22 oktober 2014: Bron: Int J Clin Exp Med. 2014 Aug 15;7(8):2100-10. eCollection 2014.

Opnieuw is aangetoond dat rood vlees en bewerkt vlees  het riscio op kanker verhoogt. In onderstaande studie toont een meta-analyse aan dat het ontstaan van blaaskanker mogelijk beïnvloed wordt door het eten van rood vlees en bewerkt vlees. Uit 14 studies naar effecten van rood vlees en 11 studies naar effecten van bewerkt vlees blijkt dat het risico op blaaskanker repectievelijk 25% voor rood vlees en 33% voor bewerkt vlees te bedragen.

Totaal aan de studies namen 1,558,848 mensen deel woonachtig in Amerika over een periode van 10 jaar, 2000 tot 2010. Onder alle deelnemende mensen werden 9,084 gevallen van blaaskanker geconstateerd in de studies naar rood vlees en 7,562 gevallen van blaaskanker in de studies naar bewerkt vlees. Statistisch bleek voor vlees geen significant verschil op te treden, maar wel een verschil: 1.15 (95% CI: 0.97-1.36) En voor bewerkt vlees werd wel een statistisch significant verschil waargenomen: (SRRE = 1.22; 95% CI: 1.04-1.43).

blaaskanker en vlees grafiek

Het volledige studierapport: Red and processed meat intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis is gratis in te zien.

Hier het abstract van de studie:

High consumption of processed meat probably correlated with rising risk of bladder cancer

Int J Clin Exp Med. 2014; 7(8): 2100–2110.
Published online Aug 15, 2014.
PMCID: PMC4161554

Red and processed meat intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis

Abstract

Findings from epidemiologic studies concerning red and processed meat intake and bladder cancer risk remain conflicting. Thus, we conducted this meta-analysis to examine the associations of red and processed meat intake with bladder cancer. Eligible studies published up to May 2014 were retrieved via both computer searches and review of references. Finally, we identified 14 studies on red meat (involving 9,084 cases) and 11 studies on processed meat (7,562 cases) involving up to 1,558,848 individuals. Random-effects models were used to estimate summary relative risk estimates (SRRE) based on high vs. low intake, and heterogeneity between study results was explored through stratified analyses on the basis of red/processed meat category, gender, study design and geographical region. Overall, the SRRE for all studies regarding red meat intake was 1.15 (95% CI: 0.97-1.36). Significant positive association was observed between processed meat consumption and bladder cancer (SRRE = 1.22; 95% CI: 1.04-1.43). Interestingly, increased by 25% and 33% risk of bladder cancer were observed for red meat and processed meat intake respectively in populations from the American continent. In conclusion, our fi ndings showed that there was an absence of an association between red meat intake and bladder cancer, but suggested that high consumption of processed meat probably correlated with rising risk of bladder cancer. In addition, positive relationships were observed regarding people intake of red and processed meat in the American continent. These findings need to be confirmed in future research.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent"

  • Charles Wauters :
    "Opnieuw is aangetoond dat rood vlees en bewerkt vlees het riscio op kanker verhoogt. In onderstaande studie toont een meta-analyse aan dat het ontstaan van blaaskanker mogelijk beïnvloed wordt door het eten van rood vlees en bewerkt vlees. Uit 14 studies naar effecten van rood vlees en 11 studies naar effecten van bewerkt vlees blijkt dat het risico op blaaskanker repectievelijk 25% voor rood vlees en 33% voor bewerkt vlees te bedragen." staat bij jullie te lezen. Maar dat vind ik wel een heel ongenuanceerde samenvatting van hetgeen in het artikel wordt beweerd. Eerstens heeft men het daar steeds over "high consumption", tweedens concludeert men dat er wel een verschil is aangetoond voor de roodvleeseters, maar niet significant en een significant, maar klein verschil voor de bewerktvleeseters. De door jullie genoemde cijfers werden exclusief voor de bewoners van het Amerikaanse continent gereserveerd. Blijkbaar is blaaskanker geografisch gebonden. Verder is 9000 cases op 1.550.000 participanten 0,58%. Een beetje meer nuancering aub, voordat alle Nederlandse slagers failliet gaan. Wat OPNIEUW is aangetoond is dat al deze onderzoeken ons geen definitief uitsluitsel kunnen geven.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alcohol tast de darmbiotica >> Algemeen: Aangepast voedingspatroon >> Algemeen: Wat is er met ons >> Bloedverdunners die vitamine >> Caffeine: mensen met een dieet >> Darmflora: Alzheimerpatiënten >> Darmflora beinvloed door voeding >> Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken >> Dierlijke vetten, roken en >> Een nieuw drinkvoedingsproduct, >>