Echte dokters huilen ook van Karin Overmars en Warner Prevoo. 

Interventie-radioloog Warner Prevoo kreeg enkele jaren geleden te horen dat hij uitgezaaide longkanker had. Een vorm van kanker die hij als interventie radioloog maandelijks tientallen keren besprak met zijn patiënten. Nu hij zelf kankerpatiënt is geworden heeft dat zijn kijk op de relatie patiënt en arts sterk veranderd.

Uit een interview dat hij gaf aan het Algemeen Dagblad:

Kankerspecialist nu hij zelf wordt behandeld: ‘Artsen begrijpen er geen snars van’

Als kankerspecialist Warner Prevoo tumoren in zijn longen heeft, ondergaat hij dezelfde behandeling als zijn patiënten. Pas dan merkt hij hoe koel artsen overkomen als je voor je leven vecht. Hij schreef erover in Echte dokters huilen ook.

...........Wat ziek-zijn dokter Prevoo heeft gebracht is dat hij beseft dat hij als arts geen idee had wat er omging in zijn patiënten. ,,Anderhalve maand geleden moest ik een biopt laten nemen, een kleine hap uit mijn longen, dat kan worden getest”, zegt de radioloog. ,,Dat doen wij standaard bij patiënten. Nu ik het zelf heb ondergaan, denk ik alleen maar: what the fuck? Dit wil ik nooit meer meemaken. Ik heb het als bedreigend ervaren, zo binnendringend. Het rare is, wij als dokters vinden dat normaal. Even je vinger ergens insteken, eventjes een hapje nemen. Als patiënt moet je dat maar allemaal ondergaan.”

Zijn kijk op de relatie arts-patiënt is veranderd, zegt hij. ,,Wij leren altijd maar zogenaamd empathisch te zijn, maar ons inlevingsvermogen begint en eindigt altijd met: ‘ik begrijp het’ of ‘ik vind het vervelend voor u’. We begrijpen er geen snars van. Dat is geen verwijt, dat is een pure observatie. Het zijn lege zinnetjes. Ik vind dat wij als arts best vaker mogen zeggen: ‘Ik zie dat u ziek bent, ik vind het verschrikkelijk voor u, maar ik ben het zelf niet, dus ik weet niet precies waar u het over heeft. Ik doe wel mijn stinkende best u te genezen.’ >>>>>>>lees het interview verder

Het boek: Echte dokters huilen niet is te bestellen bij Bol.com

Echte dokters huilen ook

Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo is het indringende verhaal van een kankerspecialist die zélf longkanker krijgt. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Gewoon doorleven, hoe doe je dat?
Warner wordt nu geconfronteerd met de andere kant van kanker. De kant van de patiënt, die ook vader, geliefde, vriend en collega is.
Nu hijzelf patiënt is raakt hij gefascineerd door alles wat hij doormaakt als hij geen doktersjas draagt: de emoties en angsten, het fysieke lijden, de eenzaamheid van ziek zijn, de reactie van de buitenwereld, het verblijf in een bed in zijn 'eigen' ziekenhuis, verpleegd worden door zijn collega's.
De ziekte verandert zijn blik op kankerpatiënten voorgoed, evenals de vitale nuchtere manier waarop hij met tegenslagen omgaat: er is niets meer te verliezen, dus wat kan je nog gebeuren?
In Echte dokters huilen ook vertelt Warner Prevoo zijn verhaal aan Karin Overmars.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Echte dokters huilen ook van Karin Overmars en Warner Prevoo. Interventie radioloog werd van arts kankerpatiënt en heeft zijn kijk op de relatie arts - patient sterk veranderd"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Het spook dat kanker heet. >> 50 dingen die je beslist moet >> A Cancer Treatment: A Journey >> Achtbaan. Auteur Kjeld Bontenbal >> Als het kwaad goede mensen >> Anti Kanker: een nieuwe levenswijze. >> Artsen uit de wereld van het >> Beter worden is niet voor >> Borstkanker: De behandeling, >> Borstkanker: briefwisseling >>