22 januari 2013: Bron: Eur J Cancer Care (Engl). 2013 Jan;22(1):51-9. doi: 10.1111/j.1365-2354.2012.01368.x. Epub 2012 Jun 5.

Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker en hun kanker hebben overleefd kunnen de meestal optredende vermoeidheidsverschijnselen veroorzaakt door chemo en bestraling voorkomen en herstellen ervan door hun voedingspatroon aan te passen na de behandelingen. Dit blijkt uit een gerandomiseerde studie uitgevoerd bij 40 borstkankerpatiënten die minimaal 12 weken na hun behandelingen nog steeds last hadden van ernstige vermoeidheidsverschijnselen en daarna in studieverband alsnog hun leefstijl en voedingspatroon gingen aanpassen. Vezelrijke voeding met verse groenten en fruit en weinig slechte vetten scoorden het beste in relatie tot het verminderen van de vermoeidheid. Overigens lijkt dit niet alleen te gelden voor borstkankerpatiënten, maar voor alle mensen die zijn behandeld voor welke vorm van kanker dan ook.

Het volledige studierapport Diet components associated with perceived fatigue in breast cancer survivors kunt u gratis inzien.

Hier het abstract van deze studie.

Diets high in fibre and low in fat are associated with reduced fatigue in breast cancer survivors.

2013 Jan;22(1):51-9. doi: 10.1111/j.1365-2354.2012.01368.x. Epub 2012 Jun 5.

Diet components associated with perceived fatigue in breast cancer survivors.

Source

Department of Medicine, SIU School of Medicine, Springfield, IL, USA Department of Kinesiology, University of Georgia, Athens, GA.

Abstract

GUEST D.D., EVANS E.M. & ROGERS L.Q. (2013) European Journal of Cancer Care22, 51-59 Diet components associated with perceived fatigue in breast cancer survivors Little is known about the contribution of diet components independent of body composition to persistent fatigue in breast cancer survivors. Therefore, our study aim was to determine the associations among dietary intake and fatigue in relation to and independent of adiposity and physical activity (PA) in breast cancer survivors. Baseline data from 42 breast cancer survivors enrolled in a randomised exercise trial were analysed: fatigue (Functional Assessment of Cancer Therapy for fatigue), diet components (3-day diet record), body mass index, per cent body fat (dual-energy X-ray absorptiometry) and PA (accelerometer). The mean age was 54 ± 9 years with an average body mass index of 30.5 ± 8.1 kg/m(2) . Fatigue was positively associated with % of kcal/day fat intake (r= 0.31, P < 0.05) and inversely related to fibre g/day (r= 0.38, P < 0.05) and carbohydrate g/day intake (r= 0.31, P < 0.05). Mean fatigue was greater for participants eating <25 g/day of fibre compared with >25 g/day of fibre (15.7 ± 10.8 versus 6.4 ± 3.7, P < 0.005). No significant associations were noted between fatigue and PA or body composition. Diets high in fibre and low in fat are associated with reduced fatigue in breast cancer survivors. The difference in fatigue for low- versus high-fibre diets exceeded the minimal clinically important difference of three units. Prospective studies evaluating the effect of changing diet on fatigue in breast cancer survivors are warranted.

© 2012 Blackwell Publishing Ltd.

PMID:
22672363
[PubMed - in process]

Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding en bepaalde voedingstoffen kunnen ernstige vermoeidheid tegengaan van mensen die kanker hebben overleefd"


Gerelateerde artikelen