26 september 2018: Bron: de Volkskrant

In de Volkskrant een artikel over het studieproject EIGEN ONDERZOEK in het AMC. 500 deelnemers met chronische darmklachten en / of chronische vermoeidheid krijgen onder begeleiding van een huisarts naast periodiek onderzoek van de darmflora, dagelijks probiotica - melkzuurbacteriën. De mensen gaan zelf via een daarvoor gemaakte app 5x per dag bijhouden wat zij allemaal doen elke dag en hoe zij zich voelen enz. 

Dataspecialisten van het project onderzoeken deze zelfrapportages daarna om verbanden tussen de supplementen en het welzijn van de patiënt te ontdekken, en bekijken of er in de onderzoeksdata van alle patiënten samen interessante overeenkomsten zijn te vinden die artsen en wetenschappers eerder nooit waren opgevallen.

Lees ook deze PDF: 24_Nieuwe_onderzoeksaanpak_kan_MECVS-controverse_oplossen

RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL ZINLOOS BIJ ONBEGREPEN KLACHTEN. Nieuwe onderzoeksaanpak kan ME/CVS-controverse oplossen.

probiotics-diagramBron foto:

https://thesensitivegut.com/2015/08/19/probiotics-are-they-worth-considering-for-ibs/

Voor wie meer wilt weten ik heb wel het contactadres van Gaston, de initiatiefnemer van deze studie. 

De patiënt is de baas bij een nieuw project van het AMC

Niet langer de experimenten van wetenschappers in een laboratorium als basis van een studie, maar het dagelijks leven van patiënten aan de keukentafel: dat is het uitgangspunt van het project ‘Mijn eigen onderzoek’ dat dinsdag officieel van start gaat.

Nog een citaat uit het Volkskrant artikel: 

De ambitie van het project gaat dan ook verder dan de invloed van probiotica, zegt Anje te Velde, immunoloog bij het Amsterdam UMC en mede-projectleider. ‘Het grote plan is een onderzoeksinfrastructuur te bouwen, waarbij de burger aan het roer staat. Doet er een hype op internet de ronde? Dan kunnen wij snel onderzoeken of het in de praktijk echt werkt. Het is een heel nieuwe vorm, met individueel statistisch valide bewijs. Wij onderzoekers halen onze informatie uit de literatuur, uit ons gezonde verstand, maar bijna nooit uit wat patiënten ervaren met hun eigen experimenten, terwijl we daar zoveel goede informatie uit kunnen halen.’ >>>>>>lees het artikel verder in de Volkskrant

Lees ook dit Volkskrantartikel: Maak de patiënt onderzoeker


Plaats een reactie ...

Reageer op "AMC start studieproject EIGEN ONDERZOEK waarbij 500 patienten met darmklachten en chronische vermoeidheid zelf hun ervaringen met probiotica en beweging enz. bijhouden via een app."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>