2 december 2012: Bron: UMC Radboud Nijmegen

Volgens onderzoekers aan het Radboud in Nijmegen zou een speciaal MRI-onderzoek, mp-MRI geheten, de beste manier zijn om een diagnose uit voeren bij verdenking van prostaatkanker. Dit blijkt uit twee promotie onderzoeken die bij het UMC St Radboud zijn uitgevoerd en die 4 december op een symposium worden toegelicht. Hier het persbericht zoals dat op de website van het Radboud werd gepresenteerd:

 

Foto:  ANP

Het wordt steeds duidelijker dat MRI een belangrijke rol kan spelen bij de diagnose van prostaatkanker. Een MRI-onderzoek is de beste methode om van een tumor in de prostaat de exacte plaats, het precieze stadium, de agressiviteit en de omvang te bepalen.

Een MRI-onderzoek is de beste methode om van een tumor in de prostaat de exacte plaats, het precieze stadium, de agressiviteit en de omvang te bepalen. Dit blijkt uit twee promotie-onderzoeken die bij het UMC St Radboud zijn uitgevoerd. Op dinsdag 4 december is er in Nijmegen een symposium over de waarde van MRI voor diagnostiek en behandeling van prostaatkanker.

Diagnose prostaatkanker

Het wordt steeds duidelijker, dat MRI een belangrijke rol kan spelen bij de diagnose van prostaatkanker. De meest gebruikte methode om dat te doen, namelijk het bepalen van de PSA-waarde van het bloed in combinatie met een biopsie is weinig specifiek en betrouwbaar en leidt soms tot onnodige behandelingen.

Promotieonderzoek

Eén van de problemen bij prostaatkanker is het maken van het onderscheid tussen significante en niet-significante prostaattumoren. Een niet-significante tumor is er één die nooit tot klachten zou hebben geleid. Een van de conclusies uit onderzoek van radioloog in opleiding Thomas Hambrock is, dat een speciale MRI-techniek, namelijk mp-MRI, dit onderscheid beter kan maken dan de diagnostiek met een biopsie. Hij promoveert op 4 december aanstaande, evenals radiologe in opleiding Derya Yakar. Zij deed onderzoek naar het verder verbeteren van de mp-MRI diagnostiek en naar de MR-gestuurde behandeling van prostaatkanker.

Internationaal symposium

Voorafgaand aan deze promoties vindt er in Nijmegen een internationaal symposium plaats over de waarde van de mp-MRI techniek voor de patiënt. Radioloog prof. Geert Villeirs van het Universitair Ziekenhuis in Gent spreekt over de voorwaarden waaronder mp-MRI in Europa ingevoerd kan worden. Prof. Masoom Haider van de Universiteit van Toronto gaat in op de situatie in Noord-Amerika. Maarten de Rooij van de afdeling Radiologie van het UMC St Radboud en Han de Vries van zorgverzekeraar Achmea komen met gegevens over de kosteneffectiviteit van mp-MRI als onderdeel van prostaatkankerscreening. Ook de Australische uroloog dr. Les Thompson en diverse artsen en onderzoekers van het UMC St Radboud houden een inleiding.

 

.


Plaats een reactie ...

Reageer op "mp-MRI zou beste methode zijn als diagnosetechniek voor vaststellen van prostaatkanker en lijkt superieur aan PSA meting"


Gerelateerde artikelen