9 novermber 2019: Bron: Algemeen Dagblad

Uit de details van de ziekenhuis top 100 die het Algemeen Dagblad elk jaar samenstelt komt naar voren dat tientallen ziekenhuizen zich niet houden aan de richtlijn dat zij per jaar minimaal een bepaald aantal operaties moeten uitvoeren bij bepaalde vormen van kanker. Zelfs het LUmc, een academisch ziekenhuis is in de fout gegaan bij blaaskankeroperaties. 

Lees het volledige artikel in het Algemeen Dagblad: 

Honderden kankerpatiënten onder het mes in ziekenhuizen die te weinig opereren

VIDEO: Bijna een kwart van de ziekenhuizen voert zo weinig kankeroperaties uit, dat de patiënt elders beter af is. Het risico: nodeloze bloedingen, restweefsel en zelfs overlijden.

Hoe vaker je iets doet, des te beter het gaat. 419 kankerpatiënten zijn vorig jaar geopereerd in ziekenhuizen die te weinig ervaring hadden met die operaties. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant voor de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Daarvoor zijn de operatiecijfers in Nederlandse ziekenhuizen van acht soorten kanker geanalyseerd, waarbij een minimum aantal ingrepen is afgesproken. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de ziekenhuizen één of meer van deze zogenoemde operatienormen niet haalt.

Misgaan

In totaal gaat het om 18 ziekenhuizen, die 21 normen niet haalden bij veelvoorkomende kankersoorten als blaas-, prostaat- en borstkanker, maar ook bij aandoeningen die minder vaak voorkomen zoals maag- en leverkanker. >>>>>>>lees verder op de website van het Algemeen Dagblad


Plaats een reactie ...

Reageer op "Ziekenhuizen houden zich niet aan de regels voor opereren van kankerpatienten in daarvoor gespecialiseerd ziekenhuis. Honderden kankerpatienten lopen onnodig extra risico"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>