8 april 2022: Bron: MC voor dieren Amsterdam

In het medisch centrum voor dieren in Amsterdam wordt al paar jaar onderzoek gedaan naar immuuntherapie met een vaccin tegen kanker. Een vaccin dat zich richt op het eiwit vimentine. Dit eiwit vimentine speelt een rol in de mesenchymale stamcellen die gebruikt worden bij stamceltransplantaties enz. In Science Direct staan een aantal publicaties met behandelingen gericht op Vimentine. 

Uit eerder onderzoek bij muizen bleek in het MC voor dieren dit vaccin uitstekende resultaten te geven en paar jaar geleden zijn ze dit vaccin ook gaan toepassen bij honden. Honden met blaaskanker reageerden bv. beter dan andere vormen van behandeling en afgelopen week publiceerden de onderzoekers uit Amsterdam een video waarop te zien is hoe een hond geneest van een osteosarcoom - botkanker

Wanneeer dit vaccin bij mensen zal gaan worden toegepast staat er nog niet bij maar lijkt me zeker zinnig want voor een osteosarcoom is bij een recidief weinig tot geen behandeling beschikbaar. 

Hier het persbericht van het MC voor dieren met daarin een link naar een You Tube video van RAX een Mechelse herder van 10 jaar oud. En een link naar de opzet van het onderzoek dat al enkele jaren loopt.

Osteosarcomen zijn primaire bottumoren die kwaadaardig zijn. Ondanks chemotherapie is hierbij vaak een korte levensverwachting.  Zonder chemotherapie is de gemiddelde overleving van de hond rond de 70 dagen. Met chemotherapie leeft 50% van de honden nog minimaal een jaar. Er zijn veel gelijkenissen qua groei en gedrag van dit type tumor bij honden en mensen. Dit maakt het opzetten van een onderzoek naar een nieuwe behandeling van dit type tumor zeer relevant voor zowel bij mens als hond. De therapie bij mens en hond bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de tumor en het behandelen van de uitzaaiingen op afstand, bijvoorbeeld middels chemotherapie. Ondanks veel onderzoek naar aanvullende therapie bij osteosarcomen in de afgelopen decennia is er nauwelijks vooruitgang geboekt in het verlengen van de levensduur.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar nieuwe slimmere technieken die de levensduur verlengen. Bij onderzoeken naar beensparende operaties bleek dat infecties rond de implantaten leidde tot een verlenging van het leven van patiënten, die daarnaast behandeld werden met chemotherapie. Op een of andere manier is de infectie een trigger voor het immuunsysteem. Ons immuunsysteem blijkt dus een meer dan belangrijke rol te hebben in de behandeling van osteosarcomen. Uit al dit onderzoek, bij zowel hond als mens, komt duidelijk naar voren dat naast operatie en chemotherapie ook de inzet van immunotherapie invloed heeft op de levensverwachting. Echter, de ingezette therapieën die onderzocht zijn, hebben vaak bijwerkingen en zijn heel duur.

Tumor bloedvat specifiek eiwit vimentine

Op dit moment loopt er een onderzoek waarbij de ingezette therapie niet duur hoeft te zijn en de bijwerkingen tot op heden zeer beperkt zijn. Honden worden bij dit onderzoek gevaccineerd tegen een tumorbloedvat specifiek eiwit genaamd vimentine in combinatie met een immuun adjuvant, welke de immuunrespons verhoogt.

Werking van het tumorvaccin

Met een vaccin wordt het afweersysteem gestimuleerd om een afweerreactie  op te roepen tegen virussen, bacteriën maar ook tegen bepaalde eiwitten. In dit geval een tumorbloedvat specifiek eiwit. Het vaccin wekt een afweerreactie op tegen de tumorbloedvaten, welke een tumor nodig heeft om te overleven. Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en verdwijnt de tumor of de eventuele uitzaaiingen.

>>>>>>>lees verder het hele artikel

Plaats een reactie ...

Reageer op "Nederlands vaccin gebruikt als immuuntherapie geneest hond van botkanker - osteacarcinoom en honden met blaaskanker reageren ook goed op het vaccin dat zich richt op het eiwit vimentine"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Nederlands vaccin gebruikt >> Frankrijk gaat groot onderzoek >> Salmonella-bacterie met succes >> Nieuw medicijn ErSo doet borstkankertumoren >> Prof. dr Michel Wouters wil >> Tientallen ziekenhuizen schrappen >> Patiëntenfederatie Nederland, >>