Onderstaande studie is genomineerd voor de James Lindprijs 2021: Om te stemmen ga naar https://www.npninfo.nl/jameslindprijs/inzenden-en-stemmen/
Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose. Cindy G. Boer et al, Maart 2021, Erasmus University Medical Center
In deze studie laten de onderzoekers zien dat het remmen van vitamine K, door gebruik van vitamine K antagonisten, kan leiden tot (verergerde) artrose in de gewrichten. Met deze bevindingen wordt bewezen dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van artrose. De uitkomsten van deze studies geven een zeer sterke aanleiding voor het klinisch testen van gebruik van vitamine K bij artrose, zowel voor de preventie als bij de aanwezigheid van artrose.
Link: https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/80/5/598.full.pdf
Dit studierapport is gratis in te zien in PDF formaat. Klik op de titel van het abstract:Vitamin K antagonist anticoagulant usage is associated with increased incidence and progression of osteoarthritis
Cindy G Boer ,1 Ingrid Szilagyi,1,2 N Long Nguyen,1 Tuhina Neogi ,3 Ingrid Meulenbelt,4 M Arfan Ikram,5 André G Uitterlinden,1,5 Sita Bierma-Zeinstra,2 Bruno H Stricker,5 Joyce B van Meurs1
ABSTRACT
Objectives Vitamin K is hypothesised to play a role in osteoarthritis (OA) pathogenesis through effects on vitamin K-dependent bone and cartilage proteins, and therefore may represent a modifiable risk factor. A genetic variant in a vitamin K-dependent protein that is an essential inhibitor for cartilage calcification, matrix Gla protein (MGP), was associated with an increased risk for OA. Vitamin K antagonist anticoagulants (VKAs), such as warfarin and acenocoumarol, act as anticoagulants through inhibition of vitamin K-dependent blood coagulation proteins. VKAs likely also affect the functioning of other vitamin K-dependent proteins such as MGP.
Methods
We investigated the effect of acenocoumarol usage on progression and incidence of radiographic OA in 3494 participants of the Rotterdam Study cohort. We also examined the effect of MGP and VKORC1 single nucleotide variants on this association.
Results
Acenocoumarol usage was associated with an increased risk of OA incidence and progression (OR=2.50, 95% CI=1.94–3.20), both for knee (OR=2.34, 95% CI=1.67–3.22) and hip OA (OR=2.74, 95% CI=1.82–4.11). Among acenocoumarol users, carriers of the high VKORC1(BB) expression haplotype together with the MGP OA risk allele (rs1800801-T) had an increased risk of OA incidence and progression (OR=4.18, 95% CI=2.69–6.50), while this relationship was not present in non-users of that group (OR=1.01, 95% CI=0.78–1.33).
Conclusions
These findings support the importance of vitamin K and vitamin K-dependent proteins, as MGP, in the pathogenesis of OA. Additionally, these results may have direct implications for the clinical prevention of OA, supporting the consideration of direct oral anticoagulants in favour of VKAs. INTRODUCTION Osteoarthritis (OA) is a chronic disab
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose."