Uit een grote meta-analyse van eerder uitgevoerde meta-analyses en observatiestudies en over blijkt dat een hoge suikerconsumptie in de voeding over het algemeen eerder schadelijk dan gunstig is voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker is hoge suikerconsumptie echt schadelijk en beinvloed het de overall overleving en kwaliteit van de lichamelijke gesteldheid.
Het wordt aanbevolen om de consumptie van vrije suikers of toegevoegde suikers te verminderen tot minder dan 25 g/dag (ongeveer 6 theelepels/dag) en de consumptie van met suiker gezoete dranken te beperken tot minder dan één portie/week (ongeveer 200-355 ml/week) om het nadelige effect van suikers op de gezondheid te beperken.
Het originele studierapport bevat zoveel grafieken en beschrijvingen dat ik er maar niet aan begin om alles te vertalen. In deze grafiek is schematisch weergegeven wat de onderzoekers uit hun meta-analyse hebben gevonden. (tekst gaat onder afbeelding verder)
Wat betreft de relatie tussen suikerconsumptie en kanker schrijven de onderzoekers een en ander vergezeld van referentienummers van onderliggende studies, waarbij aangetekend dat de termen lage en zeer lage kwaliteit verwijst naar de algemene kwaliteit van de studies die vaak niet gerandomiseerd waren maar via vooral vragenlijsten werden samengesteld. Maar als je de studies nader bekijkt zijn de resultaten teoch wel opmerkelijk en passen in het beeld van dat suikerconsumptie zeker effect heeft op het ontwikkelen van kanker.
Zie onderstaande grafiek figuur 5:
Bewijs van lage kwaliteit
Een dosis-respons-meta-analyse toonde aan dat het risico op primaire leverkanker met 100% toenam (risicoverhouding 2,00, 1,33 tot 3,03) voor de hoogste consumptie van gezoete suikers in vergelijking met de laagste (laag; IV).18
Aanvullend een analyse uitgevoerd door Aune en collega's vond dat 25 g fructose-inname per dag lineair geassocieerd was met een 22% hoger risico op alvleesklierkanker (risicoverhouding 1,22, 1,08 tot 1,37) (laag; III) 72
De associatie tussen fructose-inname en incidentie van alvleesklierkanker bleef significant in de subgroepen van studies die corrigeerden voor roken, body mass index, consumptie van rood en bewerkt vlees en energie-inname, terwijl de associatie afnam in de subgroepen van studies die corrigeerden voor alcoholconsumptie, diabetesstatus of fysieke activiteit. activiteit (fig 2; fig 5).72
Bewijs van zeer lage kwaliteit
Een recente meta-analyse van zes observationele studies toonde een hoger risico op borstkanker voor consumptie van gezoete dranken met de hoogste versus de laagste suiker (risicoverhouding 1,14, 1,01 tot 1,30)..19
In een aparte meta-analyse ontdekten Li en collega's dat de hoogste suikerconsumptie consumptie van gezoete dranken het risico op borstkankersterfte zou kunnen verhogen met 17% (risicoverhouding 1,17, 1,03 tot 1,34) in vergelijking met de laagste.18
Bovendien toonde een meta-analyse van zes cohortstudies aan dat deelnemers met de hoogste consumptie van gezoete dranken met suiker een hoger risico op prostaatkanker dan degenen met de laagste inname (risicoverhouding 1,17, 1,07 tot 1,28). Dosis-responsanalyse bracht geen significant verband aan het licht.18
We hebben echter een beschermend verband waargenomen tussen de consumptie van met suiker gezoete dranken en glioom in onze overkoepelende review (risicoverhouding 0,81, 0,66 tot 0,99).18
Daarnaast is er een meta-analyse met 20 cohortstudies met 5 505 812 deelnemers observeerden een positieve lineaire dosis-responsrelatie tussen de consumptie van met suiker gezoete dranken en het algehele risico op kanker. 1.09)18
Het risico nam toe met 4% voor elke portie/dag toename van met suiker gezoete drankconsumptie (risicoverhouding 1,04, 1,01 tot 1,09)).18
Verder vond een gepoolde analyse van 10 cohortstudies met 1 239 183 deelnemers dat de hoogste versus laagste consumptie van suikerzoete dranken significant geassocieerd was met een hoger risico op totale kankersterfte (risicoverhouding 1,06, 1,00 tot 1,12), zonder een significante dosis-responsrelatie18
Stratificatie per regio leverde een positief verband op tussen de consumptie van met suiker gezoete dranken en de totale kankersterfte in het Noorden Amerikaanse bevolking (odds ratio 1,08, 1,01 tot 1,15) maar niet in Azië (0,99, 0,81 tot 1,22) (fig 2; fig 5).18
We hebben geen significant verband waargenomen tussen de consumptie van met suiker gezoete dranken en het risico op galwegkanker,18 blaaskanker,18 darmkanker,,73 dikkedarmkanker,18 sterfte aan dikkedarmkanker,18 endometriumkanker,18 slokdarmkanker,18 maagkanker,18 hematologische maligniteit ,18 nierkanker,18 sterfte aan longkanker,18 nasofarynxcarcinoom,18 alvleesklierkanker,18 en prostaatkankersterfte.18 Bovendien was de consumptie van toegevoegde suikers niet geassocieerd met het risico op darmkanker..74 We zagen geen significant verband tussen de inname van sucrose en alvleesklierkanker.72 Lactose-inname was bovendien niet geassocieerd met het risico op eierstokkanker (aanvullende tabel C).75
Het volledige studierapport is zoals gezegd heel omvangrijk met veel grafieken enz. Klik op de titel van het abstract om naar het volledige studierapport te gaan dat is gratis in te zien:
Dietary sugar consumption and health: umbrella review
BMJ 2023; 381 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-071609 (Published 05 April 2023)Cite this as: BMJ 2023;381:e071609- Yin Huang, doctoral student1,
- Zeyu Chen, resident physician1,
- Bo Chen, doctoral student1,
- Jinze Li, doctoral student1,
- Xiang Yuan, masters student2,
- Jin Li, doctoral student1,
- Wen Wang, associate professor3,
- Tingting Dai, attending physician4,
- Hongying Chen, consultant physician5,
- Yan Wang, consultant physician5,
- Ruyi Wang, attending physician1,
- Puze Wang, masters student1,
- Jianbing Guo, attending physician1,
- Qiang Dong, professor1,
- Chengfei Liu, professor6,
- Qiang Wei, professor1,
- Dehong Cao, associate professor1,
- Liangren Liu, associate professor1
- Correspondence to: L Liu liuliangren@scu.edu.cn
- Accepted 28 February 2023
Abstract
Objective To evaluate the quality of evidence, potential biases, and validity of all available studies on dietary sugar consumption and health outcomes.
Design Umbrella review of existing meta-analyses.
Data sources PubMed, Embase, Web of Science, Cochrane Database of Systematic Reviews, and hand searching of reference lists.
Inclusion criteria Systematic reviews and meta-analyses of randomised controlled trials, cohort studies, case-control studies, or cross sectional studies that evaluated the effect of dietary sugar consumption on any health outcomes in humans free from acute or chronic diseases.
Results The search identified 73 meta-analyses and 83 health outcomes from 8601 unique articles, including 74 unique outcomes in meta-analyses of observational studies and nine unique outcomes in meta-analyses of randomised controlled trials. Significant harmful associations between dietary sugar consumption and 18 endocrine/metabolic outcomes, 10 cardiovascular outcomes, seven cancer outcomes, and 10 other outcomes (neuropsychiatric, dental, hepatic, osteal, and allergic) were detected. Moderate quality evidence suggested that the highest versus lowest dietary sugar consumption was associated with increased body weight (sugar sweetened beverages) (class IV evidence) and ectopic fatty accumulation (added sugars) (class IV evidence). Low quality evidence indicated that each serving/week increment of sugar sweetened beverage consumption was associated with a 4% higher risk of gout (class III evidence) and each 250 mL/day increment of sugar sweetened beverage consumption was associated with a 17% and 4% higher risk of coronary heart disease (class II evidence) and all cause mortality (class III evidence), respectively. In addition, low quality evidence suggested that every 25 g/day increment of fructose consumption was associated with a 22% higher risk of pancreatic cancer (class III evidence).
Conclusions High dietary sugar consumption is generally more harmful than beneficial for health, especially in cardiometabolic disease. Reducing the consumption of free sugars or added sugars to below 25 g/day (approximately 6 teaspoons/day) and limiting the consumption of sugar sweetened beverages to less than one serving/week (approximately 200-355 mL/week) are recommended to reduce the adverse effect of sugars on health.
Systematic review registration PROSPERO CRD42022300982.
Conclusions and recommendations
This umbrella review shows that high dietary sugar consumption, especially intake of sugars that contain fructose, is harmfully associated with large numbers of health outcomes. Evidence for the harmful associations between dietary sugar consumption and changes in body weight (sugar sweetened beverages), ectopic fat accumulation (added sugars), obesity in children (sugar sweetened beverages), coronary heart disease (sugar sweetened beverages), and depression (sugar sweetened beverages) seems to be more reliable than that for other outcomes. Evidence of the association between dietary sugar consumption and cancer remains limited but warrants further research. In combination with the WHO and WCRF/AICR recommendations and our findings, we recommend reducing the consumption of free sugars or added sugars to below 25 g/day (approximately six teaspoons a day) and limiting the consumption of sugar sweetened beverages to less than one serving a week (approximately 200-355 mL/week).38119 To change sugar consumption patterns, especially for children and adolescents, a combination of widespread public health education and policies worldwide is urgently needed.
What is already known on this topic
-
Sugar consumption could have negative effects on health, especially obesity, diabetes, cardiovascular disease, hyperuricaemia, gout, ectopic fatty accumulation, dental caries, and some cancers
-
Deficiencies in study design, varying measurements, inconsistent findings, and different definitions of exposure make drawing final conclusions on associations difficult
-
Comprehensive evaluation of the quality of existing evidence on the associations of sugar consumption with all health outcomes is needed
What this study adds
-
High dietary sugar consumption is generally more harmful than beneficial for health, especially in cardiometabolic disease
-
Evidence of the association between dietary sugar consumption and cancer remains limited but warrants further research
-
Existing evidence is mostly observational and of low quality, and further randomised controlled trials are needed
Ethics statements
Ethical approval
Not needed.
Data availability statement
The list of all meta-analyses not selected for data extraction and reanalysis is available if needed.
Acknowledgments
We thank Nanxi Yan for her linguistic assistance during the preparation and revision of this manuscript.
Footnotes
-
Contributors: YH, ZYC, BC, and, JZL are joint first authors and contributed equally to this work. QW, DHC, and LRL are joint corresponding authors and contributed equally to this work. YH, ZYC, BC, and JZL conducted study selection, data extraction, and analysis and wrote the manuscript. QW, DHC, and LRL designed the study, supervised the project, and revised the manuscript. XY, JL, WW, TTD, HYC, YW, RYW, PZW, JBG, QD, and CFL assisted with detailed statistical analysis. All authors reviewed and approved the final version of the manuscript. LRL is the guarantor. The corresponding authors (QW, DHC, and LRL) attest that all listed authors meet authorship criteria and that no others meeting the criteria have been omitted.
-
Funding: This study was funded by the National Natural Science Foundation of China (grant number 82000721) and Program from the Department of Science and Technology of Sichuan Province (grant number 2020YJ0054). The funders had no role in considering the study design or in the collection, analysis, and interpretation of data, the writing of the report, or the decision to submit the article for publication.
-
Competing interests: All authors have completed the ICMJE uniform disclosure form at www.icmje.org/disclosure-of-interest/ and declare: support from the National Natural Science Foundation of China and Program from the Department of Science and Technology of Sichuan Province for the submitted work; no financial relationship with any organisations that might have an interest in the submitted work in the previous three years; no other relationships or activities that could appear to have influenced the submitted work.
-
The lead author affirms that the manuscript is an honest, accurate, and transparent account of the study being reported; that no important aspects of the study have been omitted; and that any discrepancies from the study as planned (and, if relevant, registered) have been explained.
-
Dissemination to participants and related patients and public communities: After publication, the findings of this review will be disseminated to appropriate audiences such as academia, clinicians, policy makers, and the general public, through various channels including blogs, press releases, and social media.
-
Provenance and peer review: Not commissioned; externally peer reviewed.
This is an Open Access article distributed in accordance with the terms of the Creative Commons Attribution (CC BY 4.0) license, which permits others to distribute, remix, adapt and build upon this work, for commercial use, provided the original work is properly cited. See: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.
References
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen."