12 januari 2014: Bron: Nutrients. 2014;6:163-189
Bepaalde voedingstoffen en dan met name dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Dit blijkt opnieuw, want is natuurlijk al veel langer bekend, uit een heel groot wereldwijd uitgevoerd langjarig onderzoek.
Opmerkelijk nieuw gegeven uit deze studie is dat tussen verandering van voedingspatronen en ontstaan van kanker een periode ligt van ca. 20 tot 30 jaar, tenminste dat stelt onderzoeker dr. William Grant in zijn studierapport.
Deze studie toont aan dat roken en diëten die rijk zijn aan dierlijke producten de sterkste correlaties hebben met het ontwikkelen van kanker. De studie is gepubliceerd in Nutrients januari 2014.
De sterkste correlatie met dierlijke producten werd gezien bij vrouwelijke borstkanker, baarmoederkanker, nierkanker , eierstokkanker , alvleesklierkanker, prostaatkanker , teelbalkanker , schildklierkanker en botkanker - Kahler - Multiple Myeloma. Alcoholconsumptie werd alleen aantoonbaar in verband gebracht met vormen van darmkanker.
Toegevoegde zoetstoffen zijn ook gerelateerd aan een verhoogd risico op hersentumoren bij vrouwen, baarmoederkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker. Granen/vezels werden geassocieerd met een verminderde kans op nierkanker en prostaatkanker.
"Mijn studie bevestigt dat dierlijke producten een belangrijke risicofactor zijn voor vele soorten kanker, " zegt studie auteur William B. Grant , PhD , van het Sunlight, Nutrition and Health Research Center in San Francisco .
De gegevens tonen ook aan dat er een 15 tot 30 jaar vertraging zit tussen verandeirng van voedingspatroon en het optreden van kanker. Het eten van dierlijke producten blijkt net zo veel kanker te veroorzaken dan roken met uitzondering van longkanker. Voor longkanker blijkt roken veruit de grootste risico factor. "Maar", aldus dr. Grant "blijkt dat dierlijk vet zeker ook een belangrijke risicofactor is voor longkanker." "Dit bljkt ook een verklaring waarom longkanker dramatisch in Japan is toegenomen, hoewel het percentage rokers niet significant is gestegen" aldus dr. Grant.
"Als we de voedingsovergang van het traditionele Japanse dieet naar een meer westerse voeding in ogenschouw nemen, dan blijken de cijfers over vormen van kanker in westerse ontwikkelde landen, zoals borstkanker , darmkankers, prostaatkanker inmiddels ook in Japan verhoogd met ongeveer 20 jaar vertraging." Bovendien blijkt dat in Japan Alzheimer bij mensen ouder dan 65 jaar is gestegen van 1 % in 1985 tot 7% in 2008. Ook daarin ligt dus een relatie tussen voeding en leefstijl en Alzheimer.
Studiegegevens:
Dr Grant's studierapport is het resultaat van een ecologisch onderzoek dat de associatie onderzoekt tussen de incidentie van 21 soorten kanker bij zowel mannen als vrouwen uit 157 landen (87 landen leveren gegevens met een hoge betrouwbaarheid van de gegevens) en diverse risico modificerende factoren .
De cijfers zijn verwerkt vanaf 2008 en zijn afkomstig van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de WHO en de voedingsgegevens zijn afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisaties. Data gegevens gaan terug tot aan 1980 en werden in deze studie opgenomen omdat er meestal een vertraging van maximaal 20 jaar zit tussen veranderingen in de voeding en de piek van kankerincidentie. De dierlijke producten index in dit onderzoek opgenomen betreft vlees, melk, vis en eieren.
Dr Grant onderzocht ook de incidentie van longkanker als een index als gevolg van roken en luchtvervuiling, omdat deze integreert met het effect van alle factoren die bijdragen aan longkanker en andere vormen van kanker die verband houden met levenslang roken.
In de studie werd de breedtegraad als een index gebruikt voor effecten van zonstraling - UVB doses, die een belangrijke bron vormen van vitamine D. In feite vond dr. Grant dat hogere breedtegraden, waar er minder UVB straling is en dus minder vitamine D aanmaak is, gerelateerd waren aan hogere cijfers van kanker incidentie .
In de 87 landen waarover betrouwbare gegevens beschikbaar waren, was er een toename van de incidentie van blaaskanker, vormen van darmkanker, nierkanker, longkanker, melanomen en het Hodgkin lymfoom , lymfklierkanker.
Als de gegevens uit alle 157 onderzochte landen in aanmerking werden genomen, werd een verhoogde incidentie van hersentumoren en borstkanker gezien op de hogere breedtegraden. "Deze resultaten bevestigen eerdere resultaten uit andere studies die hebben aangetoond dat de UVB straling en vitamine D het risico bepaalt van vele soorten kanker, " aldus dr. Grant.
Voor melanomen echter is het resultaat voornamelijk gerelateerd aan veranderingen in de pigmentatie van de huid met de breedtegraad. Er is heel weinig melanoom binnen 30 graden van de evenaar voor mensen die in hun voorouderlijk thuisland wonen, omdat ze een donkere huid hebben, die beschermt tegen melanoom." "Omgekeerd, Australië en Nieuw-Zeeland hebben de hoogste cijfers van melanoom en worden voornamelijk bevolkt door personen van Noord- Europese afkomst met een blanke minder beschermende huid." Aldus dr. Grant.
Dr Grant erkent dat hij niet in staat was om de aard van de dierlijke producten te scheiden, zodat hij een relatie tussen een specifiek voedingsmiddel, bv. melk en de incidentie van kanker niet aan kan tonen. "De beperking van mijn onderzoek is in dit geval dat verschillende landen verschillende hoeveelheden dierlijke producten uit de verschillende soorten dierlijke producten hebben vastgelegd" "Echter alle dierlijke producten bevatten veel vet en / of eiwitten en het is algemeen bekend dat deze zowel de productie van insuline en daarmee ook de groei van tumoren stimuleren"
Het volledige studierapport: A Multicountry Ecological Study of Cancer Incidence Rates in 2008 with Respect to Various Risk-Modifying Factors van dr. William B. Grant met heel veel statistieken is gratis in te zien of te downloaden. Klik op de PDF button op die pagina.
Hier het abstract van de studie:
Smoking and diets rich in animal products have the strongest correlations with cancer incidence rates
Source: Nutrients 2014, 6(1), 163-189; doi:10.3390/nu6010163
A Multicountry Ecological Study of Cancer Incidence Rates in 2008 with Respect to Various Risk-Modifying Factors
http://www.mdpi.com/2072-6643/6/1/163/ag
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen"