2 maart 2020: Zie ook deze artikelen: 

https://kanker-actueel.nl/probiotica-melkzuurbacterien-een-overzicht-van-studies-en-artikelen-over-toepassing-van-probiotica.html

2 maart 2020: Bronnen: Nederlandse media en Nature

Met titels als: Onderzoek wijst uit: E.coli-bacterie kan darmkanker veroorzaken (TROUW) en Onderzoek: ‘gezonde’ probiotica-bacil verantwoordelijk voor veel darmkanker (de Volkskrant) kreeg de studie van prof. dr. Hans Clevers, gepubliceerd in Nature: Mutational signature in colorectal cancer caused by genotoxic pks+ E. coli veel aandacht in de Nederlandse media.

Maar of dat ook zo is dat de 'poepbacterie' E.Coli bacterie ook daadwerkelijk verantwoordelijk is voor genoemde 5 procent van de darmkankers is een vermoeden dat ook Hans Clevers zelf uitspreekt. Als dat zo zou zijn dan zou het regelmatig testen op deze specifieke E. Coli bacterie misschien een manier zijn om een gedeelte van de darmkankers te voorkomen. Maar ook Hans Clevers is daar dus nog helemaal niet zeker van. 

Een citaat uit het artikel in Trouw:

"Zo komt de bekendste darmbacterie, Escherichia coli, in een variant voor die een stofje vrijmaakt dat schade toebrengt aan het erfelijk materiaal. Dit colibactin breekt de ketens van het DNA in tweeën. De cel probeert deze schade te repareren, maar maakt daarbij soms een foutje. Zo’n gemankeerde cel kan uitgroeien tot een tumor.

Maar dat is een vermoeden, zegt Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht en onderzoeksleider bij het Hubrecht Instituut. “Het verband is vaker gelegd, maar het bewijs dat deze variant de oorzaak is van de tumor, is moeilijk te leveren. De darmflora is een hele verzameling van bacteriën.”

De Volkskrant wijst direct met de beschuldigende vinger naar een probiotica supplement dat overigens alleen in Duitsland verkrijgbaar is terwijl juist bepaalde probiotica (er zijn veel verschillende vormen van probiotica) positieve resultaten laat zien specifiek bij darmkanker. zie onder probiotica in de literatuurlijst niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij darmkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar

Een citaat uit het Volkskrant artikel:

"E. coli Nissle 1917 is een van de stammen die het kankerverwekkende eiwit afscheidt. Saillant, omdat die bacteriestam de afgelopen jaren in zeker tien buitenlandse patiëntenonderzoeken werd getest als ‘probioticum’ tegen onder meer verstopping, colitis ulcerosa, prikkelbare darm en hooikoorts. Bovendien is hij in capsulevorm te koop op internet, waar hij onder de merknaam Mutaflor wordt aangeprezen als zelfhulpmiddel tegen diarree en andere darmproblemen bij baby’s en jonge kinderen."

Hier het studierapport van prof. dr. Hans Clevers en collega's gepubliceerd in Nature. Klik op de volgende PDF: 

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2080-8.epdf


Plaats een reactie ...

Reageer op "Escherichia coli bacterie, een gewone veel voorkomende bacterie, zou darmkanker kunnen veroorzaken, aldus prof. dr. Hans Clevers na studie bij zelf gekweekte darmen en vergelijking met darmtumoren van darmkankerpatienten"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Leefstijl, zoals rookstatus, >> Vegetarisch dieet en dan vooral >> Gemuteerde stamcellen in de >> Escherichia coli bacterie, >> Berberine blijkt veilig en >> Omgevingsfactoren, genetische >> Jaarlijkse ontlastingstest >> Fecale Immunochemische Test >> 29 procent stijging van darmkanker >> Darmkanker: Een periodieke >>