6 november 2013: Bron: Ann Intern Med . 2013 ; 159:584-591
Vrouwen van middelbare leeftijd die voornamelijk een zogeheten Mediterraan dieet volgen, waarbij de nadruk ligt op groenten en fruit, volle granen en vis, met weinig rood vlees en matig alcohol gebruik hebben een veel grotere kans - tot wel 40% - om gezond oud te worden zonder noemenswaardige ouderdomsziektes. Zo blijkt uit een nieuwe studie uit de veel grotere Nurses 'Health Study.
In deze nieuwe studie werden 10.670 deelnemers aan de "Nurses Health Study" gevolgd. De studie begon al in 1976 toen vrouwelijke verpleegkundigen in de leeftijd van 30 en 55 jaar een vragenlijst invulden over hun leefstijl en voedingspatroon enz. Sindsdien zijn de deelnemers aan de studie op regelmatige basis op de voet gevolgd. Deze vragenlijst werd herhaald in 1984 en 1986 en vervolgens elke 4 jaar.
Aan de hand van de vragenlijsten werden deze geanalyseerd en verwerkt op twee officieel samengestelde "dieet programma's"
1. De Alternative Healthy Eating Index - 2010 (AHEI-2010) : Deze index beschouwt een grotere inname van groenten, fruit, volle granen, noten , peulvruchten en meervoudig onverzadigde vetzuren ( PUFA's ); lagere inname van suiker - gezoete dranken , rood of verwerkt vlees , transvetten , natrium en matige inname van alcoholische dranken . Totale AHEI - 2010 scores variëren van 0 tot 110
• Het Alternatieve mediterrane dieet ( A - Medi ) : Ontwikkeld om de naleving van het traditionele mediterrane dieet te beoordelen , deze index bevat 9 onderdelen die vergelijkbaar zijn met die ook in de AHEI - 2010 voorkomen. Totale scores variëren van 0 tot 9.
In 1992 , 1996 en 2000, vulden de deelnemers een vragenlijst in die 8 gezondheids concepten bevat, inclusief de geestelijke gezondheid en fysiek functioneren. Scores van het telefonisch interview ovor de cognitieve status, een aanpassing van de zogeheten Mini - Mental State Examination, werden gebruikt om de cognitieve gezondheid te evalueren. Van 1995 tot 2001 werd een cognitief onderzoek uitgevoerd bij de deelnemers die 70 jaar of ouder waren.
De onderzoekers scheiden "gezonde" van "gebruikelijke" ouderdom op basis van 4 gezondheidsdomeinen. 11,0 % van de deelnemers werden beschouwd als gezonde ouderen wat betekent dat deze mensen vrij van chronische ziekten waren, zoals kanker, hartinfarct, diabetes en zonder beperking in cognitief functioneren, mentale gezondheid en fysieke functie en de resterende deelnemers werden beschouwd als mensen met een gebruikelijke gezondheid passend bij ouderdom
Verschillende gezondheidsdomeinen waren meestal aangetast onder de ouderen met een "gebruikelijke" gezondheid, aldus Dr Samieri, "bijvoorbeeld: 33 % had zowel chronische ziekten en beperkingen in de cognitieve, fysieke of geestelijke gezondheid; 64 % had alleen beperkingen in de cognitieve, fysieke of geestelijke gezondheid. En slechts 3.4 % had 1 of meer chronische ziekten"
Studieresultaten:
De analyse toonde aan dat vrouwen die op middelbare leeftijd een leefstijl en voedingspatroon hadden volgehouden dicht bij de AHEI - 2010 index en het Alternatieve mediterrane dieet ( A - Medi ) een veel grotere kans hadden om gezond ouder te worden ( P < .001 voor AHEI - 2010 , P = 0,002 voor A - Medi ) .
Bijvoorbeeld: vergeleken met vrouwen in de slechtste kwintiel voeding scores, vrouwen in de hoogste kwintiel aansluitend bij de AHEI - 2010 en A - medi scoorden een 34 % ( 95 % betrouwbaarheidsinterval [ BI ] , 9 % - 66 % ) en 46 % ( 95% CI , 17 % - 83 % ) grotere kans op gezond ouder worden, resp op.individuele onderdelen.
Wanneer de afzonderlijke voedingscomponenten werden geanalyseerd, vonden de onderzoekers statistisch significante associaties van een grotere inname van fruit ( odds ratio [ OR ] voor hogere versus lagere kwintielen, 1,46 ) en alcohol (OR , 1.28 ) en een lagere inname van gezoete dranken ( OR , 1.28 ) en meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) (OR , 1.38 ) in relatie tot gezond ouder worden ( P voor trend = 0,04 ) .
De auteurs merkten op dat er meetfouten kunnen zijn opgetreden bij de beoordeling van voedingspatronen. Andere mogelijke beperkingen waren dat het onderzoek observationeel was en omdat de vrouwen ook meestal blanke vrouwen waren, kunnen de resultaten niet automatisch vertaald worden naar andere populaties.
Middelbare leeftijd is waarschijnlijk de meest relevante periode van blootstelling en het voorkomen van chronische aandoeningen van de vergrijzing die zich gedurende vele jaren ontwikkelen.
"Het is algemeen aanvaard dat de cumulatieve blootstelling aan risicofactoren en omgevingsfactoren waarschijnlijk belangrijker voor de levensduur en veroudering zijn dan blootstelling op latere leeftijd aan bepaalde factoren" aldus Dr Samieri . "Verschillende mechanismen van aan leeftijd gerelateerde chronische ziekten, zoals atherosclerose bij hartziekten en hersenschade bij dementie, beginnen al op middelbare leeftijd."
Verschillende onderzoekers hebben eerder al gerapporteerd over bewezen voordelen van het mediterrane dieet voor onze gezondheid, waaronder de volgende:
• Verminderde nuchtere glucoseconcentraties en lipide niveaus bij patiënten die genetisch verhoogd risico op diabetes type 2 hadden en minder risico op een beroerte .
• Verlaagd risico op type 2 diabetes met ongeveer 20 % wanneer het dieet ook voedingsmiddelen bevat met een lage glycemische lading.
• Vertraagde progressie van dichtslibben van de halsslagader.
• Verbeterde cognitieve functie .
• Cardiovasculaire bijwerkingen verminderen met 30 % bij mensen met een hoog risico versus degenen die een vetarm dieet gebruikten.
De studie werd gefinancierd door het National Cancer Institute , National Institutes of Health .
Het volledige studierapport: The Association Between Dietary Patterns at Midlife and Health in Aging: An Observational Study is tegen betaling in te zien.
Hier het abstract van deze studie:
Better diet quality at midlife seems to be strongly linked to greater health and well-being in persons surviving to older ages
The Association Between Dietary Patterns at Midlife and Health in Aging: An Observational Study
Background: Maintaining health and well-being in aging populations is critical.
Objective: To examine the association between dietary patterns in midlife and prevalence of healthy aging.
Design: Cross-sectional observational study.
Setting: Nurses' Health Study.
Participants: 10 670 women with dietary data and no major chronic diseases between 1984 and 1986, when they were in their late 50s and early 60s (median age, 59 years). Women provided information on health an average of 15 years later.
Measurements: Diet quality in midlife was ascertained using the Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI-2010) and Alternate Mediterranean diet scores, averaged from 2 food-frequency questionnaires (1984 to 1986). “Healthy” aging was defined as survival to 70 years or older with maintenance of 4 health domains: no major chronic diseases or major impairments in cognitive or physical function or mental health.
Results: After multivariable adjustment, greater adherence to the AHEI-2010 (upper vs. lower quintiles) in midlife was related to 34% (95% CI, 9% to 66%; P for trend < 0.001) greater odds of healthy versus usual aging. Greater adherence to Alternate Mediterranean diet was related to 46% (CI, 17% to 83%; P for trend = 0.002) greater odds of healthy aging. When the 4 components of healthy aging were analyzed separately, the AHEI-2010 and Alternate Mediterranean diet were significantly associated with greater likelihood of no major limitations in physical function and mental health.
Limitations: Residual confounding was possible, although many confounding factors were considered. Bias due to complex patterns of measurement error within diet scores cannot be excluded.
Conclusion: Better diet quality at midlife seems to be strongly linked to greater health and well-being in persons surviving to older ages.
Primary Funding Source: National Cancer Institute, National Institutes of Health.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder"