27 september 2024: Bron: EOS wetenschap

In de nieuwsbrief van EOS wetenschap een opmerkelijk bericht dat ik nog niet in de Nederlandse media heb gezien. Maar ik lees ook niet alles natuurlijk en kan het hebben gemist uiteraard.
 
Prof. Dr. Lucina Uddin , een Amerikaanse neurowetenscapper, heeft 6 grote academische uitgeverijen aangeklaagd wegens samenspannen en fraude en misbruik van wetenschappers die gratis reviews schrijven voor deze uitgeverijen. De aangeklaagde uitgevers zijn Elsevier, Wolters Kluwer, Wiley, Sage Publications, Taylor & Francis, en Springer Nature.

Deze uitgeverijen bezitten samen ongeveer 53 procent van alle academische tijdschriften en genereerden in 2023 meer dan tien miljard dollar aan inkomsten. Bovendien behalen ze enorme winstmarges die zelfs ver boven de meest succesvolle ondernemingen liggen. Zo behaalde Elsevier in 2023 een winstmarge van 38 procent en Taylor & Francis een van 35 procent.
 
Volgens Prof. Dr. Lucina Uddin zouden de aangeklaagde uitgeverijen samenspannen via de International Association of Scientific, Technical, and Medical Publishers (STM) waar zij allemaal lid van zijn. 

Een citaat uit het artikel: Volgens de aanklagers schaden deze regels niet alleen de carrières van wetenschappers, maar ook de maatschappij. De vertragingen in het publicatieproces zouden bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen of klimaatoplossingen kunnen vertragen. Daarnaast beweren ze dat de bovengenoemde regels in strijd zijn met het mededingingsrecht (wetten met betrekking tot concurrentie). Ten slotte klagen ze aan dat er door deze regelgeving jaarlijks miljarden dollars aan belastinggeld naar uitgeverijen vloeien in plaats van naar wetenschappelijk onderzoek. De uitgeverijen maken volgens de aanklacht namelijk winst door het werk van wetenschappers, dat grotendeels door belastinggeld betaald wordt, gratis te laten reviewen, te publiceren en vervolgens geld te vragen aan universiteiten om toegang te krijgen tot deze gepubliceerde papers.


Ik plaats hieronder het artikel uit EOS wetenschap ongewijzigd. Klik op de titel van het artikel voor het volledige artikel.

Academische uitgevers aangeklaagd wegens uitbuiting van wetenschappers

De Amerikaanse neurowetenschapper Lucina Uddin klaagt zes grote uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften aan. De uitgevers zouden samenspannen om op een onwettige manier miljarden dollars te verdienen.

De aangeklaagde uitgevers zijn Elsevier, Wolters Kluwer, Wiley, Sage Publications, Taylor & Francis, en Springer Nature. Ze bezitten samen ongeveer 53 procent van alle academische tijdschriften en genereerden in 2023 meer dan tien miljard dollar aan inkomsten. Bovendien behalen ze enorme winstmarges die zelfs ver boven de meest succesvolle ondernemingen liggen. Zo behaalde Elsevier in 2023 een winstmarge van 38 procent en Taylor & Francis een van 35 procent. Ter vergelijking: Apple en Google behaalden dat jaar winstmarges van respectievelijk 30 en 25 procent.

De uitgevers zouden deze enorme winsten boeken door onderling afspraken te maken om hun marktpositie te versterken. Volgens de aanklacht zouden ze dit doen via de International Association of Scientific, Technical, and Medical Publishers (STM). Dat is een organisatie die de belangen behartigt van uitgevers van academische tijdschriften. De leden van de associatie publiceren samen 66% van alle gepubliceerde papers. Iedere organisatie die lid wil worden, moet zich schikken naar de regels van STM. Volgens de aanklagers worden deze regels grotendeels door de zes beklaagden bepaald, die ze gebruiken om wetenschappers uit te buiten.

Drie regels

In de aanklacht gaat het vooral over drie specifieke regels.>>>>>>>lees verder het hele artikel

 





Plaats een reactie ...

Reageer op "Academische uitgevers aangeklaagd wegens uitbuiting van wetenschappers. Uitgevers verdienden in 2023 miljarden aan publicaties die uitgevoerd zijn met belastinggeld"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Academische uitgevers aangeklaagd >> Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >>