13 februari 2014: bron: Radboud Nijmegen 

Onderzoekers aan de Radboud Nijmegen hebben een Nano-MRI ontwikkeld waarmee uitzaaiingen van kanker in de lymfklieren sneller kunnen worden opgespoord. Bij een gewone MRI moet een tumor al 0,8 cm. groot zijn voordat echt te zien is of er sprake is van uitzaaiingen in de lymfklieren. Met deze nieuwe Nano-MRI kunnen uitzaaiingen al v.a. 0,2 cm worden aangetoond. Volgens de onderzoekers kan dan ook de behandeling sneller starten en zal dit veel mensenlevens sparen. Zij gaan er dan vanuit dat een chirurgische verwijdering of bestraling een betere kans geeft op genezing. Komende maanden zal deze Nano-MRI bij 4 patiënten met prostaatkanker per dag worden gebruikt, maar ze hopen deze techniek snel ook in te gaan zetten bij borstkanker en andere vormen van kanker.

Hier het persbericht zoals dat ook op de website van het Radboud  werd geplaatst: 

Nano-MRI vergroot genezingskans prostaatkanker
 

Het Radboudumc Prostaat MR Referentie Centrum heeft de eerste patiënt onderzocht met een speciale nanovloeistof, die zeer kleine uitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar maakt. Dankzij deze vloeistof zijn uitzaaiingen vanaf 2 millimeter zichtbaar. Dit is momenteel met geen enkele andere techniek mogelijk. Voor patiënten is dit een grote stap voorwaarts in het vaststellen van de uitbreiding van hun ziekte. Het Radboudumc is vooralsnog het enige ziekenhuis in de wereld waar deze techniek wordt toegepast.

Radboudumc introduceert unieke diagnose als eerste ter wereld

Het ontdekken van kleine uitzaaiingen is met de huidige diagnostiek erg moeilijk: uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de uitzaaiingen, die kleiner zijn dan 8 millimeter, niet wordt gevonden met gewone CT of MRI-scans. Ook worden deze uitzaaiingen bij 40 procent van de patiënten bij kijkoperaties gemist en vallen ze in meer dan 50 procent  buiten het standaard bestralingsveld.

De nano-MRI ontdekt lymfklieruitzaaiingen als ze nog zeer klein zijn. Door de vroegere opsporing is beeldgestuurde behandeling zoals gerichte bestraling of operatie mogelijk. Dit leidt tot minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing.

Gerichter behandelen

De nanovloeistof bestaat uit kleine ijzerdeeltjes, die door een arts in een ader van de arm worden gespoten. Na 24 uur komt de patiënt terug voor een MRI-scan. Prof. dr. Jelle Barentsz: “Met de nano-vloeistof en onze speciale MRI-techniek zien we uitzaaiingen wit oplichten als een zaklamp in het duister, terwijl de gezonde klieren zwart zijn. Voor patiënten is dit een grote stap voorwaarts. Als we heel precies zien waar de kanker zit, kunnen we ook veel gerichter behandelen. Dit bespaart patiënten operaties en geeft ze betere genezingskansen.“

De komende weken zal het Radboudumc  dit onderzoek aan vier patiënten per week aanbieden. Barentsz: “In eerste instantie richten we ons op patiënten met terugkerende prostaatkanker of een verhoogd risico op lymfklieruitzaaiingen. We willen onze capaciteit snel uitbreiden, omdat de nanovloeistof ook werkt bij andere kankersoorten, zoals borstkanker.”


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Nano-MRI met nanovloeistof ontdekt sneller uitzaaiingen in lymfklieren en kan behandeling van kanker sneller doen starten of juist aantonen dat behandelingen niet nodig zijn."

  • HFaber :
    Het goed zichtbaar zijn van de tumoren wil zegen dat de ijzer nanobollen op de tumor zitten??
    Is het mogelijk om Chemo met de nanobolletjes te verbinden of te verbinden met het ijzer.
    De MRI scanner zou ook dit "ijzer" kunnen verhitten door hiervoor geschikte metaaldeeltjes te gebruiken (magnetron effect?)

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>