6 november 2024: Bron: IKNL en de Volkskrant

Uit het laatste onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat mensen met een lager inkomen in Nederland gemiddeld korter leven in vergelijking met welvarende mensen en ook veel minder kans hebben om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren armere mensen een verminderde kwaliteit van leven bij of na een kankerdiagnose. Zo blijkt dat 8 jaar na de diagnose kanker er nog 59 procent van die kankerpatiënten met een lage economische sociale status in leven is. Waar bij de kankerpatiënten met een hoge sociaal economische status er 70 procent nog in leven is 8 jaar na de diagnose kanker. 

Zoals de Volkskrant ook schrijft in een artikel over dit onderzoek dat uit drie delen bestaat en het derde deel werd 5 november 2024 gepresenteerd: "Acht jaar na een kankerdiagnose is van de patiënten met een hoge sociaal-economische status nog 70 procent in leven, tegenover 59 procent van de patiënten met een lage status. Dat verschil wordt deels verklaard doordat bij patiënten met een laag inkomen de diagnose soms later wordt gesteld. Ook krijgen zij minder vaak een genezende of levensverlengende behandeling, zo blijkt uit twee eerdere, landelijke onderzoeken van het IKNL."


Hier verder het persbericht van het IKNL over deel 3 dat ik ongewijzigd plaats. Klik op de titel voor het persbericht met daarin links naar heet rapport::

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Mensen met een lager inkomen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben minder kans om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven bij of na kanker. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid in de kankerzorg. De resultaten worden vanavond gepresenteerd en toegelicht tijdens het IKNL-symposium "Gezondheidsverschillen bij kanker in Nederland: Hoe dichten we de kloof?”

Het rapport “Kanker in Nederland: sociaaleconomische verschillen - Deel III: verschillen in overleving, verloop, gevolgen en (na)zorg bij mensen met of na kanker,” toont hoe inkomensverschillen overleving, ziekteverloop, kwaliteit van leven en nazorg beïnvloeden. De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), de Profielstudie en inkomensgegevens van het CBS. De studie is het derde deel in een drieluik over sociaaleconomische verschillen bij kanker. In eerdere delen stonden verschillen rondom diagnose (deel 1) en behandeling (deel 2) centraal.

Belangrijkste bevindingen deel drie

Overleving van kanker

Mensen met kanker uit de lagere inkomensgroep hebben gemiddeld een 10% lagere 5-jaarsoverleving dan patiënten uit hogere inkomensgroepen, waarbij dit verschil voor mannen 12% is en voor vrouwen 7%. Hoewel het verschil in overleving kleiner wordt naarmate patiënten langer overleven, blijft het bij sommige vormen van kanker, zoals melanoom, bestaan.

Verloop van ziekte

Er zijn nauwelijks verschillen in het risico op recidief (terugkeer) of progressie (verergering) van kanker tussen inkomensgroepen.

Kwaliteit van leven

Patiënten met een lager inkomen rapporteren vaker problemen met fysiek, dagelijks, emotioneel en sociaal functioneren, waaronder vermoeidheid, pijn en angst. Dit wijst op aanzienlijke verschillen in ervaren levenskwaliteit tijdens en na de behandeling.

Werk

Mensen met kanker in de lagere inkomensgroep hebben vaker te maken met ongunstige werkuitkomsten, zoals langdurig ziekteverzuim en baanverlies. Daarnaast kampt 22% van hen met financiële problemen, tegenover 12% van de hogere-inkomensgroep.

Nazorg

Patiënten uit hogere inkomensgroepen ontvangen vaker vormen van nazorg zoals fysiotherapie (35% tegenover 31%). In de lagere inkomensgroep wordt vaker gebruik gemaakt van maatschappelijk werk (10% tegenover 7%). Hoewel kankersoort en leeftijd deels de verschillen verklaren, blijven er onverklaarde variaties bestaan in het type nazorg die patiënten ontvangen.

Zorggebruik in de laatste zes maanden van het leven

In de laatste zes maanden van hun leven zoeken patiënten met een lager inkomen vaker medische hulp. Het type zorg in deze fase vertoont echter geen grote verschillen tussen inkomensgroepen.

Mogelijke oorzaken

De verschillen in overleving en kwaliteit van leven bij kanker kunnen deels worden verklaard door fysieke factoren, zoals leeftijd en andere gezondheidsproblemen, maar die verklaren niet alles. Ook persoonlijke omstandigheden, zoals de behoefte aan zorg en het gemak waarmee iemand gezondheidsinformatie begrijpt, spelen een rol. Leefomstandigheden, zoals het type werk, de woonomgeving, en financiële situatie, zijn daarbij ook belangrijk. Mensen met een lager inkomen hebben vaak meer obstakels als het gaat om keuzes en toegang tot zorg en gezondheid.

IKNL roept alle partijen in het oncologisch veld op om zich aan te sluiten bij initiatieven zoals het Deltaplan tegen gezondheidsverschillen, dat gericht is op het verkleinen van sociaaleconomische ongelijkheden in de zorg. Het SES-drieluik legde ongelijkheden bloot die alle facetten van de kankerzorg beïnvloeden – van preventie en diagnose tot behandeling, kwaliteit van leven, palliatieve zorg en overleving. De verschillen raken alle doelen van de Nederlandse Kanker Agenda. Dit vraagt om een brede aanpak en gerichte aandacht voor kwetsbare groepen bij het realiseren van inclusieve kankerzorg die voor iedereen toegankelijk is.

We zijn dan ook blij dat KWF Kankerbestrijding vandaag bekendmaakt ruim 700.000 euro toe te kennen aan het vervolgproject SINCERE van IKNL. Dit project, dat samen met de betrokken patiënten wordt uitgevoerd, onderzoekt de zorgbehoeften van ongeneeslijk zieke kankerpatiënten uit verschillende inkomensgroepen. Een belangrijke stap naar zorg die beter past bij de behoeften van alle patiënten, ongeacht hun sociaaleconomische situatie.

Meer informatie:

  • Bekijk het volledige rapport hier
  • Info over het IKNL-symposium is hier te vinden
  • Voor meer informatie, interviewverzoeken of grafieken kunt u terecht bij de persvoorlichter
Medewerkers

Mieke Aarts

senior onderzoeker lees verder

Plaats een reactie ...

Reageer op "Kankerpatiënten met een laag inkomen hebben in Nederland een grotere kans om aan de ziekte te overlijden dan welvarende patiënten. Blijkt uit nieuw onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpatiënten met een laag >> Nederlandse filmpremière >> Wim Hof die wereldberoemd >> Retour Hemel: documentaire >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >>