Rijnaarts pakte de award voor de toepassing ‘Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie’. De onderscheiding erkent en ondersteunt wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen en moedigt toepassingen ervan in de praktijk aan die de samenleving gezondheidswinst kunnen opleveren.
zie verder in dit artikel
27 mei 2021: Bron: NPN
De James Lindprijs 2021 is een wetenschapsprijs geïnitieerd door de NPN en wordt jaarlijks uitgereikt. Kanshebbers voor de prijs zijn wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen, en toepassingen ervan in de praktijk.
Stemmen op genomineerden
De genomineerden zijn bekend! Tot en met 8 juni kunt u uw stem uitbrengen op uw favorieten. Let op: per persoon kan er één keer worden gestemd. Om te stemmen ga naar https://www.npninfo.nl/jameslindprijs/inzenden-en-stemmen/
Genomineerden onderzoek
Onderzoek 1
Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct. Een randomized controlled trial. Pol Grootswagers et al, April 2021, Wageningen Universiteit
De ontwikkeling van drinkvoedingsproducten staat al jaren vrijwel stil. Dit is zonde volgens de onderzoekers, want het zijn producten waarin fysiologisch actieve stoffen verwerkt kunnen worden, zodat gebruikers niet alleen in gewicht aankomen, maar ook verbeteren in andere lichamelijke uitkomstmaten.
De onderzochte formulering bevat wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur. Het resultaat laat zien dat een belangrijke vooruitgang in fysiek functioneren geboekt kan worden door slimme inzet van fysiologisch actieve stoffen in drinkvoedingsproducten.
Link: https://www.aging-us.com/article/202912/text
Onderzoek 2
Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose. Cindy G. Boer et al, Maart 2021, Erasmus University Medical Center
In deze studie laten de onderzoekers zien dat het remmen van vitamine K, door gebruik van vitamine K antagonisten, kan leiden tot (verergerde) artrose in de gewrichten. Met deze bevindingen wordt bewezen dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van artrose. De uitkomsten van deze studies geven een zeer sterke aanleiding voor het klinisch testen van gebruik van vitamine K bij artrose, zowel voor de preventie als bij de aanwezigheid van artrose.
Link: https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/80/5/598.full.pdf
Onderzoek 3
Inuline voedingsvezels voorkomen magnesiumtekorten na gebruik van maagzuurremmers. Proefschrift van Lisanne Gommers (nog niet gepubliceerd, promotie is 2 juni 2021), Radboud Universiteit
Het onderzoek van deze groep toont aan dat inuline-voedingsvezels darmbacteriën activeren, waardoor voedingsstoffen zoals magnesium en calcium beter worden opgenomen. De studies, uitgevoerd in zowel muizen als mensen laten zien dat voedingsvezels kunnen helpen magnesiumtekorten bij gebruik van protonpompremmers te voorkomen.
Twee publicaties:
Genomineerden toepassing
Toepassing 1
Proeftuin probiotica in de ouderenzorg (prOud), Rivas Zorggroep, Louis Bolk Instituut en van Praag Instituut
Deze toepassing omvat de implementatie en praktijkevaluatie van het gebruik van probiotica bij antibioticagebruik, voor het verminderen van diarree in ouderenzorg instellingen.
Proeftuinen zijn een nieuwe manier om complementaire behandelwijzen te implementeren in de reguliere zorg. Ze zijn ontwikkeld door het Louis Bolk Instituut en voor het eerst uitgevoerd in deze proeftuin probiotica. Het toegepaste onderzoek laat zien dat implementatie op deze wijze erg goed mogelijk is en de evaluatie had een positief resultaat. Het proeftuinconcept kan in de toekomst breed ingezet worden om het gebruik van andere voedingssupplementen in de zorg werkbaar te maken.
Link: https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-020-01297-w
Toepassing 2
Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie. Wageningen Universiteit, uitgevoerd door Iris Rijnaarts et al.
Deze toepassing biedt Nederlanders een persoonlijk digitaal voedingsadvies om zo meer vezels te eten.
Vezels zijn goed voor de gezondheid: een hoge vezelinname is geassocieerd met een lager risico op verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. De Gezondheidsraad beveelt een dagelijkse inname van 30 of 40 gram vezel per dag aan, afhankelijk van het geslacht. De gemiddelde inname ligt echter rond de 22 gram.
Daarom hebben de onderzoekers een persoonlijk voedingsadvies algoritme ontwikkeld, dat via een website wordt aangeboden. Het algoritme gebruikt iemands huidige voedingspatroon en voorkeuren als input voor een persoonlijk advies om vezelinname te verhogen.
Toepassing 3
Sportvasten. Project van meerdere instanties, onder andere: European Consortium for Lifestyle, Exercise, Adaptation, and Nutrition (EULEAN) en Erasmus University Medical Center
Een praktisch 10-daags lifestyleprogramma, waarin vasten en sporten worden gecombineerd voor een verbetering van lichaamssamenstelling en energiehuishouding. Een belangrijk onderdeel van dit protocol is de inname van vitaminen en mineralen om tekorten te voorkomen, met daarnaast een inname van een innovatieve mix van anti-katabole aminozuren die het risico op spierafbraak en vermoeidheid vermindert.
Inmiddels zijn er 350 lifestylecoaches die met dit gestandaardiseerde protocol werken en hebben 70.000 consumenten het programma met succes afgerond. Binnen het consortium met onder andere EULEAN wordt gekeken naar de effecten van dit programma.
Link: www.sportvasten.nl
Wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?
Op dinsdag 22 juni nemen de winnaars van de James Lind Prijs 2021 de awards en cheques van 10.000 – in twee categorieën – in ontvangst.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021."