12 september 2017: lees ook dit aanvullende artikel op onderstaand artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/drup-studie-geeft-bij-37-procent-van-de-patienten-alsnog-een-therapeutisch-effect-met-6-procent-cr-en-14-procent-pr-en-17-procent-stabiele-ziekte.html

28 augustus 2017: Bron: Algemeen Dagblad

De Nederlandse DRUP studie geeft hoopvolle resultaten voor uitbehandelde kankerpatienten. Althans dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag waarin prof. dr. Voest (Personalized Cancer Treatment (CPCT) zegt dat zij op ESMO 2017 in Madrid (van 8 t/m 12 september 2017) hoopvolle resultaten zullen presenteren van een studie met 73 patiënten die afgelopen jaar zijn behandeld op basis van biomoleculaire kenmerken (DNA mutaties en receptorenexpressie en niet op basis van primaire tumor type. Een personalised medicine behandeling dus.

Hier meer over de CPJT studies opzet: http://www.cpct.nl/voor-onderzoekers/onderzoeksopzet/

En de DRUP studie: http://www.cpct.nl/drup-drug-rediscovery-protocol-studie/ waarin patiënten worden opgenomen als uit de CPCT studie blijkt dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de patiënt eventueel zou kunnen profiteren van een ander medicijn, andere behandeling, die bij andere vormen van kanker goede resultaten gaf en als medicijn staat geregistreerd.

Een voorbeeld is dat soms mannen met prostaatkanker ook een BRCA 1 of BRCA 2 mutatie hebben en goed zouden kunnen reageren op olaparib, een zogeheten parpremmer die voor zowel borstkanker als eierstokkanker een geregistreerd tweedelijns medicijn is. Ook de anti-PD medicijnen (bij een P1-ligand mutatie) zoals pembrolizumab, nivolumab en atezolizumab bij blaaskanker, enz. die bij o.a. melanomen, borstkanker, longkanker , blaaskanker geregistreerde immuuntherapeutische medicijnen zijn kunnen aan andere kankerpatienten met een andere primaire vorm van kanker maar wel met een P1-ligand mutatie gegeven worden. Meestal binnen studieverband, maar soms ook per individuele patiënt.

Als ESMO start zal ik uiteraard de studieresultaten publiceren. Hier het artikel uit het Algemeen Dagblad d.d. 28 augustus 2017

Proef met 'vreemde' medicatie biedt hoop voor uitbehandelde kankerpatiënt

Drieëntwintig ziekenhuizen doen mee aan een studie waarin uitbehandelde kankerpatiënten medicatie krijgen die eigenlijk niet voor hen is bedoeld. De eerste successen zijn geboekt: de tumor slonk of de ziekte bleef stabiel. ,,Maar er is wél meer onderzoek nodig om vast te stellen bij wie het wel of niet werkt.”

Zeventig kankerpatiënten bij wie alle hoop verdwenen leek, zijn afgelopen jaar gestart met medicatie waar ze normaal gesproken niet voor in aanmerking komen. Zij kregen geneesmiddelen die zijn uitgevonden voor een ander type kanker, maar door dna-foutjes in hun tumor mogelijk ook voor hen heilzaam kunnen zijn.

Na een uitgebreide dna-analyse werden de patiënten opgesplitst in meer dan twintig groepjes. Bij zes groepjes zijn inmiddels successen geboekt: de ziekte bleef langer stabiel of de tumor slonk. Hoe succesvol de behandelingen precies zijn brengt het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), waarin de 23 ziekenhuizen samenwerken, over twee weken naar buiten op een internationaal congres in Madrid.

Veelbelovend

,,De studie is veelbelovend,” zegt Emile Voest, internist-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Maar er is volgens hem wél meer onderzoek nodig.>>>>>>>lees meer


Plaats een reactie ...

Reageer op "Nederlandse DRUP studie, waarbij behandelingen worden gegeven gebaseerd op DNA mutaties en receptorenexpressie geeft hoopvolle resultaten voor uitbehandelde kankerpatienten"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>