3 september 2016: Bron: de Volkskrant

De Volkskrant komt vandaag 3 september met een update van onderstaand artikel met toch wel onthullende cijfers en conclusies, hoewel veel we allemaal wel weten. Money rules the world, zeker die in onze gezondheidszorg dus.

Farmaceuten betalen miljoenen aan artsen

Volkskrant artikel over artsenbetalingen

Vooral reumatologen, longartsen en internisten profiteren

Farmaceuten betalen medisch specialisten van bepaalde disciplines miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich nadrukkelijk op een klein aantal beroepsgroepen: zo ontving ruim 40 procent van de reumatologen vorig jaar geld, net als eenderde van de longartsen en internisten en een kwart van alle cardiologen. Lees verder het hele artikel>>>>>>>

Het begint met een pen...

5,6 miljoen euro betaalde de farma-industrie vorig jaar aan medisch specialisten. Naar wie ging dat geld? En waarvoor? Lees: Artsen krijgen veel sponsorgeld van de farmaceutische industrie (+)

25 april 2016: Bron: De Volkskrant en transparantieregister zorg

Uit de jaarljikse rapportage van het transparantieregister zorg blijkt dat de farmaceutische bedrijven veel meer geld besteden aan sponsoring van patiëntenverenigingen en het betalen van artsen voor werkzaamheden of betalen van reisjes enz. In vergelijking met 2014 is het bedrag maar liefst gestegen met 36% tot €  51 miljoen.

Er ging 8,6 miljoen euro naar 3.814 artsen. De best betaalde arts kreeg 127 duizend euro. De meeste artsen (2040) deden het afgelopen jaar maar één klus, koploper was een arts met 46 betaalde klussen in een jaar tijd.

Er ging 43 miljoen naar 1.129 zorgorganisaties. De best betaalde instelling kreeg 1,7 miljoen. De meeste instellingen (605) kregen maar een keer betaald, koploper was een zorginstelling met 148 betaalde diensten.

Transparantieregister zorg

In de Volkskrant staat vandaag (25 april 2016) een uitgebreid artikel over dit rapport. Als u naar deze pagina gaat: 

http://www.transparantieregister.nl/nl-NL/Nieuwsberichten/2016/Transparantieregister-Zorg-2015 kunt u het rapport zelf raadplegen:

Ik kan wel zeggen dat wij niet bij die patientenverenigingen horen die geld krijgen en dat wij echt onafhankelijk onze informatie geven; Als u ons wilt helpen graag.

Zo begint het artikel in de Volkskrant:

Artsen krijgen veel meer sponsorgeld van farmaceuten

Transparantieregister Zorg komt maandag met cijfers

Artsen en zorginstellingen krijgen veel meer sponsorgeld van de farmaceutische industrie dan tot nu toe werd aangenomen. Vorig jaar betaalden fabrikanten 51,6 miljoen euro, 36 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg, die maandag worden gepubliceerd.

Het register, uniek in de wereld, werd drie jaar geleden opgezet om betalingen van de industrie openbaar te maken. De forse toename aan bijverdiensten heeft deels te maken met een registratie-effect: nu farmabedrijven meer betalingen moeten melden dan voorheen, is het totale sponsorbedrag opeens een stuk hoger. Naast het geld voor spreekbeurten en advieswerk is nu bijvoorbeeld ook vastgelegd hoeveel artsen krijgen voor deelname aan nascholingen. Daarnaast vermeldt het register de financiële banden met fabrikanten van hulpmiddelen als pacemakers en protheses.

'Dat is wel érg veel geld', zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven, oud-huisarts, over de farmamiljoenen. 'Die betalingen leiden tot een maatschappelijke schade die veel groter is', zegt hij. 'Wie geld krijgt, wordt milder, en dat is een risico. Artsen die worden betaald, schrijven vaak duurdere medicijnen voor. Ze zouden zich niet moeten laten belonen door de industrie.' Lees hier verder het hele artikel>>>>>>>>>>>>


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Farmaceutische bedrijven sponsoren en betalen artsen veel meer geld dan eerdere jaren. Onafhankelijkheid van artsen en patientenverenigingen staan op het spel"

  • S :
    Over Lijken gaan ze! Letterlijk! Misselijke mensen die die op hun geweten hebben! Als hun maar hun geld krijgen. Alles op hebzucht belust. meer is niet beter. Denk na!
  • Josephine :
    Weg met al die geld verslindende zorgverzekeraars. Terug naar het oude. Geen concurrerende bedrijven.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>