31 augustus 2019: Bron: Trouw

In Trouw een mooi interview met schrijfster Danielle Hermans die 4 jaar geleden de diagnose niet-kleincellige longkanker kreeg, even dacht dat immuuntherapie aan zou slaan, maar bij nieuwe progressie van haar longkanker alles regelde voor haar begrafenis enz. Maar wonder boven wonder bleef ze leven door een oude chemo die aansloeg. En op dit moment is de kanker nog wel in haar lichaam zegt ze maar heeft er geen lichamelijke last van. Wel is het psychisch moeilijk om met kanker in je lijf te leven vertelt zij. Danielle heeft daarvoor ook veel hulp van het Helen Dowling in een "lotgenotengroep" ondervonden.

Een citaat uit het interview:

“Ik bevond me ineens in een soort schemerzone”, vertelt Hermans, over de periode die op die laatste chemo volgde, nu ruim twee jaar geleden. “Ik voelde me niet echt honderd procent levend, maar ik was ook niet dood.” Nog steeds is zij niet helemaal gewend aan die situatie. “Het voelt vreemd om te leven, terwijl je weet dat het elk moment weer mis kan gaan. Dat geldt natuurlijk voor heel veel mensen die kanker hebben. De jaren voordat je schoon verklaard wordt, zijn voor iedereen moeilijk. Maar dit kan in mijn geval nog heel lang duren.” 

Om mensen zoals Danielle Hermans te begeleiden ontwierp het Helen Dowling Instituut een groepstherapie, die voorzichtig succesvol te noemen valt. Acht sessies van twee uur. “We boden al langer individuele behandelingen voor deze groep patiënten”, vertelt therapeute Marije van der Lee. ‘Tijd van leven’ heet het nieuwe traject. (zie verder Helen Dowling website)

Hier het interview in Trouw met als titel:

"Het is misschien toch fijner om te weten dat je dood gaat"

Eigenlijk zou ze er al lang niet meer zijn. In april 2015 werd bij schrijfster Hermans een tumor gevonden. In haar long. Aanvankelijk was de prognose goed. De tumor kon verwijderd worden. Een eerste chemokuur volgde. Maar toen bleken er toch uitzaaiingen te zijn.

“Ik heb er nooit behoefte aan gehad om te weten hoe lang ik nog heb”, vertelt Hermans nu, ruim vier jaar later. “Ik heb het nooit gevraagd. Maar ik zag toen wel in de ogen van de oncoloog dat het goed mis was.” Hermans kreeg immuuntherapie. Even leek dat goed te werken. Ze had geen last van bijwerkingen en de eerste twee maanden sloeg de therapie goed aan. Tot de kanker terugkwam.

Testament en begrafenis geregeld

“Ik heb mijn testament geregeld en ik heb een vrouw op bezoek gehad die een offerte heeft gemaakt voor mijn begrafenis”, zegt Hermans. “Maar er gebeurde niets.” >>>>>>>lees verder het hele interview in Trouw


Plaats een reactie ...

Reageer op "Het is misschien toch fijner te weten dat je dood gaat. Danielle Hermans dacht ze dood ging aan longkanker maar blijft toch leven en vertelt hoe ze daar mee omgaat"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>