21 januari 2023: Zie ook de informatie over de MRiDian in dit artikel: https://kanker-actueel.nl/vumc-amsterdam-neemt-de-mridian-een-bestralingsapparaat-met-een-geintegreerde-mri-scanner-als-eerste-ziekenhuis-in-europa-in-gebruik.html

21 januari 2023: Bron: GZA Ziekenhuizen

FLASH-radiotherapie / bestraling is een bestralingsbehandeling die wordt uitgevoerd met ultrahoge dosissnelheden in vergelijking met conventionele bestralingsbehandeling. De tijd dat een Flashbestraling - radiotherapeutische behandeling duurt is milliseconden met een ultra hoge dosis. Uit dierstudies is gebleken dat de resultaten beter blijken dan een vergelijkbare bestraling / radiotherapie met 8GY zonder omringend gezond weefsel te beschadigen. 

Een studie die is bedoeld om de haalbaarheid van de workflow van FLASH-radiotherapiebehandeling in een klinische setting te beoordelen, evenals de toxiciteit en pijnverlichting bij gebruik voor de behandeling van botmetastase(s) in de extremiteiten (exclusief voeten, handen, polsen) is deze studie: 

Haalbaarheidsstudie van FLASH-radiotherapie voor de behandeling van symptomatische botmetastasen (FAST-01)


In preklinische onderzoeken is aangetoond dat FLASH-radiotherapie tijdens bestralingsbehandeling minder letsel aan de omliggende normale weefsels veroorzaakt, terwijl het toch een vergelijkbare tumorceldoding heeft. Patiënten van ten minste 18 jaar met pijnlijke botmetastasen in de ledematen komen in aanmerking voor het onderzoek. Deze patiënten vertegenwoordigen een ideale populatie voor een haalbaarheidsstudie van FLASH-radiotherapie, aangezien bekend is dat ze baat hebben bij de palliatieve effecten van radiotherapie met behulp van bestralingsregimes met een enkele dosis van 8Gy, wat in dit onderzoek wordt gebruikt. Na de behandeling worden patiënten beoordeeld op pijnrespons en eventuele nadelige bijwerkingen van bestraling. De werkstroom haalbaarheid van de behandeling zal ook worden geëvalueerd.

Deze Flah bestraling / radiotherapie is een product van VARIAN Siemens dezelfde firma die in Twente precisiebestraling geeft aan prostaatkankerpatiënten. 

In Antwerpen in het UZA in Edegem staat al een een Flash machine. Op de website van de GVA ziekenhuizen staat een kort artikel over deze nieuwe manier van bestralen / radiotherapie. 

Hier dit artikel: 

Flashtherapie blijkt veelbelovend om gezond weefsel te sparen bij bestraling van tumoren

Flashtherapie is een internationaal beloftevolle therapie waarbij kankerpatiënten met een hoge dosis en heel snel bestraald worden: we spreken in termen van milliseconden of zelfs korter. Het belangrijkste voordeel van de therapie is dat gezond weefsel op die manier mogelijk beter kan gespaard blijven. Dat blijkt alvast uit proeven met muizen in een bunker in het UZA. “In 2023 hopen we de eerste klinische studies op te kunnen zetten bij patiënten met agressieve tumoren”, zegt radiotherapeut-oncoloog Piet Dirix, die ook werkzaam is in GZA Ziekenhuizen en deel uitmaakt van het Iridium Netwerk, het grootste netwerk voor radiotherapie in ons land.

In het universitair ziekenhuis CHUV in Lausanne, Zwitserland, wordt momenteel een speciale bunker gebouwd om een toestel voor "flashtherapie" te plaatsen. Zo kan men bij kankerpatiënten in sessies van een paar milliseconden bestraling dieperliggende tumoren behandelen. Ook in een bunker in het UZA in Edegem staat al zo’n toestel. Flashtherapie wordt daar op dit moment nog niet toegepast op mensen, maar op cellijnen en muizen. Dr. Dirix vertelt: “Sinds anderhalf jaar voeren we in Antwerpen volop onderzoek naar flashtherapie, omdat het zo’n veelbelovende techniek is. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan in Brussel, Lausanne, Pisa, Napels, Parijs en een aantal Amerikaanse centra. >>>>>>>lees verderPlaats een reactie ...

Reageer op "Flash bestraling blijkt uitstekende resultaten te geven bij botuitzaaiingen bv. vanuit borstkanker, maar ook voor andere vormen van kanker, zelfs bij hersentumoren"


Gerelateerde artikelen