Wie het boek Dansen op een zijden draad van Nicky Westerhof bestelt,  ondersteunt daarmee Stichting Gezondheid Actueel  een klein beetje en helpt daarmee kanker-actueel online te houden. 

14 mei 2013: Angelina Jolie beheerst vandaag het nieuws met haar brief in de New York Times  dat ze net als Nicky haar borsten preventief heeft weg laten halen omdat ze drager is van het BRCA gen en haar moeder ook aan borstkanker overleed. Maar is dat nu echt zo verstandig en effectief?

Ik heb het boekje zelf gelezen en het leest gemakkelijk weg. Nicky schrijft ook heel openhartig over het hele proces en wat dit allemaal bij haar en haar omgeving heeft teweeg gebracht. Verbijsterend vind ik dat zij pas 6 jaar later erachter komt in een naschrift dat het BRCA gen niet alleen een groot risico geeft op borstkanker, maar ook een hele grote kans op eierstokkanker geeft, terwijl haar vriendin van slechts 29 jaar enkele jaren geleden hieraan is overleden. Maar Nicky heeft nooit overwogen haar eierstokken eruit te laten halen preventief. Nicky is nu 28 jaar en denkt er nu over eventueel haar eierstokken eruit te laten halen.

Wat mij ook opvalt en eerlijk gezegd niet begrijp is, dat haar moeder tot het eind heel veel heeft geleden aan haar borstkanker en de behandelingen daarvan. Zij stierf zelfs zonder dat Nicky erbij was. Alleen haar vader was erbij op moment van sterven terwijl Nicky en haar zussen in de woonkamer beneden bij elkaar zaten. Wie zo vastbesloten is om alle pijn en verdriet die met borstkanker gemoeid gaat te voorkomen onderneemt op geen enkel moment en op geen enkele manier een poging om euthanasie te vragen? Daarmee samen een moment van afscheid creërend en ook haar moeder voor meer pijn en verdriet behoedend? Dit begrijp ik echt niet. Maar leest u maar het boek zelf.

Dansen op een zijden draad

 Samenvatting:

Over een 22-jarig meisje dat een ingrijpende beslissing moet nemen om te overleven. Met een grootmoeder en een overgrootmoeder die beiden aan borstkanker zijn overleden, is Nicky zich al van kinds af aan bewust van het feit dat ze ook drager van het erfelijke kankergen kan zijn. Terwijl ze omringd wordt door vriendinnen die blij zijn dat ze borsten beginnen te krijgen, ziet Nicky die van haar als twee tikkende tijdbommen.

Als ook haar moeder aan de gevolgen van borstkanker overlijdt, besluit Nicky zich te laten testen. De uitslag is onverbiddelijk: ze draagt het kankergen in haar lichaam. Nicky is vastbesloten haar borsten preventief te laten verwijderen. Een besluit tot overleven.

Dansen op een zijden draad is het waargebeurde en inspirerende verhaal van een positieve jonge vrouw, die veel te vroeg voor onmogelijke keuzes komt te staan. Tegelijkertijd is het een verhaal over een opgroeiende jonge vrouw die moet leren omgaan met het grote verlies van haar moeder. Dansen op een zijden draad laat zien dat je het leven lief moet hebben en altijd voor je eigen keuzes moet gaan.

Nicky Westerhof (28) woont in Haarlem en heeft haar eigen bedrijf, nik Communicatie & Events. Vanuit hier werkt ze onder andere als coördinator van een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.


Plaats een reactie ...

4 Reacties op "Dansen op een zijden draad. Auteur Nicky Westerhof"

 • Kees C.A.J. Vlooswijk :
  Op 21-jarige leeftijd de borsten preventief laten verwijderen is best jong. Op 25 jaar oud ben je nog steeds jong. Maar wachten tot 25 jaar oud is
  zelfs al levensgevaarlijk. Dit heeft mijn buurvrouw het leven gekost : zij kreeg mammaca toen zij 25 jaar oud was en is op 29 jaar oud overleden : rond 1980. Toen was het BRCA-1 gen zover ik weet nog niet bekend. Met huidige inzichten is het aangewezen op zo jong mogelijke leeftijd te behandelen. Overigens is de draagster van het gen die enige die daar over te beslissen heeft, en niet de dokter !
  Kees, huisarts in ruste sinds 1-1-12
 • Tim :
  Dat is erg dom. (Sorry voor het woord dom)
  Borstkanker en eierstokkanker zijn allebei geen erfelijke ziektes.

  Borsten preventief te laten verwijderen is niet de goede oplossing.
  Leer de ziektes te kennen is de beste garantie voor de rest van je leven.
  • Sabrina :
   Sorry hoor Tim! Maar noem jij dit DOM?? Wat een rare reactie vind ik dit..
   • Tim :
    Je hebt zoveel voordeel met de borsten dat je niet kan benutten.
    Alle genen in je lichaam hebben altijd een positieve functie. Je weet hoe het moet omgaan dan helpt het gen voor een goede leven.

    Angelina Jolie heeft weinig verstand van borstkanker net als de ontdekker van BRCA1 en BRCA2 gen dan heb je maar een onnodige domme actie. Borstamputatie.

    Een domme ontdekking:
    Er zijn nu twee genen bekend die een belangrijke rol spelen in families met erfelijke borst- en eierstokkanker. Het eerste gen BRCA1 (ontdekt in1994) is gelegen op chromosoom 17. Het tweede gen BRCA2 (ontdekt in 1995) ligt op chromosoom 13. BRCA is afkomstig van het Engelse woord BReast CAncer (borstkanker)

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Het spook dat kanker heet. >> 50 dingen die je beslist moet >> A Cancer Treatment: A Journey >> Achtbaan. Auteur Kjeld Bontenbal >> Als het kwaad goede mensen >> Anti Kanker: een nieuwe levenswijze. >> Artsen uit de wereld van het >> Beter worden is niet voor >> Borstkanker: De behandeling, >> Borstkanker: briefwisseling >>