29 juli 2016: Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds - WCRF

In Europa blijkt in Nederland relatief veel slokdarmkanker voor te komen. Uit grootschalig onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt Nederland tweede te staan op een Europese ranglijst. Alleen in Engeland komt meer slokdarmkanker voor. Niet zo vreemd misschien aangezien, alcohol, roken en obesitas de belangrijkste oorzaken zijn van slokdarmkanker. Omdat slokdarmkanker vaak in een te laat stadium wordt opgemerkt is de kans om de 5 jaar te overleven beperkt tot 19%. En omdat de chirurgische ingrepen vaak ingrijpend zijn is de kwaliteit van leven ook vaak veel minder. Een zorgelijke constatering lijkt mij en wellicht reden om uw leefstijl toch eens aan te passen als u nog rookt en/of veel alcohol gebruikt.

Lees ook literatuurlijst gerelateerd aan specifiek slokdarmkanker.

Hier het persbericht bij de presentatie van het WCRF onderzoek: 

Slokdarmkanker rapportFoto van omslag rapport WCRF

Bron: World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Oesophageal Cancer. 2016.

Nederland 2de op ranglijst slokdarmkanker

Amsterdam, 28 juli 2016

Overgewicht en alcohol vergroten de kans op slokdarmkanker. Ongeveer 1 op de 3 gevallen kan worden voorkomen. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar slokdarmkanker ooit. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt vandaag de bevindingen bekend in een nieuw rapport.

Het nieuwe rapport bevestigt en versterkt eerdere bevindingen dat overgewicht en alcohol de kans op slokdarmkanker vergroten. Ook blijkt uit het rapport dat het drinken van maté (zoals op traditionele wijze in Zuid-Amerika: zeer heet via een metalen rietje) de kans op slokdarmkanker vergroot.

Nederland staat 2de op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2.300 mensen, waarvan 1.700 mannen, slokdarmkanker vastgesteld. Bij mannen staat slokdarmkanker op nummer 7 van de 10 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder.

Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt is 5 jaar na de diagnose ongeveer 19 procent van de patiënten nog in leven. Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang.

Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 1 op de 3 (34 procent) gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken.

Voor het nieuwe rapport is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op slokdarmkanker geanalyseerd. In totaal zijn er 46 studies meegenomen in de analyse met gegevens van 15 miljoen mensen waarvan 31.000 mensen bij wie slokdarmkanker werd vastgesteld. Het is het grootste onderzoek op dit gebied sinds het kankerpreventierapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2007.

Voor het eerst worden de bevindingen per soort slokdarmkanker in kaart gebracht. De meest voorkomende soorten zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal boven in de slokdarm. Adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm bij de verbinding tussen de slokdarm en de maag.

Het bewijs dat groente en fruit tegen slokdarmkanker kunnen helpen beschermen komt minder sterk naar voren dan in eerder onderzoek. Dit betekent niet dat er geen verband is, maar dat er momenteel niet genoeg studies zijn voor analyses van de rol van groente en fruit per specifiek soort slokdarmkanker. Het eten van groente en fruit blijft belangrijk voor een gezond gewicht.

Om de kans op slokdarmkanker te verkleinen is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een gezond gewicht te behouden en om geen alcohol te drinken (of in ieder geval minder te drinken). Ook is het belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wkof.nl

Over de bevindingen

Er is sterk bewijs dat overgewicht het risico op slokdarmkanker (adenocarcinoom) verhoogt. De analyses laten zien dat het risico met 48 procent toeneemt per 5 BMI eenheden.

Er is sterk bewijs dat het drinken van alcohol het risico op slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) verhoogt. Het risico neemt toe met 25 procent per 10 gram alcohol per dag.

Andere oorzaken en risicofactoren

Onder andere deze factoren spelen ook een rol bij het krijgen van slokdarmkanker:

 • Roken 
 • Brandend maagzuur (reflux)
 • Infectie met het humaan papillomavirus (HPV)

Ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 6,3 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen. In de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt staat het Verenigd Koninkrijk bovenaan met 6,6 gevallen per 100.000 mensen.

De landen in de top 5 van de ranglijst zijn:

1. Het Verenigd Koninkrijk

2. Nederland

3. Ierland

4. België

5. Duitsland

Bronnen

 • World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Oesophageal Cancer. 2016.
 • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, uitgave 2007.
 • Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F. GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11 . Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2013. Geraadpleegd op 27/07/16.
 • Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL© juli 2016
 • Maag Lever Darm Stichting (MLDS)
 • www.kanker.nl

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Meer informatie op www.wkof.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Nederland staat tweede op wereldranglijst van aantal slokdarmkankerpatienten. Alcohol, roken, reflux - maagzuur en obesitas zijn grootste oorzaken van slokdarmkanker"

 • Marianne Jager :
  Prima om te waarschuwen voor slokdarmkanker en de oorzaken te noemen, maar er wordt er eentje vergeten: het drinken van hete dranken!
  Als je gewend bent om altijd je thee gloeiend heet te drinken, vlak na het inschenken, is dat vragen om moeilijkheden. Onderzoek heeft dat uitgewezen.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>