaturated or polyunsaturated fats, the HR per 1 standard deviation was 0.77 (95% CI, 0.64–0.92).

Conclusions

In an analysis of data from 2 large cohort studies, we found higher intake of vegetable fats and polyunsaturated fats to be associated with lower risk of HCC. Replacing animal or dairy fats with vegetable fats, or replacing saturated fats with monounsaturated or polyunsaturated fats, was associated with reduced risk of HCC.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Hoge inname van plantaardige of meervoudig onverzadigde vetten gaat gepaard met verminderd risico op primaire leverkanker - HCC"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Studiepublicaties van voeding, >> Aerobics oefeningen gedurende >> Ambovex, een plantenderivaat >> Arabinoxylaan (MGN-3) verbetert >> Arsenic trioxide intraveneus >> BCAA, een reeks van bepaalde >> Hoge inname van plantaardige >> Hyperthermie samen met TACE >> Koffie kan voor 50% risico >> Leefstijl gewoontes zoals >>