25 mei 2022: Het onderzoek dat hieronder is beschreven is inmiddels ook in Nature gepubliceerd. Het kankervaccin dat zich richt op het eiwit vimentine zorgt voor hoopvolle resultaten bij dieren bij heel moeilijk te behandelen botsarcomen. 

Het gaat om dit onderzoek: 

Extracellular vimentin mimics VEGF and is a target for anti-angiogenic immunotherapy

Abstract

Anti-angiogenic cancer therapies possess immune-stimulatory properties by counteracting pro-angiogenic molecular mechanisms. We report that tumor endothelial cells ubiquitously overexpress and secrete the intermediate filament protein vimentin through type III unconventional secretion mechanisms. Extracellular vimentin is pro-angiogenic and functionally mimics VEGF action, while concomitantly acting as inhibitor of leukocyte-endothelial interactions. Antibody targeting of extracellular vimentin shows inhibition of angiogenesis in vitro and in vivo. Effective and safe inhibition of angiogenesis and tumor growth in several preclinical and clinical studies is demonstrated using a vaccination strategy against extracellular vimentin. Targeting vimentin induces a pro-inflammatory condition in the tumor, exemplified by induction of the endothelial adhesion molecule ICAM1, suppression of PD-L1, and altered immune cell profiles. Our findings show that extracellular vimentin contributes to immune suppression and functions as a vascular immune checkpoint molecule. Targeting of extracellular vimentin presents therefore an anti-angiogenic immunotherapy strategy against cancer.

Het UMC Amsterdam schrijft er dit over op hun website, maar zie ook verderop in dit artikel hoe dit vaccin zich heeft ontwikkeld. 

Mogelijk nieuwe vorm van kankertherapie


35 honden met blaaskanker kregen een behandeling met een kankervaccin. Hierdoor verdubbelde de gemiddelde overleving van de honden. De tumor verdween, werd kleiner of stopte met groeien. Het vaccin gaf geen bijwerkingen. “Een belangrijke stap om te komen tot een kankervaccin voor mensen”, zegt onderzoeker en hoogleraar Experimentele oncologie en angiogenese Arjan Griffioen.>>>>>>>lees verder

8 april 2022: Bron: MC voor dieren Amsterdam

In het medisch centrum voor dieren in Amsterdam wordt al paar jaar onderzoek gedaan naar immuuntherapie met een vaccin tegen kanker. Een vaccin dat zich richt op het eiwit vimentine. Dit eiwit vimentine speelt een rol in de mesenchymale stamcellen die gebruikt worden bij stamceltransplantaties enz. In Science Direct staan een aantal publicaties met behandelingen gericht op Vimentine. 

Uit eerder onderzoek bij muizen bleek in het MC voor dieren dit vaccin uitstekende resultaten te geven en paar jaar geleden zijn ze dit vaccin ook gaan toepassen bij honden. Honden met blaaskanker reageerden bv. beter dan andere vormen van behandeling en afgelopen week publiceerden de onderzoekers uit Amsterdam een video waarop te zien is hoe een hond geneest van een osteosarcoom - botkanker

Wanneeer dit vaccin bij mensen zal gaan worden toegepast staat er nog niet bij maar lijkt me zeker zinnig want voor een osteosarcoom is bij een recidief weinig tot geen behandeling beschikbaar. 

Hier het persbericht van het MC voor dieren met daarin een link naar een You Tube video van RAX een Mechelse herder van 10 jaar oud. En een link naar de opzet van het onderzoek dat al enkele jaren loopt.

Osteosarcomen zijn primaire bottumoren die kwaadaardig zijn. Ondanks chemotherapie is hierbij vaak een korte levensverwachting.  Zonder chemotherapie is de gemiddelde overleving van de hond rond de 70 dagen. Met chemotherapie leeft 50% van de honden nog minimaal een jaar. Er zijn veel gelijkenissen qua groei en gedrag van dit type tumor bij honden en mensen. Dit maakt het opzetten van een onderzoek naar een nieuwe behandeling van dit type tumor zeer relevant voor zowel bij mens als hond. De therapie bij mens en hond bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de tumor en het behandelen van de uitzaaiingen op afstand, bijvoorbeeld middels chemotherapie. Ondanks veel onderzoek naar aanvullende therapie bij osteosarcomen in de afgelopen decennia is er nauwelijks vooruitgang geboekt in het verlengen van de levensduur.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar nieuwe slimmere technieken die de levensduur verlengen. Bij onderzoeken naar beensparende operaties bleek dat infecties rond de implantaten leidde tot een verlenging van het leven van patiënten, die daarnaast behandeld werden met chemotherapie. Op een of andere manier is de infectie een trigger voor het immuunsysteem. Ons immuunsysteem blijkt dus een meer dan belangrijke rol te hebben in de behandeling van osteosarcomen. Uit al dit onderzoek, bij zowel hond als mens, komt duidelijk naar voren dat naast operatie en chemotherapie ook de inzet van immunotherapie invloed heeft op de levensverwachting. Echter, de ingezette therapieën die onderzocht zijn, hebben vaak bijwerkingen en zijn heel duur.

Tumor bloedvat specifiek eiwit vimentine

Op dit moment loopt er een onderzoek waarbij de ingezette therapie niet duur hoeft te zijn en de bijwerkingen tot op heden zeer beperkt zijn. Honden worden bij dit onderzoek gevaccineerd tegen een tumorbloedvat specifiek eiwit genaamd vimentine in combinatie met een immuun adjuvant, welke de immuunrespons verhoogt.

Werking van het tumorvaccin

Met een vaccin wordt het afweersysteem gestimuleerd om een afweerreactie  op te roepen tegen virussen, bacteriën maar ook tegen bepaalde eiwitten. In dit geval een tumorbloedvat specifiek eiwit. Het vaccin wekt een afweerreactie op tegen de tumorbloedvaten, welke een tumor nodig heeft om te overleven. Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en verdwijnt de tumor of de eventuele uitzaaiingen.

>>>>>>>lees verder het hele artikel

Plaats een reactie ...

Reageer op "Nederlands vaccin gebruikt als immuuntherapie geneest hond van botkanker - osteacarcinoom en honden met blaaskanker reageren ook goed op het vaccin dat zich richt op het eiwit vimentine"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>