Helpt U ons aan 500 donateurs? RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen.
Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
28 maart 2018: Lees ook dit artikel:
30 november 2017: Bron: JAMA
Vezelrijke voeding kan darmkanker voorkomen en vermindert specifiek overlijden aan operabele darmkanker stadia I tot III. met 18 procent. Ook het overlijden door alle oorzaken verminderde met 14 procent en is geassocieerd met vezelrijke voedselinname. Blijkt uit een studie die gebaseerd is op de prospectieve Nurses’ Health Study (NHS; n = 963) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS; n = 612) studies. Aan de Nurses Health Study namen 121,700 geregistreerde vrouwelijke verpleegkundigen deel in de leeftijd van 30 to 55 jaar en worden vanaf 1976 gevolgd. Aan de Health Professionals Follow-up Study namen 51,529 mannelijke zorgprofesionals deel in de leeftijd van 40 tot 75 jaar en zij worden vanaf 1986 gevolgd. De studie is gepubliceerd in JAMA Oncology en de laatste studie analsye betreft de periode gemeten van 1980 voor de vrouwen en 1986 voor de mannen tot augustus 2017.
Song et al vonden dat een hogere vezelinname na een diagnose van niet uitgezaaide operabele darmkanker geassocieerd is met een verbeterde specifieke overleving van operabele darmkanker ( 18 procent minder kans op overlijden) en ook een verbeterde algemene overall overleving geeft (14 procent minder kans op overlijden aan alle oorzaken). Deze verbeterde overall overleving werd het sterkst waargenomen bij een hogere inname van volle granen.
Studiedetails:
De onderzoekers gingen op deze manier te werrk. De deelnemers ontvingen een vragenlijst over hun medische geschiedenis en leefstijlfactoren bij aanvang van de studie en vervolgens om de 2 jaar werd een nieuwe vragenlisjt ingevuld. Dieetgegevens werden elke 4 jaar verzameld en bijgewerkt met gevalideerde voedselfrequentievragenlijsten. Voor deze recente analyse gebruikten de onderzoekers het jaar 1980 als start met de basisgegevens ovor vezelinname voor de NHS studie en 1986 voor de HPFS studie.
Follow-up percentages waren 95,4% voor de NHS groep en 95,9% voor de HPFS deelnemers voor elk van de vragenlijsten tot 2010. Het verbruik van totale vezels en verschillende vezelbronnen en volle granen werd beoordeeld tussen 6 maanden en 4 jaar na de diagnose van darmkanker. De meest recente studie analyse is uitgevoerd tussen december 2016 en augustus 2017.
Van de 1575 deelnemers, waren er 963 (61.1%) vrouw; gemiddelde leeftijd was 68.6 jaar. Na een mediane follow-up van 8 jaar waren 773 mensen overleden inclusief 174 aan de gevolgen van darmkanker.
Een hoge inname van vezels na de diagnose was geassocieerd met een lagere kans op overlijden. De multivariable HR per elke 5-gram vezelinname per dag was 0.78 (95% CI, 0.65-0.93; P = .006) voor CRC-specifiek overlijden aan darmkanker en 0.86 (95% CI, 0.79-0.93; P < .001) voor overlijden aan alle oorzaken.
Patiënten die na opname van hun diagnose hun vezelinname verhoogden ten opzichte van vóór de diagnose hadden een verminderde kans op overlijden en elke 5-g / per dag toename van de vezel inname was geassocieerd met een 18% lagere specifiek aan darmkanker gerelateerd overlijden (95% CI, 7% -28%; P = .002) en een 14% minddre kans op overlijden door alle oorzaken (95% CI, 8% -19%; P <.001).
De conclusie van de onderzoekers:
“Higher fiber intake after the diagnosis of nonmetastatic [colorectal cancer] is associated with lower [colorectal cancer–] specific and overall mortality. Increasing fiber consumption after diagnosis may confer additional benefits to patients with [colorectal cancer].”
De studie: Fiber Intake and Survival After Colorectal Cancer Diagnosis is als volledig studierapport tegen betaling in te zien.
Wellciht kunt u ook deze studie eens inzien: Pre-diagnostic meat and fibre intakes in relation to colorectal cancer survival in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Dit studierapport is wel volledig en gratis in te zien
Hier het originele abstract uit JAMA
Higher fiber intake after the diagnosis of nonmetastatic CRC is associated with lower CRC-specific and overall mortality. Increasing fiber consumption after diagnosis may confer additional benefits to patients with CRC.
Fiber Intake and Survival After Colorectal Cancer Diagnosis.
Abstract
Importance:
Although high dietary fiber intake has been associated with a lower risk of colorectal cancer (CRC), it remains unknown whether fiber benefits CRC survivors.
Objective:
To assess the association of postdiagnostic fiber intake with mortality.
Design, Setting, and Participants:
A total of 1575 health care professionals with stage I to III CRC were evaluated in 2 prospective cohorts, Nurses' Health Study and Health Professionals Follow-up Study. Colorectal cancer-specific and overall mortality were determined after adjusting for other potential predictors for cancer survival. The study was conducted from December 23, 2016, to August 23, 2017.
Exposures:
Consumption of total fiber and different sources of fiber and whole grains assessed by a validated food frequency questionnaire between 6 months and 4 years after CRC diagnosis.
Main Outcomes and Measures:
Hazard ratios (HRs) and 95% CIs of CRC-specific and overall mortality after adjusting for other potential predictors for cancer survival.
Results:
Of the 1575 participants, 963 (61.1%) were women; mean (SD) age was 68.6 (8.9) years. During a median of 8 years of follow-up, 773 deaths were documented, including 174 from CRC. High intake of total fiber after diagnosis was associated with lower mortality. The multivariable HR per each 5-g increment in intake per day was 0.78 (95% CI, 0.65-0.93; P = .006) for CRC-specific mortality and 0.86 (95% CI, 0.79-0.93; P < .001) for all-cause mortality. Patients who increased their fiber intake after diagnosis from levels before diagnosis had a lower mortality, and each 5-g/d increase in intake was associated with 18% lower CRC-specific mortality (95% CI, 7%-28%; P = .002) and 14% lower all-cause mortality (95% CI, 8%-19%; P < .001). According to the source of fiber, cereal fiber was associated with lower CRC-specific mortality (HR per 5-g/d increment, 0.67; 95% CI, 0.50-0.90; P = .007) and all-cause mortality (HR, 0.78; 95% CI, 0.68-0.90; P < .001); vegetable fiber was associated with lower all-cause mortality (HR, 0.83; 95% CI, 0.72-0.96; P = .009) but not CRC-specific mortality (HR, 0.82; 95% CI, 0.60-1.13; P = .22); no association was found for fruit fiber. Whole grain intake was associated with lower CRC-specific mortality (HR per 20-g/d increment, 0.72; 95% CI, 0.59-0.88; P = .002), and this beneficial association was attenuated after adjusting for fiber intake (HR, 0.77; 95% CI, 0.62-0.96; P = .02).
Conclusions and Relevance:
Higher fiber intake after the diagnosis of nonmetastatic CRC is associated with lower CRC-specific and overall mortality. Increasing fiber consumption after diagnosis may confer additional benefits to patients with CRC.
- PMID:
- 29098294
- DOI:
- 10.1001/jamaoncol.2017.3684
Gerelateerde artikelen
- Studiepublicaties van niet-toxische middelen en behandelingen uit literatuurlijst van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar, gerelateerd aan vormen van darmkanker
- Bewegen, sporten en lichamelijke activiteit naast chemo verbetert sterk (tot wel 47 procent) overall overleving van operabele darmkankerpatienten stadium III
- Veel vezelrijke voeding, vooral van granen, geeft minder darmkanker en betere overall overleving en betere specifieke overleving van operabele darmkanker in vergelijking met weinig vezelrijke voeding.
- Aanvullende niet toxische ondersteuning met bv. dieet, Chinese kruiden, acupunctuur, yoga enz. naast reguliere behandelingen bij darmkanker, vermindert kans op overlijden met 26 procent op 5 jaar.
- Moxibustion, een vorm van acupunctuur, voorkomt later diarree door chemokuur met irinotecan veroorzaakt bij patienten met gevorderde darmkanker. copy 1
- Antineoplastons A-10 en AS2-1 naast HAI - leverspoelingen met 5-FU na operatie van leveruitzaaiingen vanuit darmkanker zorgen voor opmerkelijk langere levensduur (plus 28 procent) en overall overleving op 5 jaar
- Antioxidanten - voedingsuppletie: calcium en meerdere soorten vitaminen hebben positief effect op een behandeling en ter voorkoming van recidief van darmkanker
- Aminozuren - BCAA, gegeven aan patiënten die een leveroperatie of leverperfusie - TACE - LITT - ondergaan, verkort significant de ligduur in het ziekenhuis en vermindert significant complicaties en versnelt herstel van leverfunctie
- Aspirine gebruik na diagnose van darmkanker geeft in vergelijking met geen aspirinegebruik een betere overleving met 12,5 procent op 3 jaars meting
- Calorie-arm plantaardig dieet dat vasten nabootst plus vitamine C samen gebruikt blijkt uitstekende niet-toxische behandeling voor KRAS gemuteerde kankercellen van spijsverteringskanker, waaronder darmkanker en alvleesklierkanker. copy 1
- Chinese kruiden: Injecties met Shenmai als aanvulling op chemokuren cisplatin en 5-FU bij gevorderde darmkanker geeft een significant betere 5 jaars ziektevrije tijd en significant betere kwaliteit van leven
- Curcumine toegevoegd aan FOLFOX chemotherapie voor darmkankerpatienten stadium IV geeft veel langere mediane overall overleving. 200 dagen versus 502 dagen
- Gezonde leefstijl aanvullend op standaard behandelingen geeft 51 procent minder kans op recidief en overlijden voor darmkankerpatienten
- Hyperthermie uitgevoerd naast chemo en bestraling bij rectumkanker geeft langere ziektevrije periode en meer overlevingen en bespaart bovendien significant vaker daarmee de anale functies.
- Maretak - Isorel gegeven vooraf en na operatie van kankerpatienten met vormen van spijsverteringskanker geeft significant betere mediane overleving en superieure kwaliteit van leven
- Melatonine aanmaak, melatonine tekort en melatonine suppletie spelen grote rol bij ons immuunsysteem en preventie en behandelen van spijsverteringskanker waaronder slokdarmkanker copy 1
- Newcastlevirus plus dendritische celtherapie geeft significant betere resultaten - langere overleving - bij patiënten met uitgezaaide darmkanker
- OK-432 - Sapylin naast chemo geeft minder recidieven, minder uitzaaiingen naar de lever bij een recidief en betere driejaars overleving 73.3% vs. 54.2% van operabele darmkanker stadium II en III copy 1
- Preventie van darmkanker en recidief van darmkanker voorkomen met niet toxische middelen en specifieke voedingstoffen is heel goed mogelijk en ook groeiend bewijs voor.
- Probiotica - melkzuurbacterien: informatie over wat is probiotica en effecten van probiotica bij o.a. darmkanker en ziekte van Crohn
- PSK - polysaccharide K - als aanvulling op de chemo - UFT en 5-FU - geeft na operatie bij darmkanker stadium II en III significant betere resultaten op 5-jaars overleving en definitieve overleving
- Voeding bij darmkanker, een overzicht van artikelen
- Zuurstof toegevoegd aan operatieve ingreep van darmkanker en rectumkanker vermindert de kans op wondinfecties met meer dan de helft.
- Complementair - aanvullende niet toxische middelen en behandelingen bij darmkanker: een overzicht van recente ontwikkelingen en belangrijke studies en artikelen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Veel vezelrijke voeding, vooral van granen, geeft minder darmkanker en betere overall overleving en betere specifieke overleving van operabele darmkanker in vergelijking met weinig vezelrijke voeding."