Broer van God, auteur is Ivan Wolffers. In romanvorm verwerkt Ivan Wolffers zijn eigen ervaringen als arts en als patiënt met de medische wereld. Nu heeft hij een nieuw boek geschreven over zijn eigen ervaringen. OVERLEVEN, komt binnenkort uit maar is nog niet beschikbaar op dit moment, tenminste ik kan het nog niet vinden. Zelf noemt hij Broer van God zijn nieuwste boek op zijn website.

Broer van God Ivan Wolffers

Ivan Wolffers werd op zijn 54e gediagnosteerd met prostaatkanker en langzaam maar zeker voelt Ivan zich doodgaan. Toch is hij nog steeds strijdbaar. Ondanks dat hij overal waar hij actief was wordt vervangen en aan de kant gezet. In OVERLEVEN schrijft hij over zijn eigen ervaringen, zijn eigen ziekte.

Lees het interview in het Algemeen Dagblad van zaterdag 7 april 2018 n.a.v. OVERLEVEN waarin hij naast zijn eigen gevoelens die de ziekte bij hem veroorzaken open en eerlijk verwoord ook de vloer aanveegt met de medische wereld: 

'Gelukkig heeft u maar een beetje kanker, opa.'

Schrijver en arts Ivan Wolffers leeft al vijftien jaar met prostaatkanker. Hij noemt het bevrijdend om open over de ziekte te zijn. ,,Ik ben mijn lust kwijt. Ingewikkeld, want ik wil niet tekortschieten in mijn relatie."

Een citaat uit dit interview:

Het echtpaar moest zich na de ingreep ruim twee weken vermaken op Italiaanse bodem omdat het vliegtuig met zijn drukcabine verboden gebied was. Ze vulden hun dagen met lange wandelingen maken op het eiland, ondanks Wolffers versleten heup en moeilijke manier van bewegen. Hij wil blijven bewegen en stapt daarom dagelijks 10 kilometer weg. ,,We kennen nu elke steeg en stoeptegel van Cagliari'', zegt Wolffers. Lopen is voor hem de ideale manier om zijn hoofd leeg te maken. Hij kon daardoor nadenken over zijn non-fictieboek Overleven, de opvolger van Broer van God. Deze roman draait niet alleen om stormachtige liefde, verloren idealen en loyaliteit. Wolffers schetst eveneens een genadeloos beeld van de medische wereld, die bol staat van de ego's en arrogante artsen die zichzelf boven anderen en de wet verheven voelen.>>>>>>lees verder dit interview

Over Broer van God:

Samenvatting

Drie medische studenten belanden, halverwege de jaren zestig, bij een bezoek aan Parijs samen in een bed. Berend van Doornenbos zal zich ontwikkelen tot een invloedrijk gynaecoloog. Marga de Penasse, voorvechter van meer seksuele rechten voor vrouwen, wordt zijn echtgenote. Hun vriend Kasper de Vos gaat bij zijn vader, eigenaar van een farmaceutisch bedrijf, werken. Van Doornenbos koestert hoogmoedige medische idealen, maar gaandeweg – en zonder het zelf in de gaten te hebben – ontdoet hij zich van zijn principes. Aan één ding houdt hij tot aan het eind van zijn ontspoorde leven loyaal vast: zijn grote liefde.

Recensie(s)

Berend van Doornbos specialiseert zich na zijn medische studie gynaecologie als tropenarts. Hij volgt zijn roeping en gaat naar Afrika samen met zijn vrouw Marga die hiervoor haar medische loopbaan aan de kant zet. Na terugkeer in Nederland krijgt hij met behulp van zijn vriend Kasper een baan als wetenschappelijk onderzoeker bij een farmaceutisch bedrijf over de veranderende rol van hormonen bij vrouwen. Zijn hoge ambitie drijft hem steeds verder weg van zijn idealen en zijn gezin. Een ontroerend verhaal over het vasthouden aan de liefde, waar het taalgebruik en de stijl aan bijdraagt. Het verhaal wisselt van perspectief tussen de hoofdpersoon in tijd en tussen familieleden en vrienden. Hierdoor worden de personages goed uitgediept, zit er vaart in het verhaal en houdt het de lezer vanaf het begin in de ban. Het taalgebruik van de auteur (1948) is helder en beeldend.

J.J. Wolrich


Plaats een reactie ...

Reageer op "Broer van God, auteur Ivan Wolffers"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Het spook dat kanker heet. >> 50 dingen die je beslist moet >> A Cancer Treatment: A Journey >> Achtbaan. Auteur Kjeld Bontenbal >> Als het kwaad goede mensen >> Anti Kanker: een nieuwe levenswijze. >> Artsen uit de wereld van het >> Beter worden is niet voor >> Borstkanker: De behandeling, >> Borstkanker: briefwisseling >>