De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving waarschuwt in het rapport: Bijna iedereen ziek dat de explosieve toename van diagnostiek en screening via bevolkingsonderzoeken en petscans en MRI's met name naast een positieve kant ook een negatieve kant heeft met overdiagnostering die een negatieve invloed heeft op de Nederlandse burger en mede ook op de kosten van de gezondheidszorg.
Een paar zinnen die ik ook vaak tegen patiënten zeg die mij om advies vragen en wat ik altijd probeer over te brengen: bijna elke arts die een behandeling of medicijn aanbiedt als baanbrekend enz. heeft altijd een eigenbelang.
Zo ook stelt de RVS in hun rapport:
Diagnose-expansie wordt onder meer aangejaagd door het grote belang dat mensen aan gezondheid hechten, superspecialisatie onder artsen en wetenschappers en door het verdienmodel van de medische industrie. Het menselijk lichaam is een onuitputtelijke bron van inkomsten en optimalisatie. Onze behoefte aan grip en uitsluiting van risico’s vertroebelt het zicht op de nadelen van steeds meer diagnostiek, screening en oprekkende ziektedefinities. Denk aan vals-positieve uitslagen (bij vervolgonderzoek tóch niet ziek), onduidelijke nevenbevindingen die tot allerlei vervolgonderzoeken leiden en toenemende angst om ziek te worden.
Hier het persbericht:
Maar lees het volledige persbericht maar:
Begrens diagnose-expansie en bevorder gezondheid
Mensen ondergaan steeds meer medische testen en krijgen steeds eerder te horen dat ze ziek zijn, misschien ziek zijn of ziek kunnen worden. Snelle technologische ontwikkelingen, het groeiende aanbod van onderzoeken en laagdrempelig labelen veroorzaken deze diagnose-expansie. Dit fenomeen heeft voordelen, maar schaadt óók. De nadelen worden onderbelicht en de voordelen overschat, stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.
In het advies Iedereen bijna ziek roept de RVS de overheid en het zorgveld op diagnose-expansie te begrenzen. “Verleg de focus van vroege opsporing van ziekten bij individuen naar het wegnemen van maatschappelijke oorzaken van ziekten’’, aldus RVS-voorzitter Jet Bussemaker.
Wie zoekt zal vinden
Niemand zal als 100% gezond uit alle onderzoeken komen. Wie goed zoekt en veel medische testen doet, vindt uiteindelijk bij iedereen iets afwijkends. De technologische mogelijkheden daartoe groeien sneller dan ooit en worden volop ingezet. Zowel bij mensen met gezondheidsklachten (diagnostiek), als bij mensen zonder klachten (screening). Zo nemen de hoeveelheden scans in de zorg, landelijke bevolkingsonderzoeken en commercieel aangeboden medische testen toe. En zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld al bloedtesten te koop die claimen 50 soorten kanker te kunnen vaststellen. Tegelijkertijd rekken ziektedefinities op; de almaar verdere verlaging van de grenswaarde voor een ‘te hoog cholesterol’ zorgt bijvoorbeeld voor véél meer medicatiegebruikers. En de nieuwe categorie ‘pre-diabetes’ labelt plotseling 1,4 miljoen Nederlanders als ‘bijna ziek’.
Vertroebeld zicht op de nadelen
Diagnose-expansie wordt onder meer aangejaagd door het grote belang dat mensen aan gezondheid hechten, superspecialisatie onder artsen en wetenschappers en door het verdienmodel van de medische industrie. Het menselijk lichaam is een onuitputtelijke bron van inkomsten en optimalisatie. Onze behoefte aan grip en uitsluiting van risico’s vertroebelt het zicht op de nadelen van steeds meer diagnostiek, screening en oprekkende ziektedefinities. Denk aan vals-positieve uitslagen (bij vervolgonderzoek tóch niet ziek), onduidelijke nevenbevindingen die tot allerlei vervolgonderzoeken leiden en toenemende angst om ziek te worden. Maar denk ook aan patiënten met ernstige klachten voor wie de zorg niet tijdig toegankelijk is als gevolg van verdringing door mildere problematiek. Tekenend daarvoor zijn de oplopende wachtlijsten in de GGZ voor juist de meest ernstig zieke mensen.
Onnodig tot patiënt gemaakt
Overdiagnose is een ander belangrijk nadeel van diagnose-expansie. Vroege detectie van afwijkingen kan gezondheidswinst opleveren, maar kan mensen ook onnodig tot patiënt maken. Meer dan een derde van de mannen boven de 60 jaar die overlijden aan iets anders, blijkt óók prostaatkanker te hebben. Zij zijn dus niet áán, maar mét prostaatkanker overleden. Zou je mannen boven de 60 jaar screenen, dan worden velen van hen nodeloos kankerpatiënt, met een verlaagde kwaliteit van leven, kans op ernstige complicaties en overbelasting van de zorg tot gevolg. Terwijl zij anders nooit klachten van prostaatkanker zouden hebben gekregen. Ook bij veel andere vormen van screening is het de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen, terwijl veel mensen dat wel zo ervaren (‘‘gelukkig waren we er op tijd bij’’).
Intuïtieve aantrekkingskracht
Uitdrukkingen zoals ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaan dus niet op bij diagnose-expansie, maar zijn hardnekkig. Meer diagnostiek, screening en laagdrempelige diagnoses hebben een intuïtieve aantrekkingskracht. Er zijn grote belangen mee gemoeid en de nadelen ervan zijn veel minder zichtbaar dan de voordelen. Daardoor raakt de balans zoek. De ongekende technologische mogelijkheden die op ons afkomen, het feit dat het ingrijpen op individuele risico’s oneindig is, gecombineerd met toenemende schaarste, onderstrepen de noodzaak van meer tegenwicht.
Oproep
De RVS streeft naar een gelijkwaardiger debat over dit gevoelige thema. De Raad roept de overheid op om de nadelen van screening zwaarder te wegen bij beleid en onderzoek naar de keerzijden te stimuleren. Daarnaast is het essentieel dat de overheid de focus verlegt van het vroeg opsporen van ziekten naar het écht voorkomen van ziekten door in te grijpen op de leefomgeving, bijvoorbeeld via wettelijke maatregelen op het gebied van voedselaanbod. Nu laten we de samenleving steeds ongezonder worden, maar gaan we intussen wel steeds harder op zoek naar ziekten om die vervolgens individueel te behandelen. Verder spreekt de RVS het zorgveld aan om richtlijnen door te lichten op overmatige diagnostiek en het oprekken van ziektedefinities te begrenzen. Tenslotte is het aan zorgverleners in de praktijk om terughoudend te zijn met diagnostiek, ondanks de druk die zij ervaren. Zonder gezamenlijk tegenwicht is straks iedereen (bijna) ziek.
Of ga naar de website van De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en klik op deze titel:Bijna iedereen ziek
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Boter vervangen door plantaardige olie om te bakken en frituren geeft 17 procent lager risico op sterven aan kanker en overlijden in het algemeen
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Nitisinon - Orfadin een geneesmiddel tegen een stofwisselingsziekte blijkt in bloed dodelijk voor muggen die malaria verspreiden
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Screening en diagnostiek via bevolkingsonderzoeken en scans loopt de spuigaten uit en maakt iedere nederlander bijna ziek, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een rapport
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Screening en diagnostiek via bevolkingsonderzoeken en scans loopt de spuigaten uit en maakt iedere nederlander bijna ziek, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een rapport"