Als u meer wilt lezen over een alternatief voor opiaten zoals morfine klik dan hier op: marihuana - cannabis (THC) als medicijn en als pijnstiller

20 mei 2009: Bron: persbericht Wyeth Pharmaceuticals

We plaatsen het persbericht over Relistor dat ons werd toegestuurd hier ongewijzigd. Lees wel onze disclaimer. Wie een video wilt zien over de werking van Relistor bij obstipatie veroorzaakt door pijnstillers (morfine bv.) gaat naar: http://www.wyeth.nl/persmap/ daar is ook het volledige TNO rapport te downloaden waarvan hieronder de voornaamste conclusies opgesteld door Wyett zelf.

 

TNS Nipo Rapport: 

Obstipatie bij sterke pijnmedicatie een herkenbaar en vervelend probleem 
 
Conclusies
Obstipatie wordt herkend als een veel voorkomend probleem waarbij men 3 dagen of langer geen ontlasting heeft:
  • Obstipatie wordt door patiënten spontaan als meest voorkomende bijwerking genoemd van sterke pijnmedicatie.
  • Bij ongeveer de helft van de patiënten die sterke pijnmedicatie gebruiken, blijkt de bijwerking obstipatie op te treden.
  • Hierbij heeft bijna driekwart 3 dagen of langer geen ontlasting.
De bijwerking obstipatie heeft een negatieve invloed op het leven van de patiënten, bij ruim een derde is dit ‘(zeer) sterk’.
  • Dit komt met name door de buikpijn die met deze klachten gepaard gaat en het hebben van een (lichamelijk) ongemakkelijk gevoel. Een gedeelte van de patiënten noemt zelfs specifiek ‘niet meer zomaar de deur uit te gaan’.
Patiënten hebben de meeste ervaring met laxeermiddelen, klysma’s en handmatig verwijderen. Bij zeker 4 op de 10 patiënten wordt een klysma toegepast en bij een derde is de ontlasting handmatig verwijderd. Met name klysma’s worden als zeer vervelend ervaren.
Hoewel ruim 80% van de patiënten de obstipatieklachten met de arts of mantelzorger bespreekt, vindt de meerderheid de huidige behandelingsmogelijkheden ‘onvoldoende’ of ‘redelijk’. 
Volgens de richtlijnen worden orale laxantia standaard voorgeschreven bij sterke pijnmedicatie (opioïden). Bij de meerderheid van de patiënten gebeurt dit pas nadat de klachten van obstipatie zijn opgetreden.
Er is ruimte voor verbetering of uitbreiding van de behandelingsmogelijkheden. 74% van de patiënten heeft echter geen idee wat deze kunnen zijn.
Volledig TNS NIPO rapport treft u aan in de bijlage.

 

7 juli 2008: Bron:  Persbericht Wyeth Pharmaceuticals

NIEUW MEDICIJN RELISTOR GOEDGEKEURD door EUROPESE REGISTRATIE AUTORITEIT (EMEA)
DE EERSTE BEHANDELING VAN OPIOIDGEINDUCEERDE OBSTIPATIE BIJ PATIENTEN MET EEN GEVORDERDE ZIEKTE.
Wyeth Pharmaceuticals stuurde ons een persbericht over de Europese goedkeuring van Relistor voor obstipatieproblemen bij gebruik van opioiden (morfine o.a.) als pijnverlichting. We kennen dit middel niet en verwijzen mensen vaak naar probiotica  om de darmflora op peil te houden en vaak met goed resultaat. Maar Relistor blijkt dus ook redeljk te werken , zie studieabstract hier http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/358/22/2332 dat bij persbericht was gevoegd. Voor wie wil hebben we ook het volledige studieverslag. We hebben delen uit het persbericht gehaald omdat dat o.i. pure reclame is en geen relevante informatie maar hier wat informatie over Relistor zelf.
 
Relistor is de eerste geregistreerde therapie die een nieuwe, gerichte behandeling mogelijk maakt van obstipatie veroorzaakt door opioïdgebruik. Opioïdgeïnduceerde obstipatie is een belastende en veel voorkomende bijwerking bij patiënten die opioïden krijgen voor de behandeling van pijn in de palliatieve zorg.
 
Hoofddorp, 3 juli 2008
Wyeth Pharmaceuticals heeft vandaag, 3 juli 2008, aangekondigd voor Relistor sc (methylnaltrexonbromide subcutane injectie) marketing goedkeuring te hebben ontvangen van de EMEA (Europese geneesmiddelenregistratie autoriteit). Deze nieuwe behandeling is geïndiceerd voor obstipatie veroorzaakt door opioïdgebruik bij patiënten met gevorderde ziekte in de palliatieve zorg, wanneer de reactie op de gebruikelijke laxanstherapie niet voldoende is. Relistor is nu goedgekeurd voor gebruik in alle 27 EU-lidstaten, alsmede Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Momenteel is Relistor al goedgekeurd voor gebruik bij opioïdgeïnduceerde obstipatie in de VS en Canada, en wordt beoordeeld door de autoriteiten in Australië.
 
Relistor; eerste medicijn in een nieuwe klasse
Relistor (methylnaltrexonbromide) is de eerste in een nieuwe klasse van perifeer werkende mu-opioïde receptor antagonisten, die de obstiperende effecten van opioïden in het maagdarmkanaal opheft zonder afbreuk te doen aan de pijnbehandeling. Relistor wordt toegediend via subcutane injectie. De injectiespuit maakt het mogelijk om Relistor zowel in het ziekenhuis als thuis (door de patiënt, de zorgverlener of behandelaar) toe te dienen.
Relistor heeft een nieuw, klinisch aangetoond, werkingsmechanisme dat rechtstreeks gericht is op de onderliggende oorzaak van opioïdgeïnduceerde obstipatie. Het blokkeert de binding van de opioïden bij de perifere mu-opioïde receptoren in het maagdarmkanaal, waardoor het de vertragende effecten van opioïden op de darm tegengaat zonder aantasting van de pijnstillende werking van opioïden5. Om opioïdgeïnduceerde obstipatie te voorkomen worden traditioneel laxeermiddelen en weekmakers van de ontlasting gegeven zodra men start met de opioïdenbehandeling. Ondanks het stevig gebruik van deze middelen, blijven de symptomen vaak aanwezig en is hun klinische werkzaamheid onvoorspelbaar.
 
Aanvullende informatie over Relistor
In april 2008 verleende de FDA in de VS goedkeuring voor Relistor subcutane injectie voor de behandeling van opioïdgeïnduceerde obstipatie bij patiënten met een gevorderde ziekte die palliatieve zorg ontvangen, wanneer de reactie op laxerende therapie niet voldoende is. In maart 2008, ontving Relistor goedkeuring in Canada voor de behandeling van opioïdgeïnduceerde obstipatie bij patiënten met een gevorderde ziekte die palliatieve zorg ontvangen. In augustus 2007, diende Wyeth een marketingaanvraag in bij de Australian Therapeutic Goods Administration. Een besluit wordt verwacht rond het derde kwartaal 2008.
Bijlagen
1. NEJM publicatie: Referentie 5
2. Position paper Relistor
Referenties
            1. Davies E, Higginson I. Better Palliative Care for Older People. WHO, 2004. http://www.eapcnet.org/download/forProjects/Elderly/BetterPC.Older%20People.pdf
            2. Gutstein HB, Akil H. Opioid Analgesics. In: Brunton LL, Lazo JS, Parker KL, eds. Goodman & Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics. 11th Ed. New York, NY: McGraw-Hill; 2006: 547-590
            3. Fallon MT. Constipation in cancer patients: prevalence, pathogenesis, and cost-related issues. Eur J Pain. 1999;3(suppl A):3-7
            4. Emanuel EJ, Emanuel LL. Palliative and end-of-life care. In: Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, et al, eds. Harrison’s Principles of Internal Medicine. 16th ed. New York, NY: McGraw-Hill; 2005:53-66
            5. Thomas J., Karver, S, Cooney GA: Methylnaltrexone for Opioid Induced Constipation in Advanced Illness. New England Journal of Medicine, May 29, 2008:22, vol. 358: 2332-2343.
 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Morfine: Obstipatie bij morfine en andere opioiden als pijnstiller wordt verlicht door Relistor is een officieel goedgekeurd medicijn tegen obstipatie bij o.a. morfinegebruik. Toegevoegd TNO rapport over obstipatie bij sterke pijnmedicatie via morfine"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemene artikelen die met >> Aflibercept (Zaltrap) toegevoegd >> Aprepitant - Emend is een >> Avastin - Bevacizumab, een >> BBBD-behandeling (Blood Brain >> Beenmergtransplantaties en >> Bloedarmoede (anemia) en ESA's >> Boekenlijst met daarop titels >> Celebrex - een zogeheten COX-2 >> Chemo en voedingsondersteuning: >>