8 oktober 2010: Toegevoegd aan onderstaand artikel uit 2002 van de universiteit van Wageningen een nieuwere studie uit 2009 die ook aantoont dat roken en alcohol met name darmkanker kan veroorzaken. Het volledige studierapport is te lezen sls u hier klikt:

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Jul;18(7):2098-106. Epub 2009 Jun 23.

Meat and heterocyclic amine intake, smoking, NAT1 and NAT2 polymorphisms, and colorectal cancer risk in the multiethnic cohort study.

Nöthlings U, Yamamoto JF, Wilkens LR, Murphy SP, Park SY, Henderson BE, Kolonel LN, Le Marchand L.

Cancer Research Center of Hawaii, University of Hawaii, Honolulu, HI 96813, USA.

Abstract

BACKGROUND: N-acetyltransferases (NAT) 1 and 2 are polymorphic enzymes catalyzing the metabolic activation of heterocyclic amines. We investigated the modifying effects of NAT1 and NAT2 polymorphisms on the association of meat consumption, heterocyclic amine intake, and smoking with colorectal cancer risk.

METHOD: In the Multiethnic Cohort study, participants completed a smoking history and a food-frequency questionnaire at recruitment and a cooked meat module 5 years later to estimate heterocyclic amine intake (2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine, 2-amino-3,8-dimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline, 2-amino-3,4,8-trimethylimidazo[4,5-f]quinoxaline). Blood samples were collected from incident cases and age-, sex-, ethnicity-, frequency-matched controls to determine genotypes. For analysis of meat intake and smoking, data were available for 1,009 cases and 1,522 controls; for heterocyclic amine intake analyses, 398 cases and 1,444 controls were available. Multivariate logistic regression models were used to estimate odds ratios.

RESULTS: Smoking was associated with an increased colorectal cancer risk (odds ratio, 1.51; 95% confidence interval, 1.17-1.95) for > or =30 pack-years compared with never smokers (P trend = 0.0004). The association was stronger with presence of the "rapid" compared with the "slow/intermediate" NAT2 genotype (P interaction = 0.003). No significant associations were observed for intakes of red meat, processed meat, and heterocyclic amine, or meat doneness preference, but a dietary pattern high in meat showed a weak positive interaction with the NAT2 genotype (P interaction = 0.05).

CONCLUSION: The enhanced association between smoking and colorectal cancer risk in subjects with the NAT2 rapid genotype supports a role for NAT2 and tobacco smoke heterocyclic amines in the etiology of colorectal cancer. This study only provides weak support for a similar association with meat heterocyclic amines.

PMID: 19549810 [PubMed - indexed for MEDLINE]PMCID: PMC2771770Free PMC Article

 

12 april 2002: Bron: Universiteit van Wageningen

Wat natuurlijk al veel langer bekend is is nu bevestigd door een promotiestudie van E. Tiemersma, die vrijdag 12 april 2002 promoveert aan de Landbouw Universiteit van Wageningen. Tiemersma verwerkte twee onderzoeken in haar studie. Een onderzoek bij 1000 mensen, waarvan de helft met dikke darmpoliepen en een tienjarige studie onder 36.000 mensen. Er is lang aangenomen dat erfelijkheid bij dikke darmkanker een grote rol speelt. Vooral een bepaalde  samenstelling van bepaalde enzymen (eiwitten) bij mensen zou de kans op dikke darmkankers vergroten of verkleinen. Maar uit deze studies blijkt dat dit slechts in beperkte mate een rol speelt. De inname van kankerverwekkende stoffen zoals door roken en rood vlees spelen volgens Tiemersma  een veel grotere rol in het ontstaan van dikke darmkanker. Persoonlijk denk ik dan hoe is het toch mogelijk dat veel artsen en organisaties als het KWF durven blijven beweren dat goede voeding en suppletie geen therapeutische werking zou hebben. Onvoorstelbaar als je ziet wat er allemaal aan onderzoeken naar boven komt op dit moment. Lees ook onder onderzoek en voeding - Valstar, waar arts-bioloog drs. Valstar een uitgebreide en gedetailleerde briefwisseling heeft met o.a. KWF over bewezen effecten van voeding en voedingsstoffen bij kanker en ook bij darmkanker o.a.. Het volledige onderzoeksrapport is op te vragen bij de Landbouw Universiteit van Wageningen.

Cancer Causes Control. 2002 May;13(4):383-93.

Meat consumption, cigarette smoking, and genetic susceptibility in the etiology of colorectal cancer: results from a Dutch prospective study.

Tiemersma EW, Kampman E, Bueno de Mesquita HB, Bunschoten A, van Schothorst EM, Kok FJ, Kromhout D.

Division of Human Nutrition and Epidemiology, Wageningen University, The Netherlands.

Abstract

OBJECTIVE: We evaluated the effect of meat consumption and cigarette smoking in combination with N-acetyltransferases 1 and 2 (NAT1 and NAT2), and glutathione S-transferase M1 (GSTM1) genotypes on colorectal cancer.

METHODS: From a Dutch prospective study, after 8.5 years of follow-up, data of 102 incident colorectal cancer cases and a random sample of 537 controls frequency-matched for gender and age were analyzed. Baseline information on dietary and smoking habits, as well as blood samples for DNA isolation and genotyping, were available.

RESULTS: Red meat intake increased colorectal cancer risk among men (OR 2.7; 95% CI 1.1-6.7 highest vs. lowest intake), whereas poultry and fish decreased risk among women (OR 0.5; 95% CI 0.2-1.07). Cigarette smoking for at least 16 years increased colorectal cancer risk among former smokers only (OR 2.7; 95% CI 1.0-7.4), compared to those having smoked for 15 years or less. NAT1 and NAT2 polymorphisms did not significantly modify these associations. High consumption of poultry and fish was inversely associated with colorectal cancer only in the presence of GSTM1.

CONCLUSIONS: In this study meat consumption and former long-term smoking were associated with colorectal cancer. Associations of colorectal cancer with different types of meat were modified by gender and GSTM1 genotype.

PMID: 12074508 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Plaats een reactie ...

Reageer op "Roken, rood vlees en alcohol zijn grote veroorzakers van dikke darmkanker. Zeker als deze alle drie tegelijk worden gebruikt"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Omgevingsfactoren, genetische >> Jaarlijkse ontlastingstest >> Gezonde leefstijl met volkoren >> Fecale Immunochemische Test >> 29 procent stijging van darmkanker >> Darmkanker: Een periodieke >> Alcohol gebruik geeft behoorlijk >> aspirine ter voorkoming van >> Fruit en groenten vermindert >> Leefstijlveranderingen kan >>