Inmiddels wordt overal in Europa en ook wereldwijd gewerkt met de da Vinci robot bij o.a. prostaatkanker

De Da Vinci robot is een op afstand bestuurbare operatierobot die zeer nauwkeurig werkt. Een operatie met de Da Vinci robot is in feite een kijkoperatie (laparoscopie) waarbij de camera en 3 instrumenten door één chirurg - operateur worden bediend. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit. 

Met de da Vinci robot kan microchirurgische geopereerd worden. Omdat er een camera met driedimensionale beeldvergroting (ongeveer 10 maal ten opzichte van het blote oog) wordt gebruikt kan de specialist alle details van het operatiegebied perfect zien. Door de combinatie van uitmuntend zicht en gebruik van kleine, trillingsvrije, en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de operatie nauwkeurig worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden.

Met een kijkoperatie is de hoeveelheid bloedverlies veelal zeer beperkt. Omdat er maar kleine gaatjes worden gemaakt, zijn er minder narcosemiddelen en pijnstillers nodig. In vergelijking met een klassieke (open) operatie is het herstel in het algemeen sneller, waardoor het ziekenhuisverblijf korter is (doorgaans 2 tot 4 dagen) en vaak ook thuis het herstel sneller verloopt.

Hier is er een filmpje te zien over hoe de Da Vinci robot precies werkt bij prostaatkanker.

Op de website van het Erasmus Medisch Centrum staat verder nog veel meer uitstekende informatie over de da Vinci robot.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Da Vinci robot werkt effectief en nauwkeurig bij o.a. prostaatkanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemene artikelen die met >> Aflibercept (Zaltrap) toegevoegd >> Aprepitant - Emend is een >> Avastin - Bevacizumab, een >> BBBD-behandeling (Blood Brain >> Beenmergtransplantaties en >> Bloedarmoede (anemia) en ESA's >> Boekenlijst met daarop titels >> Celebrex - een zogeheten COX-2 >> Chemo en voedingsondersteuning: >>