Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie? Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.
Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij darmkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.
4 juni 2019: Bron: ASCO 2019
Uit verschillende studies blijkt dat wanneer gegevens van omgevingsfactoren, leefstijl en genetische variaties worden gecombineerd in een screening het best kan worden voorspeld of iemand later darmkanker zal ontwikkelen. Uit een studie bij 430 darmkankerpatienten met hoog en laag risico blijkt dat wanneer er gescreend zou zijn geworden op jongere leeftijd op meer dan alleen familiegeschiedenis de eerste darmkankerdiagnoses 12 tot 14 jaar later zouden zijn uitgekomen.
Onderzoekers concludeerden uit de gegevens van drie vergelijkbare studies (zie referenties onderaan artikel) dat het combineren van omgevingsfactoren, genetische varianten en familiegeschiedenis het voorspellen van het risico op darmkanker en het bepalen van de optimale leeftijd van de eerste screening nauwkeuriger is dan het huidige model van een familiegeschiedenis alleen. Ze suggereren dat dit model een eerste stap is naar het individualiseren van strategieën om darmkanker te voorkomen.
Diagnoses van darmkanker en overlijden aan darmkanker daalde met ongeveer 3% per jaar in de afgelopen 10 tot 15 jaar voor personen van 50 jaar en ouder - de doelgroep voor darmkankerscreening. Echter bij personen jonger dan 50 jaar - voornamelijk in de leeftijdsgroep van 40- tot 49-jarigen - is darmkanker juist toegenomen. (zie ref 1)
De redenen waarom er steeds vaker darmkanker voorkomt bij jonge mensen is nog niet bekend. In sommige gevallen zijn er genenmutaties die niet bekend waren voorafgaand aan de diagnose van kanker. In een studie (zie ref 2) werden 430 darmkankerdiagnoses vóór de leeftijd van 50 geanalyseerd. Hiervan had 26% een positieve familiegeschiedenis (FHX); 20% had genenmutaties. Slechts de helft van de patiënten met genenmutaties rapporteerde een familiegeschiedenis. Deze studie maakt twee belangrijke punten duidelijk. Ten eerste is het belangrijk voor eerstelijnszorgverleners om een test op een familiegeschiedenis (FHX) regelmatig uit te voeren en bij te werken om te proberen jonge patiënten met een hoger risico te identificeren. Het tweede punt is dat alleen FHX de meeste van deze jonge darmkankergevallen niet zal ontdekken.
Onderzoekers Jeon et al (zie Ref 3) stelden zich de vraag of ook andere risicofactoren kunnen worden gebruikt om darmkankerpatiënten eerder te kunnen identificeren en daarom wellicht beter zou zijn om op een jongere leeftijd te beginnen met screenen.
In een case-control studie van patienten met darmkanker werd gekeken naar een familiegeschiedenis samen met omgevingsfactoren (E-score) en genetische risicofactoren (G-score). Wat de studie laat zien is dat een familiegeschiedenis (FHX) in combinatie met de E-score en G-score individuen zou kunnen identificeren die baat zouden kunnen hebben bij een vroege screening. Misschien net zo belangrijk, de gecombineerde scores kunnen ook patiënten met een laag risico identificeren die screening tot op latere leeftijd kunnen uitstellen. Deze vorm van precisiegeneeskunde wordt nog onderzocht, maar deze resultaten zijn veelbelovend.
Tekst loopt verder onder grafiek
Recommended age to start CRC screening by various risk scores, which was based on both environmental risk score (E-score) and genetic risk score (G-score). The horizontal lines represent the recommended age for the first endoscopy depending on family history in the current screening guideline for CRC. The risk threshold to determine the age for the first screening was set as the average of 10-year CRC risks for a 50-year-old man (1.25%) and woman (0.68%), i.e., (1.25%+0.68%)/2=0.97%, who have not previously received an endoscopy.
Ref 3: Het volledige studierapport: Jeon J, Du M, Schoen RE, et al. Determining Risk of Colorectal Cancer and Starting Age of Screening Based on Lifestyle, Environmental, and Genetic Factors [published online February 16, 2018]. Gastroenterology. Gastroenterology is volledig en gratis te downloaden.
Hier het abstract van deze studie:
Determining Risk of Colorectal Cancer and Starting Age of Screening Based on Lifestyle, Environmental, and Genetic Factors.
Abstract
BACKGROUND & AIMS:
Guidelines for initiating colorectal cancer (CRC) screening are based on family history but do not consider lifestyle, environmental, or genetic risk factors. We developed models to determine risk of CRC, based on lifestyle and environmental factors and genetic variants, and to identify an optimal age to begin screening.
METHODS:
We collected data from 9748 CRC cases and 10,590 controls in the Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium and the Colorectal Transdisciplinary study, from 1992 through 2005. Half of the participants were used to develop the risk determination model and the other half were used to evaluate the discriminatory accuracy (validation set). Models of CRC risk were created based on family history, 19 lifestyle and environmental factors (E-score), and 63 CRC-associated single-nucleotide polymorphisms identified in genome-wide association studies (G-score). We evaluated the discriminatory accuracy of the models by calculating area under the receiver operating characteristic curve values, adjusting for study, age, and endoscopy history for the validation set. We used the models to project the 10-year absolute risk of CRC for a given risk profile and recommend ages to begin screening in comparison to CRC risk for an average individual at 50 years of age, using external population incidence rates for non-Hispanic whites from the Surveillance, Epidemiology, and End Results program registry.
RESULTS:
In our models, E-score and G-score each determined risk of CRC with greater accuracy than family history. A model that combined both scores and family history estimated CRC risk with an area under the receiver operating characteristic curve value of 0.63 (95% confidence interval, 0.62-0.64) for men and 0.62 (95% confidence interval, 0.61-0.63) for women; area under the receiver operating characteristic curve values based on only family history ranged from 0.53 to 0.54 and those based only E-score or G-score ranged from 0.59 to 0.60. Although screening is recommended to begin at age 50 years for individuals with no family history of CRC, starting ages calculated based on combined E-score and G-score differed by 12 years for men and 14 for women, for individuals with the highest vs the lowest 10% of risk.
CONCLUSIONS:
We used data from 2 large international consortia to develop CRC risk calculation models that included genetic and environmental factors along with family history. These determine risk of CRC and starting ages for screening with greater accuracy than the family history only model, which is based on the current screening guideline. These scoring systems might serve as a first step toward developing individualized CRC prevention strategies.
Copyright © 2018 AGA Institute. Published by Elsevier Inc. All rights reserved.
Gerelateerde artikelen
- Darmkanker wordt vaker ontdekt in vroeg stadium, minder operaties zijn nodig en overall is er een betere overleving. Blijkt uit IKNL rapport over bevolkingsonderzoek darmkanker
- AI - Kunstmatige Intelligentie spoort 40 procent meer darmpoliepen op dan gespecialiseerde artsen. Blijkt uit internationaal onderzoek van de Radboud universiteit
- Leefstijl, zoals rookstatus, alcoholgebruik, body mass index (BMI) en fysieke activiteit hebben grote invloed op wel of geen darmkanker krijgen.
- Vegetarisch dieet en dan vooral een vegetarisch dieet met wel vis vermindert sterk het risico op darmkanker en rectumkanker in vergelijking met een niet vegetarisch dieet
- Gemuteerde stamcellen in de darmen gebruiken slim mechanisme en zijn vaak oorzaak van darmkanker ontdekten onderzoekers aan het UMC Amsterdam
- Escherichia coli bacterie, een gewone veel voorkomende bacterie, zou darmkanker kunnen veroorzaken, aldus prof. dr. Hans Clevers na studie bij zelf gekweekte darmen en vergelijking met darmtumoren van darmkankerpatienten
- Berberine blijkt veilig en effectief te zijn bij het verminderen van het risico op recidief na operatie van darmpoliepen (47 vs 36 procent). Aldus placebo gecontroleerde fase III studie
- Omgevingsfactoren, genetische varianten en familiegeschiedenis samen blijken de beste resultaten te geven bij het voorspellen van het krijgen van darmkanker.
- Jaarlijkse ontlastingstest (FIT) als controle na verwijdering van poliepen is stukken goedkoper dan coloscopie maar mist 30 tot 70 procent een ontstaan van recidief van darmkanker
- Fecale Immunochemische Test - FIT - blijkt 90 procent nauwkeurig in voorspellen van wel of geen darmkanker. copy 1
- 29 procent stijging van darmkanker bij mannen in Engeland over de laatste 35 jaar. Bij vrouwen is slechts een stijging van 6 procent te zien.
- Darmkanker: Een periodieke colonoscopie - inwendig darmonderzoek - vermindert het risico op darmkanker stadium IIB of hoger met 70%. copy 1
- Alcohol gebruik geeft behoorlijk groot risico op darmkanker blijkt uit grote meta analyse.
- aspirine ter voorkoming van kanker of een recidief van kanker: een overzicht van studies met aspirine
- Fruit en groenten vermindert risico op darmkanker significant voor niet rokers. Bij rokers heeft fruit en groenten eten geen aantoonbaar effect . Aldus grote Europese Prospectieve studie.
- Multivitamines genomen over langere tijd - tien jaar of meer - geeft 30 procent minder risico op darmkanker, aldus epidemologische studie.
- Roken, rood vlees en alcohol zijn grote veroorzakers van dikke darmkanker. Zeker als deze alle drie tegelijk worden gebruikt
- Rood vlees geeft significant groter risico op spijsverteringskanker en slokdarmkanker, aldus grote prospectieve studie onder meer dan 500.000 volwassenen in 10 Europese landen.
- Preventie - darmkanker: wat kunt u er zelf aan doen om vormen van spijsverteringskanker, darmkanker te voorkomen. Hier een aantal artikelen en studies over de risico factoren
Plaats een reactie ...
Reageer op "Omgevingsfactoren, genetische varianten en familiegeschiedenis samen blijken de beste resultaten te geven bij het voorspellen van het krijgen van darmkanker."