Individuele voedingsondersteuning aan ernstig zieke kankerpatiënten met verschillende vormen van kanker tijdens het verblijf in het ziekenhuis vermindert de kans op overlijden binnen half jaar in vergelijking met standaard ziekenhuisvoeding. Uit de groep kankerpatienten die standaard ziekenhuisvoeding kregen overleden binnen een maand 50 patiënten (19,9 procent) Uit de groep kankerpatiënten die individuele voedingsondersteuning kregen stierven er 36, (14,1 procent). Een behoorlijk groot verschil natuurlijk. Ook binnen 6 maanden bleek het verschil groot. Dat blijkt uit een gerandomiseerde placebo gecontroleerde studie bij totaal 506 kankerpatienten. Waarvan longkanker (n = 113), gastro-intestinale tumoren (n = 84), hematologische maligniteiten (n = 108) en andere vormen van kanker (n = 201).
Figure 1Kaplan-Meier estimates stratified by NRS 2002 for 180-day mortality.
In deze vooraf geplande secundaire analyse van patiënten met kanker die waren opgenomen in een prospectieve, gerandomiseerde, gecontroleerde, Zwitserse, multicenter studie (EFFORT = Effect of early nutritional support on Frailty, Functional Outcomes and Recovery of malnourished medical inpatients Trial), vergeleken de onderzoekers protocol geleide geïndividualiseerde voedingsondersteuning (interventiegroep) met standaard ziekenhuisvoeding (controlegroep) met betrekking tot mortaliteit op dag 30 en dag 180 (primair eindpunt) en andere klinische uitkomsten die te maken hebben met bv kwaliteit van leven.
Uit het abstract vertaald:
Nutritioneel risico op basis van Nutritional Risk Screening (NRS 2002) was een onafhankelijke voorspeller voor mortaliteit over 180 dagen met een (leeftijd-, geslacht-, centrum-, type kanker-, tumoractiviteit- en behandelings-) gecorrigeerde hazard ratio van 1,29 ( 95% BI 1,09-1,54; P = 0,004) per punt toename in NRS.
In de follow-upperiode van 30 dagen stierven 50 patiënten (19,9%) in de controlegroep vergeleken met 36 (14,1%) in de interventiegroep, wat resulteerde in een aangepaste oddsratio van 0,57 (95% BI 0,35-0,94; P = 0,027). Interactietests toonden geen significante verschillen in mortaliteit tussen de subgroepen van het kankertype. Voedingsondersteuning verbeterde ook aanzienlijk de functionele resultaten en de te nemen maatregelen voor de kwaliteit van leven.
Conclusies
Vergeleken met de gebruikelijke ziekenhuisvoeding zonder voedingsondersteuning, verminderde individuele voedingsondersteuning het risico op mortaliteit en verbeterde de functionele en kwaliteit van leven bij kankerpatiënten met een verhoogd voedingsrisico. Deze gegevens ondersteunen verder de opname van voedingszorg in richtlijnen voor het behandelen van kankerpatiënten.
Het volledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden. Klik op de titel van het abstract.
Highlights
- •
Nutritional risk in patients with cancer was an independent prognostic indicator regarding 6-month mortality.
- •
In patients with cancer and increased nutritional risk, individualized nutritional support reduced mortality.
- •
Nutritional support also improved functional and quality of life outcomes.
Background
Nutritional support in patients with cancer aims at improving quality of life. Whether use of nutritional support is also effective in improving clinical outcomes requires further study.
Patients and methods
In this preplanned secondary analysis of patients with cancer included in a prospective, randomized-controlled, Swiss, multicenter trial (EFFORT), we compared protocol-guided individualized nutritional support (intervention group) to standard hospital food (control group) regarding mortality at 30-day (primary endpoint) and other clinical outcomes.
Results
We analyzed 506 patients with a main admission diagnosis of cancer, including lung cancer (n = 113), gastrointestinal tumors (n = 84), hematological malignancies (n = 108) and other types of cancer (n = 201). Nutritional risk based on Nutritional Risk Screening (NRS 2002) was an independent predictor for mortality over 180 days with an (age-, sex-, center-, type of cancer-, tumor activity- and treatment-) adjusted hazard ratio of 1.29 (95% CI 1.09-1.54; P = 0.004) per point increase in NRS. In the 30-day follow-up period, 50 patients (19.9%) died in the control group compared to 36 (14.1%) in the intervention group resulting in an adjusted odds ratio of 0.57 (95% CI 0.35-0.94; P = 0.027). Interaction tests did not show significant differences in mortality across the cancer type subgroups. Nutritional support also significantly improved functional outcomes and quality of life measures.
Conclusions
Compared to usual hospital nutrition without nutrition support, individualized nutritional support reduced the risk of mortality and improved functional and quality of life outcomes in cancer patients with increased nutritional risk. These data further support the inclusion of nutritional care in cancer management guidelines.
Comment in
-
Important news on nutritional support in cancer patients - but some EFFORT is still ahead: Referring to Bargetzi et al., 'Nutritional support during hospital stay reduces mortality in patients with different types of cancer: a secondary analysis of a prospective randomized trial'.Ann Oncol. 2021 Aug;32(8):954-956. doi: 10.1016/j.annonc.2021.06.020.PMID: 34272040 No abstract available.
Similar articles
-
Nutritional risk screening (NRS 2002) is a strong and modifiable predictor risk score for short-term and long-term clinical outcomes: secondary analysis of a prospective randomised trial.Clin Nutr. 2020 Sep;39(9):2720-2729. doi: 10.1016/j.clnu.2019.11.041. Epub 2019 Dec 14.PMID: 31882232 Clinical Trial.
-
Effect of nutritional support in patients with lower respiratory tract infection: Secondary analysis of a randomized clinical trial.Clin Nutr. 2021 Apr;40(4):1843-1850. doi: 10.1016/j.clnu.2020.10.009. Epub 2020 Oct 10.PMID: 33081983 Free PMC article. Clinical Trial.
-
Six-month outcomes after individualized nutritional support during the hospital stay in medical patients at nutritional risk: Secondary analysis of a prospective randomized trial.Clin Nutr. 2021 Mar;40(3):812-819. doi: 10.1016/j.clnu.2020.08.019. Epub 2020 Sep 5.PMID: 32919819 Clinical Trial.
-
Nutrition support in hospitalised adults at nutritional risk.Cochrane Database Syst Rev. 2017 May 19;5(5):CD011598. doi: 10.1002/14651858.CD011598.pub2.PMID: 28524930 Free PMC article. Review.
-
Restrictive versus liberal red blood cell transfusion strategies for people with haematological malignancies treated with intensive chemotherapy or radiotherapy, or both, with or without haematopoietic stem cell support.Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jan 27;1(1):CD011305. doi: 10.1002/14651858.CD011305.pub2.PMID: 28128441 Free PMC article. Review.
References
-
Association of early palliative care use with survival and place of death among patients with advanced lung cancer receiving care in the veterans health administration.JAMA Oncol. 2019; 5: 1702-1709
-
Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer.JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38: 196-204
-
Prevalence, risk factors and clinical implications of malnutrition in French Comprehensive Cancer Centres.Br J Cancer. 2010; 102: 966-971
-
Individualised nutritional support in medical inpatients at nutritional risk: a randomised clinical trial.Lancet. 2019; 393: 2312-2321
-
Management of cancer cachexia: ASCO Guideline.J Clin Oncol. 2020; 38: 2438-2453
-
ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients.Clin Nutr. 2017; 36: 11-48
-
ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition.Clin Nutr. 2017; 36: 1187-1196
-
Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus.Lancet Oncol. 2011; 12: 489-495
-
Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials.Clin Nutr. 2003; 22: 321-336
-
Prediction of early- and long-term mortality in adult patients acutely admitted to internal medicine: NRS-2002 and beyond.Clin Nutr. 2020; 39: 1092-1100
-
Nutritional risk screening (NRS 2002) is a strong and modifiable predictor risk score for short-term and long-term clinical outcomes: secondary analysis of a prospective randomised trial.Clin Nutr. 2020; 39: 2720-2729
-
The effectiveness of nutritional interventions in malnutrition and cachexia.Proc Nutr Soc. 2015; 74: 397-404
-
Individualized nutrition intervention is of major benefit to colorectal cancer patients: long-term follow-up of a randomized controlled trial of nutritional therapy.Am J Clin Nutr. 2012; 96: 1346-1353
-
Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy.J Clin Oncol. 2005; 23: 1431-1438
-
Design and rationale of the effect of early nutritional therapy on frailty, functional outcomes and recovery of malnourished medical inpatients trial (EFFORT): a pragmatic, multicenter, randomized-controlled trial.Int J Clin Trials. 2018; 5: 142-150
-
Six-month outcomes after individualized nutritional support during the hospital stay in medical patients at nutritional risk: secondary analysis of a prospective randomized trial.Clin Nutr. 2021; 40: 812-819
-
Value of handgrip strength to predict clinical outcomes and therapeutic response in malnourished medical inpatients: secondary analysis of a randomized controlled trial.Am J Clin Nutr. 2021;https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab042
-
Admission kidney function is a strong predictor for the response to nutritional support in patients at nutritional risk: secondary analysis of a prospective randomized trial.Clin Nutr. 2021; 40: 2762-2771
-
Association of baseline inflammation with effectiveness of nutritional support among patients with disease-related malnutrition: a secondary analysis of a randomized clinical trial.JAMA Netw Open. 2020; 3: e200663
-
Effect of nutritional support in patients with lower respiratory tract infection: secondary analysis of a randomized clinical trial.Clin Nutr. 2021; 40: 1843-1850
-
Vitamin D deficiency is highly prevalent in malnourished inpatients and associated with higher mortality: a prospective cohort study.Medicine (Baltimore). 2019; 98: e18113
-
Detection and treatment of medical inpatients with or at-risk of malnutrition: suggested procedures based on validated guidelines.Nutrition. 2016; 32: 790-798
-
Comparison of formulaic equations to determine energy expenditure in the critically ill patient.Nutrition. 2003; 19: 233-239
-
Protein catabolism and requirements in severe illness.Int J Vitam Nutr Res. 2011; 81: 143-152
-
Protein energy supplements in unwell elderly patients--a randomized controlled trial.JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2001; 25: 323-329
-
Protein and energy supplementation in elderly people at risk from malnutrition.Cochrane Database Syst Rev. 2009; 2009: CD003288
-
Nutrition in cancer.Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2015; 82: 91-102
-
Assessment of outcomes associated with the use of newly approved oncology drugs in medicare beneficiaries.JAMA Netw Open. 2021; 4: e210030
-
Association of patient comorbid conditions with cancer clinical trial participation.JAMA Oncol. 2019; 5: 326-333
-
Assessment of Food and Drug Administration- and European Medicines Agency-approved systemic oncology therapies and clinically meaningful improvements in quality of life: a systematic review.JAMA Netw Open. 2021; 4: e2033004
-
Readmission and mortality in malnourished, older, hospitalized adults treated with a specialized oral nutritional supplement: a randomized clinical trial.Clin Nutr. 2016; 35: 18-26
-
The prevalence of concern about weight loss and change in eating habits in people with advanced cancer.J Pain Symptom Manage. 2006; 32: 322-331
-
Quality of life in patients with advanced cancer: differential association with performance status and systemic inflammatory response.J Clin Oncol. 2016; 34: 2769-2775
-
Patient-reported versus objectively-measured physical function and mortality risk among cancer survivors.J Geriatr Oncol. 2016; 7: 108-115
-
Nutrition status and health-related quality of life among outpatients with advanced head and neck cancer.Nutr Clin Pract. 2020; 35: 1129-1137
-
Risk of malnutrition and emotional distress as factors affecting health-related quality of life in patients with resected cancer.Clin Transl Oncol. 2019; 21: 687-691
-
Influence of a nutritional intervention on dietary intake and quality of life in cancer patients: a randomized controlled trial.Nutrition. 2013; 29: 1342-1349
-
Nutrition therapy for the management of cancer-related fatigue and quality of life: a systematic review and meta-analysis.Br J Nutr. 2019; 122: 527-541
-
Cancer-associated malnutrition.Eur J Clin Nutr. 2018; 72: 1255-1259
-
A systematic review and meta-analysis of the effects of perioperative immunonutrition in gastrointestinal cancer patients.Nutr Cancer. 2021; 73: 252-261
-
A systematic review of the effect of preoperative nutrition support on nutritional status and treatment outcomes in upper gastrointestinal cancer resection.Eur J Surg Oncol. 2020; 46: 1423-1434
-
Nutritional status in patients with advanced lung cancer undergoing chemotherapy: a prospective observational study.Nutr Cancer. 2020; 72: 1225-1230
-
Prospective study of malabsorption and malnutrition after esophageal and gastric cancer surgery.Ann Surg. 2015; 262 (discussion 807-808): 803-807
-
The prediction of deterioration of nutritional status during chemoradiation therapy in patients with esophageal cancer.Nutr Cancer. 2018; 70: 229-235
-
Nutritional status of patients with cancer: a prospective cohort study of 1,588 hospitalized patients.Nutr Cancer. 2018; 70: 1228-1236
-
Need and demand for nutritional counselling and their association with quality of life, nutritional status and eating-related distress among patients with cancer receiving outpatient chemotherapy: a cross-sectional study.Support Care Cancer. 2019; 27: 3385-3394
-
Randomized trial of the effects of individual nutritional counseling in cancer patients.Clin Nutr. 2014; 33: 749-753
-
Nutritional therapy in cancer patients receiving chemoradiotherapy: should we need stronger recommendations to act for improving outcomes?.J Cancer. 2019; 10: 4318-4325
-
ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer.Clin Nutr. 2021; 40: 2898-2913
Article Info
Publication History
Published online: May 18, 2021
Identification
Copyright
© 2021 European Society for Medical Oncology. Published by Elsevier Ltd. All rights reserved.
ScienceDirect
Access this article on ScienceDirectFigures
-
Figure 1Kaplan-Meier estimates stratified by NRS 2002 for 180-day mortality.
-
Figure 2Kaplan-Meier estimates of cumulative incidence of all-cause mortality within 30 days according to randomization group.
-
Figure 3Odds ratios for mortality within 30 days in prespecified subgroups.
Tables
Gerelateerde artikelen
- Pruimensap verbetert de ontlasting van hard naar normaal en vermindert klachten van constipatie zonder buikpijn en kan daarom worden beschouwd als een effectieve en veilige natuurlijke voedingsbehandeling voor chronische constipatie.
- Individueel aangepast dieet voor kankerpatienten opgenomen in het ziekenhuis geeft veel minder sterfgevallen (36 vs 50) binnen half jaar in vergelijking met standaard ziekenhuiseten
- Resten van afwasmiddel hebben nadelig effect op darmmicrobioom
- Kanker is een stofwisselingsziekte - metabolische ziekte die met specifieke voeding - dieet en voedingssuppletie o.a. 6-Diazo-5-oxo-L-norleucine (DON) vaak op te lossen zou zijn aldus prof. dr. Thomas Seyfried.
- Mediterraan dieet met veel fruit en bepaalde vitamines en antioxidanten voorkomt voor ca. 35% beter glaucoom in vergelijking met standaard voeding
- Lezing van Dean Ornish over de combinatie van voeding, supplementen, liefde en intimiteit die leidt tot een betere gezondheid en wellicht preventief en genezend kan zijn bij kanker
- Voedingssupplementen zouden niets toevoegen aan effect op preventie van kanker. Studie analyse van 14 studies suggereert zelfs dat de levensverwachting erdoor wordt verkort. Maar er is bewust gemanipuleerd met deze studiegegevens
- Gerichte voeding plus bepaalde aminozuren bij patienten met ondervoeding zorgen voor significant minder complicaties en zelfs voor minder directe postoperatieve sterfte na operatie van spijsverteringskankersoorten waaronder maagkanker
- Voedingswijze en leefsftijl veroorzaakt 35% van alle kanker wereldwijd. Een verandering van voedingswijze en leefstijl zou wereldwijd dan ook 35 procent van alle kanker voorkomen
- Voeding bij bestraling - radiotherapie: artikelen en informatie over de beschermende en ondersteunende werking van voeding, voedingsstoffen en voedingssuppletie bij radiotherapie - bestraling bij kanker.
- Knoflook extract gegeven na operatie vermindert aantal poliepen en omvang van darmpoliepen
- Voeding en bepaalde voedingstoffen kunnen ernstige vermoeidheid tegengaan van mensen die kanker hebben overleefd
- LEF-magazin publiceert wetenschappelijk artikel over synergistische werking van voedingsstoffen, o.a. groene thee, resveratrol, 13C/DIM en genisteïne onder de titel: nieuwe beloftes voor preventie en behandeling van kanker
- RNA en Omega-3 vetzuren o.a. - gegeven voorafgaande aan operatie van een kankerpatiënt gedurende slechts vijf dagen bespaart 15% op ligduur, complicaties enz. van het beoogde patiëntenbudget in vergelijking met patiënten die geen e
- antioxidanten kunnen kankergroei stimuleren in plaats van verminderen, aldus Nobelprijswinnaar prof. dr. Jim Watson in een lezing
- Extra calorieën enz. - via sonde of infuus na operatieve ingreep bij kankerpatiënten geeft geen enkel positief effect in vergelijking met normaal voedingspatroon.
- Ondervoeding lijkt een belangrijke voorspeller te zijn van overlevingstijd bij terminale kankerpatiënten. Omega-3 polyunsaturated vetzuren hadden een significant immuunstimulerend effect en lijken levensverlengend te werken
- Specifieke extra voeding in combinatie met EPO en COX-2 remmers verlengen significant het leven, betere energiebalans, vet toename en minder bloedingen van terminale sterk vermagerde kankerpatiënten
- Algemeen: effecten van voedingswijzen, fruit en groenten, antioxidanten enz. op voorkomen van kanker en als aanvulling bij behandelngen van kanker: een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Individueel aangepast dieet voor kankerpatienten opgenomen in het ziekenhuis geeft veel minder sterfgevallen (36 vs 50) binnen half jaar in vergelijking met standaard ziekenhuiseten"