8 oktober 2010: Toegevoegd aan onderstaand artikel uit 2002 van de universiteit van Wageningen een nieuwere studie uit 2009 die ook aantoont dat roken en alcohol met name darmkanker kan veroorzaken. Het volledige studierapport is te lezen sls u hier klikt:
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Jul;18(7):2098-106. Epub 2009 Jun 23.
Meat and heterocyclic amine intake, smoking, NAT1 and NAT2 polymorphisms, and colorectal cancer risk in the multiethnic cohort study.
Nöthlings U, Yamamoto JF, Wilkens LR, Murphy SP, Park SY, Henderson BE, Kolonel LN, Le Marchand L.
Cancer Research Center of Hawaii, University of Hawaii, Honolulu, HI 96813, USA.
Abstract
BACKGROUND: N-acetyltransferases (NAT) 1 and 2 are polymorphic enzymes catalyzing the metabolic activation of heterocyclic amines. We investigated the modifying effects of NAT1 and NAT2 polymorphisms on the association of meat consumption, heterocyclic amine intake, and smoking with colorectal cancer risk.
METHOD: In the Multiethnic Cohort study, participants completed a smoking history and a food-frequency questionnaire at recruitment and a cooked meat module 5 years later to estimate heterocyclic amine intake (2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine, 2-amino-3,8-dimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline, 2-amino-3,4,8-trimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline). Blood samples were collected from incident cases and age-, sex-, ethnicity-, frequency-matched controls to determine genotypes. For analysis of meat intake and smoking, data were available for 1,009 cases and 1,522 controls; for heterocyclic amine intake analyses, 398 cases and 1,444 controls were available. Multivariate logistic regression models were used to estimate odds ratios.
RESULTS: Smoking was associated with an increased colorectal cancer risk (odds ratio, 1.51; 95% confidence interval, 1.17-1.95) for > or =30 pack-years compared with never smokers (P trend = 0.0004). The association was stronger with presence of the "rapid" compared with the "slow/intermediate" NAT2 genotype (P interaction = 0.003). No significant associations were observed for intakes of red meat, processed meat, and heterocyclic amine, or meat doneness preference, but a dietary pattern high in meat showed a weak positive interaction with the NAT2 genotype (P interaction = 0.05).
CONCLUSION: The enhanced association between smoking and colorectal cancer risk in subjects with the NAT2 rapid genotype supports a role for NAT2 and tobacco smoke heterocyclic amines in the etiology of colorectal cancer. This study only provides weak support for a similar association with meat heterocyclic amines.
PMID: 19549810 [PubMed - indexed for MEDLINE]PMCID: PMC2771770Free PMC Article
12 april 2002: Bron: Universiteit van Wageningen
Wat natuurlijk al veel langer bekend is is nu bevestigd door een promotiestudie van E. Tiemersma, die vrijdag 12 april 2002 promoveert aan de Landbouw Universiteit van Wageningen. Tiemersma verwerkte twee onderzoeken in haar studie. Een onderzoek bij 1000 mensen, waarvan de helft met dikke darmpoliepen en een tienjarige studie onder 36.000 mensen. Er is lang aangenomen dat erfelijkheid bij dikke darmkanker een grote rol speelt. Vooral een bepaalde samenstelling van bepaalde enzymen (eiwitten) bij mensen zou de kans op dikke darmkankers vergroten of verkleinen. Maar uit deze studies blijkt dat dit slechts in beperkte mate een rol speelt. De inname van kankerverwekkende stoffen zoals door roken en rood vlees spelen volgens Tiemersma een veel grotere rol in het ontstaan van dikke darmkanker. Persoonlijk denk ik dan hoe is het toch mogelijk dat veel artsen en organisaties als het KWF durven blijven beweren dat goede voeding en suppletie geen therapeutische werking zou hebben. Onvoorstelbaar als je ziet wat er allemaal aan onderzoeken naar boven komt op dit moment. Lees ook onder onderzoek en voeding - Valstar, waar arts-bioloog drs. Valstar een uitgebreide en gedetailleerde briefwisseling heeft met o.a. KWF over bewezen effecten van voeding en voedingsstoffen bij kanker en ook bij darmkanker o.a.. Het volledige onderzoeksrapport is op te vragen bij de Landbouw Universiteit van Wageningen.
Cancer Causes Control. 2002 May;13(4):383-93.
Meat consumption, cigarette smoking, and genetic susceptibility in the etiology of colorectal cancer: results from a Dutch prospective study.
Tiemersma EW, Kampman E, Bueno de Mesquita HB, Bunschoten A, van Schothorst EM, Kok FJ, Kromhout D.
Division of Human Nutrition and Epidemiology, Wageningen University, The Netherlands.
Abstract
OBJECTIVE: We evaluated the effect of meat consumption and cigarette smoking in combination with N-acetyltransferases 1 and 2 (NAT1 and NAT2), and glutathione S-transferase M1 (GSTM1) genotypes on colorectal cancer.
METHODS: From a Dutch prospective study, after 8.5 years of follow-up, data of 102 incident colorectal cancer cases and a random sample of 537 controls frequency-matched for gender and age were analyzed. Baseline information on dietary and smoking habits, as well as blood samples for DNA isolation and genotyping, were available.
RESULTS: Red meat intake increased colorectal cancer risk among men (OR 2.7; 95% CI 1.1-6.7 highest vs. lowest intake), whereas poultry and fish decreased risk among women (OR 0.5; 95% CI 0.2-1.07). Cigarette smoking for at least 16 years increased colorectal cancer risk among former smokers only (OR 2.7; 95% CI 1.0-7.4), compared to those having smoked for 15 years or less. NAT1 and NAT2 polymorphisms did not significantly modify these associations. High consumption of poultry and fish was inversely associated with colorectal cancer only in the presence of GSTM1.
CONCLUSIONS: In this study meat consumption and former long-term smoking were associated with colorectal cancer. Associations of colorectal cancer with different types of meat were modified by gender and GSTM1 genotype.
PMID: 12074508 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Gerelateerde artikelen
- Darmkanker wordt vaker ontdekt in vroeg stadium, minder operaties zijn nodig en overall is er een betere overleving. Blijkt uit IKNL rapport over bevolkingsonderzoek darmkanker
- AI - Kunstmatige Intelligentie spoort 40 procent meer darmpoliepen op dan gespecialiseerde artsen. Blijkt uit internationaal onderzoek van de Radboud universiteit
- Leefstijl, zoals rookstatus, alcoholgebruik, body mass index (BMI) en fysieke activiteit hebben grote invloed op wel of geen darmkanker krijgen.
- Vegetarisch dieet en dan vooral een vegetarisch dieet met wel vis vermindert sterk het risico op darmkanker en rectumkanker in vergelijking met een niet vegetarisch dieet
- Gemuteerde stamcellen in de darmen gebruiken slim mechanisme en zijn vaak oorzaak van darmkanker ontdekten onderzoekers aan het UMC Amsterdam
- Escherichia coli bacterie, een gewone veel voorkomende bacterie, zou darmkanker kunnen veroorzaken, aldus prof. dr. Hans Clevers na studie bij zelf gekweekte darmen en vergelijking met darmtumoren van darmkankerpatienten
- Berberine blijkt veilig en effectief te zijn bij het verminderen van het risico op recidief na operatie van darmpoliepen (47 vs 36 procent). Aldus placebo gecontroleerde fase III studie
- Omgevingsfactoren, genetische varianten en familiegeschiedenis samen blijken de beste resultaten te geven bij het voorspellen van het krijgen van darmkanker.
- Jaarlijkse ontlastingstest (FIT) als controle na verwijdering van poliepen is stukken goedkoper dan coloscopie maar mist 30 tot 70 procent een ontstaan van recidief van darmkanker
- Fecale Immunochemische Test - FIT - blijkt 90 procent nauwkeurig in voorspellen van wel of geen darmkanker. copy 1
- 29 procent stijging van darmkanker bij mannen in Engeland over de laatste 35 jaar. Bij vrouwen is slechts een stijging van 6 procent te zien.
- Darmkanker: Een periodieke colonoscopie - inwendig darmonderzoek - vermindert het risico op darmkanker stadium IIB of hoger met 70%. copy 1
- Alcohol gebruik geeft behoorlijk groot risico op darmkanker blijkt uit grote meta analyse.
- aspirine ter voorkoming van kanker of een recidief van kanker: een overzicht van studies met aspirine
- Fruit en groenten vermindert risico op darmkanker significant voor niet rokers. Bij rokers heeft fruit en groenten eten geen aantoonbaar effect . Aldus grote Europese Prospectieve studie.
- Multivitamines genomen over langere tijd - tien jaar of meer - geeft 30 procent minder risico op darmkanker, aldus epidemologische studie.
- Roken, rood vlees en alcohol zijn grote veroorzakers van dikke darmkanker. Zeker als deze alle drie tegelijk worden gebruikt
- Rood vlees geeft significant groter risico op spijsverteringskanker en slokdarmkanker, aldus grote prospectieve studie onder meer dan 500.000 volwassenen in 10 Europese landen.
- Preventie - darmkanker: wat kunt u er zelf aan doen om vormen van spijsverteringskanker, darmkanker te voorkomen. Hier een aantal artikelen en studies over de risico factoren
Plaats een reactie ...
Reageer op "Roken, rood vlees en alcohol zijn grote veroorzakers van dikke darmkanker. Zeker als deze alle drie tegelijk worden gebruikt"