8 maart 2016: Angela Zhang ontmoet Obama en is inmiddels wetenschappelijk onderzoekster op het gebied van stamcellen. Hier een aardig artikel met een video van Angela Zhang haar presentatie voor een prestigieuze prijs: 

http://www.usnews.com/news/the-next-generation-of-stem/articles/2015/05/12/cancer-fighting-harvard-student-looks-forward-to-a-long-future-in-stem

19 januari 2012: Bron: Algemeen Dagblad Met dank aan Yuri

In Amerika heeft een hele jonge wetenschapster (17 jaar) voor opzienbarend nieuws gezorgd. Het meisje, Angela Zhang, heeft zelf een molecuul ontwikkeld en in combinatie met een techniek van nanodeeltjes en infrarode straling konden tumoren in laboratorium studies worden gedood zonder dat omliggens weefsel werd aangetast.  De domper op dit bericht is de opmerking van haar professor die haar al jaren begeleid dat het zeker nog 15 jaar zal duren, als deze aanpak succesvol zou zijn bij mensen, voor er sprake kan zijn van een succesvolle behandelmethode voor grote groepen kankerpatiënten. En dat is natuurljk altijd het probleem bij nieuwe ointdekkingen, er moeten vele studies naar gedaan worden.

Hier het online persbericht uit het AD, waarvan een groter artikel in de krant zelf staat heb ik begrepen:

Bolleboos (17) ontdekt kuur tegen kankercellen

De 17-jarige Angela Zhang uit Cupertino, Californië heeft mogelijk een medicijn tegen kanker ontwikkeld. Haar scheikundeleraar Kavita Gupta kan er met haar pet niet bij. 'We hebben het hier over een middelbare scholier, hè?!'

Op haar vijftiende begon Angela 'voor de lol' boeken over biotechnologie te lezen. Binnen de kortste keren las het bolleboosje zwaar, wetenschappelijk werk. En dat heeft zijn resultaat gehad. Dat meldt het AD vandaag.

Molecuul
De van oorsprong Chinese Angela ontwikkelde een molecuul dat ze zelf beschrijft als 'het Zwitserse zakmes onder de kankermedicijnen'. Het kan kankercellen opsporen, uitroeien en de reactie op de behandeling monitoren. Het gaat om een molecuul dat zich in het lichaam van een kankerpatiënt vasthecht aan kleine nanodeeltjes. De nanodeeltjes kleven vervolgens vast aan een kankercel. Daardoor kunnen artsen via een MRI-scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden.

Door vervolgens een infrarood-bundel te richten op het gezwel, smelt het molecuul en komt het medicijn vrij. Dat vernietigt dan louter de kwaadaardige cellen en laat de gezonde cellen met rust. Angela heeft de techniek op muizen getest in een laboratorium van de naburige Stanford Universiteit. Het resultaat is verbluffend: de kankergezwellen verdwenen als sneeuw voor de zon.

'Veelbelovend'
'Het werk van Angela is hoe dan ook uitzonderlijk en wonderbaarlijk,' zegt dr. Zhen Cheng van de Stanford Universiteit. Hij is al een paar jaar de mentor van de bolleboos. 'Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat dit ook voor mensen gaat werken en of het een succesvol medicijn zal zijn. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Over een jaar of vijftien weten we meer.' Die tijd zal nodig zijn om de techniek door te ontwikkelen.


Plaats een reactie ...

6 Reacties op "Nieuwe aanpak van kanker gevonden door Amerikaanse tiener?"

  • gerda :
    Wat raar, voor corona konden ze binnen een jaar een vaccinatie ontwikkelen. Werd ook gebruikt. Nu ik zie dat er wel een medicijn is voor kanker maar er voor de rest niks mee gedaan word, we zitten nu in 2023. Vind ik dat schande. Ik denk dat ze eerst geld willen verdienen aan de andere medicijnen en dingen die ze nu doen. Ook al is er aan getoond dat sommige niet of nauwelijks helpen. Dit is gewoon triest.
  • M.DE COMAN :
    Beste,waarom moet dat allemaal zo lang duren voor wanhopige mensen geholpen kunnen worden en maar aanvaarden dat zo'n ontdekkingen 15 jaar na hun dood pas mogen toegepast worden?Dank voor info
    • kaat :
      Inderdaad. Helemaal eens met de vraag van M.de Coman. En helaas nog geen reactie.
      Wat maakt dat iemand kan 'inschatten' dat de techniek 'doorontwikkelen' vijftien jaar moet duren? Ik vind dit ongeloofwaardig en het hoeft kennelijk niet onderbouwd te worden.
      Dit meisje is zeventien jaar. Uit het artikel blijkt, dat zij kennelijk binnen twee jaar de onderzoeken, toepassingen, conclusies etc. heeft bewerkstelligd.
      Hoezo moet dan het 'doorontwikkelen' vijftien jaar duren?
      • Keet :
        Ik geloof dat die duitse dokter nog in praktijk is, tenminste die heeft technieken die niet 15 jaar ontwikkeld zijn, eenmaal goed werk kost tijd.

        Erg kortzichtig om te zeggen dat 15 jaar te lang is.
        • Elles van Helden :
          Als je een dodelijke ziekte hebt kan je beter behandeld worden met een alternatief dat mogelijk geneest. Dood ga je anders toch en ja, 15 jaar is dan inderdaad schandalig lang.
        • Kees :
          Aan de ene kant begrijp ik wel waarom het lang duurt voor een bepaald medicijn of middel of apparaat klaar is voor algemeen gebruik. De veiligheid meot ook getest worden. Maar 15 jaar is wel extreem lang vind ik ook.Overigens duurt het niet altijd oz lang want de FDA met name geeft nogal eens toestemming voor versneld onderzoek. Laten we hopen dat dit meisje dit ook krijgt.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Yvan Wolffers overlijdt aan >> VITALITY OF LIFE BY PERSONALIZED >> Ministerie van Economische >> Nieuwe kankermedicijnen worden >> Wetenschappers van het Anthonie >> Nieuw NANO-Vaccin, 2 natuurlijke >> Whole genome sequencing: toekomst >> Surviving terminal cancer: >> AMC start studieproject EIGEN >> Periodieke screening kan veel >>