10 februari: ik heb het radio interview met Peter Kapitein in Radio Eenvandaag toegevoegd, zie verder dit artikel: 

Peperdure medicijnen kunnen een stuk goedkoper

donderdag 9 februari 2017, 14:03 uur

De kosten van dure geneesmiddelen tegen kanker kunnen fors omlaag. Dat stelt een groep kankerexperts, waaronderoncoloog René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Maar een plan voor goedkopere medicijnen? Dat horen we zeker niet voor het eerst. Al jaren presenteren politiek, artsen, patiëntenverenigingen en fondsen met regelmaat plannen om te zorgen dat we onze medicijnen kunnen blijven betalen.

Zo stelde staatssecretaris Hans Simons van Volksgezondheid in 1991 voor om patienten bij te laten betalen voor medicijnen waar een goedkoper alternatief voor was. Het KWF stelde in 2014 voorom een prijsplafond in te voeren voor dure kankermedicijnen en in 2015 pleittede Nederlandse Zorgautoriteit voor een nationaal inkoopfonds op te richten.

Te gast is Peter Kapitein. Hij schreef een boek over de kosten in de zorg, leed zelf aan kanker en is mede-oprichter van patientorganisatie Inspire2Live.   

Hier is de uitzending te horen:

https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/394927-peperdure-medicijnen-kunnen-een-stuk-goedkoper

9 februari 2017: Bron: DWDD

DWDD d.d. 8 februari 2017

Voor wie het heeft gemist hier kunt u het fragment zien uit DWDD van 8 februari 2017, waarin Rene Bernards en Jan Schellens, twee oncologen en wetenschappers uit het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis (A.v.L.) toelichten waarom zij in een wereldwijde publicatie pleiten voor een drastische vermindering van de dure kankermedicijnen die voornamelijk worden gebruikt in personalised medicine.

Op basis van de DWDD uitzending schreef Peter Kapitein namens Inspire2live, waarvan ik ook lid ben, dit persbericht over hoe medicijnen goedkoper kunnen worden gemaakt:

—————————PERSBERICHT——————————

 

De Prijzen van Medicijnen tegen kanker kunnen sneller omlaag dan we denken

 

In de Wereld Draait Door hebben Prof. Dr. R. Bernards en Prof. Dr. J. Schellens hun ideeën gedeeld om de prijzen van medicijnen tegen kanker te verlagen. Bij Inspire2live weten wij hoe dit sneller en effectiever kan.

Patient Advocacy organisatie Inspire2live heeft in samenwerking met Stichting Cinderella Therapeutics minister Schippers een brief gestuurd met 4 concrete voorstellen om de prijs van medicijnen te verlagen.

In de brief  is de minister van VWS gevraagd om deze voorstellen in te brengen bij haar collega’s in de EU. Alleen een krachtig en gezamenlijk initiatief kan de lobby van de industrie doorbreken. “Het is de manier om medicijnen goedkoper en sneller te brengen daar waar zij horen: bij de patiënten die het nodig hebben!” zegt Dr. h.c. Peter Kapitein van Inspire2Live.

De voorstellen van Inspire2live om de prijs van medicijnen tegen kanker te verlagen:

 

  1. 1.     Een maximum prijs, vastgesteld door de European Medicines Agency waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn. Doel: alleen registratie bij maatschappelijk aanvaardbare prijs.
  2. 2.    Public funded trials: de overheid initieert en financiert trials waarbij goedgekeurde medicijnen vervolgens kunnen worden verkocht tegen kostprijs van de productie. De overheid behoudt het patent en artsen en onderzoekers hebben direct toegang tot de resultaten. Wij noemen dit “Het Tesla model”
  3. 3.    Legaal importeren van generieke medicijnen uit China en India.
  4. 4.    Het importeren van ingrediënten van gepatenteerde medicijnen voor trials uit fase 1, 2 en 3. Vervolgens willen wij dat deze ingrediënten in elkaar gezet worden door officieel geregistreerde apothekers. Deze medicijnen worden vervolgens beschikbaar gesteld aan alle patiënten die dat nodig hebben.

Het vierde en laatste voorstel is Niet legaal “Inspire2live wil wel eens zien wat de rechter vindt van rechtvaardigheid, redelijkheid en billijkheid” zegt Peter Kapitein.

 

 

—————————EINDE PERSBERICHT————————


Plaats een reactie ...

Reageer op "Dure medicijnen moeten goedkoper door deze zelf te maken aldus Rene Bernards en Jan Schellens in de DWDD van 8 februari 2017"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>