10 maart 2016: Wie de uitzending van woensdag 9 maart heeft gemist

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2016/afleveringen/09-03-2016

HET FARMA FORTUIN

Mevrouw Alsemgeest heeft uitgezaaide borstkanker en krijgt het medicijn pertuzumab. Het middel is bewezen effectief en geeft een gemiddelde levensverlenging van bijna 16 maanden, met behoud van kwaliteit van leven. Maar dit nieuwe medicijn is peperduur. 

Zorginstituut Nederland (ZINL) wil pertuzumab schrappen uit het zorgverzekeringspakket omdat nieuwe kankermedicijnen de betaalbaarheid van de gezondheidszorg bedreigen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzoekt waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen.

Samenstelling & regie: Sander Rietveld
Research: Frans Glissenaar

Zembla, te zien op woensdag 9 maart , NPO 2, 21.15 uur.

logo-sovaldi

Nederlandse pensioenfondsen blokkeerden in 2014 een voorstel dat farmabedrijf Gilead moest dwingen de hoge prijzen van geneesmiddelen te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Gilead ligt wereldwijd onder vuur vanwege de extreem hoge prijs van Solvadi, een levensreddend medicijn tegen leverinfectie hepatitis C.  Eén pil kost in de Verenigde Staten 1000 dollar, in Nederland 600 euro. De toegang tot  Sovaldi staat daardoor onder druk. De Amerikaanse Aids Healthcare Foundation (AHF) diende daarom een voorstel in op de aandeelhoudersvergadering van Gilead om het miljoenensalaris van de CEO te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen. ABP, het pensioenfonds voor de ambtenaren en SBZ, het fonds voor de zorgverzekeraars, stemden tegen dit voorstel dat met 98% van de stemmen werd verworpen. PFZW stemde wel vóór: “Wij geloven dat met dit voorstel het langetermijnbeleid van het bedrijf op dit gebied verzekerd is.”

Gilead CEO John Martin verdiende de afgelopen drie jaar 600 miljoen dollar, met name door het verzilveren van opties die hij als beloning van Gilead kreeg. Volgens gezondheidseconoom Marc André Gagnon (Universiteit van Ottawa) leidt die beloning, die wordt vastgesteld door de aandeelhouders, tot hogere medicijnprijzen:Lees het hele artikel verder>>>>>>>>>>


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Het Farma Fortuin: Zembla woensdag 9 maart 2016. NPO 2 21.15. Over waarom medicijnen zo duur zijn en wie er allemaal aan verdienen"

  • Renske :
    Ik heb uitgezaaide longkanker. Enig idee wat het met je doet als je dit getouwtrek leest? Ik voel me belazerd door mijn medemens. Schande dat men zo met ons om gaat. Hoe hard en misselijkmakend.
  • Ad :
    Het is beschamend dat men zo omgaat met de kennis en ontwikkeling die heel veel mensen kunnen redden. Mijn vrouw is ziek. Mijnheer van Roche help ons met dit middel zodat mijn vrouw en Oma langer bij ons kan blijven.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Wim Hof die wereldberoemd >> Retour Hemel: documentaire >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >>