Slechts 500 mg 2x per dag spirulina innemen gedurende 12 weken heeft opmerkelijk groot effect op de cognitieve functie en de metabole parameters - stofwisselingswaarden die bepalend zijn voor het ontstaan en de progressie van de ziekte van Alzheimer zoals hooggevoelige C-reactieve proteïne (hs-CRP) dat ontstekingen in je lichaam aangeeft en nuchtere glucose waarde - bloedsuikerwaarde en insulineweerstand.
Dat blijkt uit een gerandomiseerde studie bij totaal 60 mensen met aangetoonde ziekte van Alzheimer .
Hier een vertaling van het abstract:
Deze studie was gericht op het bepalen van de effecten van de inname van spirulina op de cognitieve functie en de metabole status bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Deze gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde klinische studie werd uitgevoerd onder 60 proefpersonen met de ziekte van Alzheimer. Patiënten werden willekeurig toegewezen om gedurende 12 weken tweemaal daags 500 mg spirulina of een placebo (elk n = 30) te krijgen.
Mini-mental state examination score (MMSE) werd geregistreerd bij alle patiënten voor en na de interventie. Bloedmonsters werden verkregen bij baseline en na 12 weken interventie om metabole markers te bepalen.
- Vergeleken met placebo resulteerde de inname van spirulina in een significante verbetering van de MMSE-score (spirulinagroep: +0,30 ± 0,99 vs. Placebogroep: respectievelijk -0,38 ± 1,06, p = 0,01).
- Bovendien verminderde de inname van spirulina het hooggevoelige C-reactieve proteïne (hs-CRP) (spirulina-groep: -0,17 ± 0,29 vs. Placebo-groep: +0,05 ± 0,27 mg/L, p = 0,006),
- nuchtere glucose (spirulina-groep: -4,56 ± 7,93 vs. placebogroep: +0,80 ± 2,95 mg/dl, p = 0,002),
- insuline (spirulina-groep: -0,37 ± 0,62 vs. placebogroep: +0,12 ± 0,40 μIE/ml, p = 0,001) en insuline weerstand (spirulinagroep: -0,08 ± 0,13 vs. placebogroep: 0,03 ± 0,08, p = 0,001), en verhoogde insulinegevoeligheid (spirulinagroep: +0,003 ± 0,005 vs. placebogroep: -0,001 ± 0,003, p = 0,003) vergeleken met de placebo.
Over het algemeen toonde ons onderzoek aan dat de inname van spirulina gedurende 12 weken bij patiënten met AD verbeterde cognitieve functie, glucosehomeostaseparameters en hs-CRP-niveaus.
Het volledige studierapport is tegen betaling verkrijgbaar. Maar hier het abstract van de studie met daaronder een referentielijst van studies met spirulina:
Abstract
The current study aimed to determine the effects of spirulina intake on cognitive function and metabolic status among patients with Alzheimer's disease (AD). This randomized, double-blind, controlled clinical trial was done among 60 subjects with AD. Patients were randomly assigned to receive either 500 mg/day spirulina or a placebo (each n = 30) twice a day for 12 weeks. Mini-mental state examination score (MMSE) was recorded in all patients before and after intervention. Blood samples were obtained at baseline and after 12 weeks' intervention to determine metabolic markers. Compared with placebo, spirulina intake resulted in a significant improvement in MMSE score (spirulina group: +0.30 ± 0.99 vs. Placebo group: -0.38 ± 1.06, respectively, p = 0.01). In addition, spirulina intake decreased high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) (spirulina group: -0.17 ± 0.29 vs. Placebo group: +0.05 ± 0.27 mg/L, p = 0.006), fasting glucose (spirulina group: -4.56 ± 7.93 vs. Placebo group: +0.80 ± 2.95 mg/dL, p = 0.002), insulin (spirulina group: -0.37 ± 0.62 vs. Placebo group: +0.12 ± 0.40 μIU/mL, p = 0.001) and insulin resistance (spirulina group: -0.08 ± 0.13 vs. Placebo group: 0.03 ± 0.08, p = 0.001), and increased insulin sensitivity (spirulina group: +0.003 ± 0.005 vs. Placebo group: -0.001 ± 0.003, p = 0.003) compared with the placebo. Overall, our study showed that spirulina intake for 12 weeks in patients with AD improved cognitive function, glucose homeostasis parameters, and hs-CRP levels.
Keywords: Alzheimer's disease; cognitive function; metabolic status; spirulina.
© 2023 John Wiley & Sons Ltd.
Similar articles
-
Probiotic and selenium co-supplementation, and the effects on clinical, metabolic and genetic status in Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, controlled trial.Clin Nutr. 2019 Dec;38(6):2569-2575. doi: 10.1016/j.clnu.2018.11.034. Epub 2018 Dec 10.PMID: 30642737 Clinical Trial.
-
Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer's Disease: A Randomized, Double-Blind and Controlled Trial.Front Aging Neurosci. 2016 Nov 10;8:256. doi: 10.3389/fnagi.2016.00256. eCollection 2016.PMID: 27891089 Free PMC article.
-
Vitamin D supplementation affects serum high-sensitivity C-reactive protein, insulin resistance, and biomarkers of oxidative stress in pregnant women.J Nutr. 2013 Sep;143(9):1432-8. doi: 10.3945/jn.113.177550. Epub 2013 Jul 24.PMID: 23884390 Retracted. Clinical Trial.
-
Donepezil for dementia due to Alzheimer's disease.Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jun 18;6(6):CD001190. doi: 10.1002/14651858.CD001190.pub3.PMID: 29923184 Free PMC article. Review.
-
Minocycline 200 mg or 400 mg versus placebo for mild Alzheimer’s disease: the MADE Phase II, three-arm RCT.Southampton (UK): NIHR Journals Library; 2020 Apr.PMID: 32338849 Free Books & Documents. Review.
References
REFERENCES
- Anitha, L., & Chandralekha, K. (2010). Effect of supplementation of spirulina on blood glucose, glycosylated hemoglobin and lipid profile of male non-insulin dependent diabetics. Asian Journal of Experimental Biological Sciences, 1, 36-46.
- Blázquez, E., Velázquez, E., Hurtado-Carneiro, V., & Ruiz-Albusac, J. M. (2014). Insulin in the brain: Its pathophysiological implications for states related with central insulin resistance, type 2 diabetes and Alzheimer's disease. Front Endocrinol (Lausanne), 5, 161.
- Chen, T., Wong, Y. S., & Zheng, W. (2006). Purification and characterization of selenium-containing phycocyanin from selenium-enriched Spirulina platensis. Phytochemistry, 67, 2424-2430.
- de la Monte, S. M. (2014). Relationships between diabetes and cognitive impairment. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 43, 245-267.
- Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae spirulina. Cardiovascular Therapeutics, 28, e33-e45.
- Dutt, S., Li, Y., Mather, M., & Nation, D. A. (2021). Brainstem substructures and cognition in prodromal Alzheimer's disease. Brain Imaging and Behavior, 15, 1-11.
- Goldberg, E. L., & Dixit, V. D. (2015). Drivers of age-related inflammation and strategies for healthspan extension. Immunological Reviews, 265, 63-74.
- Hamaguchi, T., Ono, K., & Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimer's disease. CNS Neuroscience & Therapeutics, 16, 285-297.
- Hamedifard, Z., Milajerdi, A., Reiner, Ž., Taghizadeh, M., Kolahdooz, F., & Asemi, Z. (2019). The effects of spirulina on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy Research, 33, 2609-2621.
- Henrikson, R. (1997). Earth food: Spirulina. Ronore Enterprises Inc.
- Hwang, J.-H., Lee, I.-T., Jeng, K.-C., Wang, M.-F., Hou, R. C.-W., Wu, S.-M., & Chan, Y.-C. (2011). Spirulina prevents memory dysfunction, reduces oxidative stress damage and augments antioxidant activity in senescence-accelerated mice. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 57, 186-191.
- Iyer, U., Ahmedi, S., & Mani, U. (1999). Glycemic and lipemic responses of selected spirulina supplemented rice based recipes in normal subjects. International Journal of Diabetes, 19, 7-25.
- Iyer, U., Deshmukh, S., & Mani, U. (1999). Glycemic indices of spirulina supplemented meals. International Journal of Diabetes in Developing Countries, 19, 108-113.
- Jack, C. R., Jr., Albert, M. S., Knopman, D. S., McKhann, G. M., Sperling, R. A., Carrillo, M. C., Thies, B., & Phelps, C. H. (2011). Introduction to the recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer's association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer's disease. Alzheimers Dement, 7, 257-262.
- Joventino, I. P., Alves, H. G., Neves, L. C., Pinheiro-Joventino, F., Leal, L. K., Neves, S. A., Ferreira, F. V., Brito, G. A., & Viana, G. B. (2012). The microalga Spirulina platensis presents anti-inflammatory action as well as hypoglycemic and hypolipidemic properties in diabetic rats. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 9, Article 17.
- Koh, E.-J., Kim, K.-J., Choi, J., Kang, D.-H., & Lee, B.-Y. (2018). Spirulina maxima extract prevents cell death through BDNF activation against amyloid beta 1-42 (Aβ1-42) induced neurotoxicity in PC12 cells. Neuroscience Letters, 673, 33-38.
- Koh, E.-J., Kim, K.-J., Song, J.-H., Choi, J., Lee, H. Y., Kang, D.-H., Heo, H. J., & Lee, B.-Y. (2017). Spirulina maxima extract ameliorates learning and memory impairments via inhibiting GSK-3β phosphorylation induced by intracerebroventricular injection of amyloid-β 1-42 in mice. International Journal of Molecular Sciences, 18, 2401.
- Lee, E. H., Park, J. E., Choi, Y. J., Huh, K. B., & Kim, W. Y. (2008). A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes mellitus patients. Nutrition Research and Practice, 2, 295-300.
- Madhavadas, S., & Subramanian, S. (2015). Combination of spirulina with glycyrrhizin prevents cognitive dysfunction in aged obese rats. Indian Journal of Pharmacology, 47, 39-44.
- Mani, U., Desai, S., & Iyer, U. (2000). Studies on the long-term effect of spirulina supplementation on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 2, 25-32.
- McKhann, G., Drachman, D., Folstein, M., Katzman, R., Price, D., & Stadlan, E. M. (1984). Clinical diagnosis of Alzheimer's disease: Report of the NINCDS-ADRDA work group under the auspices of Department of Health and Human Services Task Force on Alzheimer's disease. Neurology, 34, 939-944.
- Misrani, A., Tabassum, S., & Yang, L. (2021). Mitochondrial dysfunction and oxidative stress in Alzheimer's disease. Frontiers in Aging Neuroscience, 13, 57.
- Moura, L. P., Gurjão, A. L., Jambassi Filho, J. C., Mizuno, J., Suemi, C., & Mello, M. A. (2012). Spirulina, exercise and serum glucose control in diabetic rats. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia e Metabologia, 56, 25-32.
- Nguyen, P. H., Ramamoorthy, A., Sahoo, B. R., Zheng, J., Faller, P., Straub, J. E., Dominguez, L., Shea, J.-E., Dokholyan, N. V., & de Simone, A. (2021). Amyloid oligomers: A joint experimental/computational perspective on Alzheimer's disease, Parkinson's disease, type II diabetes, and amyotrophic lateral sclerosis. Chemical Reviews, 121, 2545-2647.
- Nolan, C. J., Madiraju, M. S., Delghingaro-Augusto, V., Peyot, M. L., & Prentki, M. (2006). Fatty acid signaling in the beta-cell and insulin secretion. Diabetes, 55(Suppl 2), S16-S23.
- Pabon, M. M., Jernberg, J. N., Morganti, J., Contreras, J., Hudson, C. E., Klein, R. L., & Bickford, P. C. (2012). A spirulina-enhanced diet provides neuroprotection in an α-synuclein model of Parkinson's disease. PLoS One, 7, e45256.
- Pan-Utai, W., Kahapana, W., & Iamtham, S. (2018). Extraction of C-phycocyanin from Arthrospira (spirulina) and its thermal stability with citric acid. Journal of Applied Phycology, 30, 231-242.
- Park, H. J., Lee, Y. J., Ryu, H. K., Kim, M. H., Chung, H. W., & Kim, W. Y. (2008). A randomized double-blind, placebo-controlled study to establish the effects of spirulina in elderly Koreans. Annals of Nutrition & Metabolism, 52, 322-328.
- Pott Godoy, M. C., Tarelli, R., Ferrari, C. C., Sarchi, M. I., & Pitossi, F. J. (2008). Central and systemic IL-1 exacerbates neurodegeneration and motor symptoms in a model of Parkinson's disease. Brain, 131, 1880-1894.
- Prince, M., Wimo, A., Guerchet, M., Ali, G., Wu, Y., & Prina, M. (2015). The global impact of dementia: An analysis of prevalence, incidence, cost and trends. World Alzheimer Report 2015.
- Riss, J., Décordé, K., Sutra, T., Delage, M., Baccou, J. C., Jouy, N., Brune, J. P., Oréal, H., Cristol, J. P., & Rouanet, J. M. (2007). Phycobiliprotein C-phycocyanin from Spirulina platensis is powerfully responsible for reducing oxidative stress and NADPH oxidase expression induced by an atherogenic diet in hamsters. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 7962-7967.
- Salameh, T. S., Rhea, E. M., Banks, W. A., & Hanson, A. J. (2016). Insulin resistance, dyslipidemia, and apolipoprotein E interactions as mechanisms in cognitive impairment and Alzheimer's disease. Experimental Biology and Medicine, 241, 1676-1683.
- Soni, R. A., Sudhakar, K., & Rana, R. (2017). Spirulina-From growth to nutritional product: A review. Trends in Food Science & Technology, 69, 157-171.
- Szulinska, M., Gibas-Dorna, M., Miller-Kasprzak, E., Suliburska, J., Miczke, A., Walczak-Gałezewska, M., Stelmach-Mardas, M., Walkowiak, J., & Bogdanski, P. (2017). Spirulina maxima improves insulin sensitivity, lipid profile, and total antioxidant status in obese patients with well-treated hypertension: A randomized double-blind placebo-controlled study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 21, 2473-2481.
- Tamtaji, O. R., Heidari-Soureshjani, R., Mirhosseini, N., Kouchaki, E., Bahmani, F., Aghadavod, E., Tajabadi-Ebrahimi, M., & Asemi, Z. (2019). Probiotic and selenium co-supplementation, and the effects on clinical, metabolic and genetic status in Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, controlled trial. Clinical Nutrition, 38, 2569-2575.
- Thaakur, S. R., & Jyothi, B. (2007). Effect of spirulina maxima on the haloperidol induced tardive dyskinesia and oxidative stress in rats. Journal of Neural Transmission (Vienna), 114, 1217-1225.
- Trotta, T., Porro, C., Cianciulli, A., & Panaro, M. A. (2022). Beneficial effects of spirulina consumption on brain health. Nutrients, 14, 676.
- Vázquez-Velasco, M., González-Torres, L., López-Gasco, P., Bastida, S., Benedí, J., González-Muñoz, M. J., & Sánchez-Muniz, F. J. (2015). Effects of glucomannan/spirulina-surimi on liver oxidation and inflammation in Zucker rats fed atherogenic diets. Journal of Physiology and Biochemistry, 71, 611-622.
- Wang, P., Wang, Y., Zhang, Q., Zhang, H., Li, Z., Liu, X., Kaur, L., & Kumar, M. (2020). Amelioration of cognitive deficits by Spirulina platensis in L-methionine-induced rat model of vascular dementia. Pharmacognosy Magazine, 16, 133.
- Westphal, S. A., Gannon, M. C., & Nuttall, F. Q. (1990). Metabolic response to glucose ingested with various amounts of protein. The American Journal of Clinical Nutrition, 52, 267-272.
- Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of spirulina: An overview. Archives of Toxicology, 90, 1817-1840.
- Yeung, C. H. C., & Schooling, C. M. (2021). Systemic inflammatory regulators and risk of Alzheimer's disease: A bidirectional Mendelian-randomization study. International Journal of Epidemiology, 50, 829-840.
- Yousefi, R., Mottaghi, A., & Saidpour, A. (2018). Spirulina platensis effectively ameliorates anthropometric measurements and obesity-related metabolic disorders in obese or overweight healthy individuals: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine, 40, 106-112.
- Zaplatic, E., Bule, M., Shah, S. Z. A., Uddin, M. S., & Niaz, K. (2019). Molecular mechanisms underlying protective role of quercetin in attenuating Alzheimer's disease. Life Sciences, 224, 109-119.
- Zujovic, V., Schussler, N., Jourdain, D., Duverger, D., & Taupin, V. (2001). In vivo neutralization of endogenous brain fractalkine increases hippocampal TNFalpha and 8-isoprostane production induced by intracerebroventricular injection of LPS. Journal of Neuroimmunology, 115, 135-143.
Referentielijst van studies met spirulina
References
- ^ Jump up to:a b c d e f g h i "Blue-green algae". MedlinePlus, National Library of Medicine, US National Institutes of Health. 23 July 2020. Retrieved 1 January 2021.
- ^ Jump up to:a b c d Vonshak, A. (ed.). Spirulina platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology and Biotechnology. London: Taylor & Francis, 1997.[ISBN missing]
- ^ Gershwin, M. E.; Belay, A. (2007). Spirulina in human nutrition and health. CRC Press, USA.
- ^ Jump up to:a b c d e f Siva Kiran RR, Madhu GM, Satyanarayana SV (2015). "Spirulina in combating Protein Energy Malnutrition (PEM) and Protein Energy Wasting (PEW) - A review". Journal of Nutrition Research. 3 (1): 62–79. doi:10.55289/jnutres/v3i1.5. S2CID 87387740.
- ^ Jump up to:a b c d e Habib, M. Ahsan B.; Parvin, Mashuda; Huntington, Tim C.; Hasan, Mohammad R. (2008). "A Review on Culture, Production and Use of Spirulina as Food dor Humans and Feeds for Domestic Animals and Fish" (PDF). Food and Agriculture Organization of The United Nations. Retrieved November 20, 2011.
- ^ Chang, Yuanyuan; et al. (2013). "Cultivation of Spirulina platensis for biomass production and nutrient removal from synthetic human urine". Applied Energy. 102: 427–431. doi:10.1016/j.apenergy.2012.07.024.
- ^ Diaz Del Castillo, B. The Discovery and Conquest of Mexico, 1517–1521. London: Routledge, 1928, p. 300.
- ^ Osborne, Ken; Kahn, Charles N. (2005). World History: Societies of the Past. Winnipeg: Portage & Main Press. ISBN 978-1-55379-045-7.
- ^ Abdulqader, G.; Barsanti, L.; Tredici, M. (2000). "Harvest of Arthrospira platensis from Lake Kossorom (Chad) and its household usage among the Kanembu". Journal of Applied Phycology. 12 (3/5): 493–498. doi:10.1023/A:1008177925799. S2CID 33434695.
- ^ Jump up to:a b Riley, Tess (12 September 2014). "Spirulina: a luxury health food and a panacea for malnutrition". The Guardian, London, UK. Retrieved 22 May 2017.
- ^ "Ready for dinner on Mars?". European Space Agency. 13 June 2005. Retrieved 22 May 2017.
- ^ Khan, Z; Bhadouria, P; Bisen, P. S. (October 2005). "Nutritional and therapeutic potential of Spirulina". Current Pharmaceutical Biotechnology. 6 (5): 373–379. doi:10.2174/138920105774370607. PMID 16248810. S2CID 3691513.
- ^ Campanella, L.; Russo, M. V.; Avino, P. (April 2002). "Free and total amino acid composition in blue-green algae". Annali di Chimica. 92 (4): 343–352. PMID 12073880.
- ^ Colla, L. M.; Bertolin, T. E.; Costa, J. A. (2003). "Fatty acids profile of Spirulina platensis grown under different temperatures and nitrogen concentrations". Zeitschrift für Naturforschung C. 59 (1–2): 55–59. doi:10.1515/znc-2004-1-212. PMID 15018053. S2CID 10084035.
- ^ Golmakani, Mohammad-Taghi; Rezaei, Karamatollah; Mazidi, Sara; Razavi, Seyyed Hadi (March 2012). "γ-Linolenic acid production by Arthrospira platensis using different carbon sources". European Journal of Lipid Science and Technology. 114 (3): 306–314. doi:10.1002/ejlt.201100264.
- ^ Jubie, S.; Ramesh, P. N.; Dhanabal, P.; Kalirajan, R.; Muruganantham, N.; Antony, A. S. (August 2012). "Synthesis, antidepressant and antimicrobial activities of some novel stearic acid analogues". European Journal of Medicinal Chemistry. 54: 931–935. doi:10.1016/j.ejmech.2012.06.025. PMID 22770606.
- ^ Tokusoglu, O.; Unal, M. K. (2003). "Biomass Nutrient Profiles of Three Microalgae: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, and Isochrisis galbana". Journal of Food Science. 68 (4): 2003. doi:10.1111/j.1365-2621.2003.tb09615.x.
- ^ Kent, Megan; Welladsen, Heather M.; Mangott, Arnold; Li, Yan (2015). "Nutritional Evaluation of Australian Microalgae as Potential Human Health Supplements". PLOS ONE. 10 (2): e0118985. Bibcode:2015PLoSO..1018985K. doi:10.1371/journal.pone.0118985. PMC 4344213. PMID 25723496.
- ^ Watanabe, Fumio; Katsura, Hiromi; Takenaka, Shigeo; Fujita, Tomoyuki; Abe, Katsuo; Tamura, Yoshiyuki; Nakatsuka, Toshiyuki; Nakano, Yoshihisa (November 1999). "Pseudovitamin B12 Is the Predominant Cobamide of an Algal Health Food, Spirulina Tablets". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 47 (11): 4736–4741. doi:10.1021/jf990541b. PMID 10552882.
- ^ Jump up to:a b Watanabe, F (2007). "Vitamin B12 sources and bioavailability". Experimental Biology and Medicine. 232 (10): 1266–1274. doi:10.3181/0703-MR-67. PMID 17959839. S2CID 14732788.
Most of the edible blue-green algae (cyanobacteria) used for human supplements predominantly contain pseudovitamin B(12), which is inactive in humans. The edible cyanobacteria are not suitable for use as vitamin B(12) sources, especially in vegans.
- ^ Jump up to:a b Craig, W. J.; Mangels, A. R. (2009). "Position of the American Dietetic Association: Vegetarian diets". Journal of the American Dietetic Association. 109 (7): 1266–1282. doi:10.1016/j.jada.2009.05.027. PMID 19562864. S2CID 7906168.
- ^ Watanabe, F.; Katsura, H.; Takenaka, S.; et al. (1999). "Pseudovitamin B(12) is the predominant cobamide of an algal health food, spirulina tablets". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 47 (11): 4736–4741. doi:10.1021/jf990541b. PMID 10552882.
The results presented here strongly suggest that spirulina tablet algal health food is not suitable for use as a B12 source, especially in vegetarians.
- ^ Ross, Ernest; Dominy, Warren (1990). "The nutritional value of dehydrated, blue-green algae (spirulina plantensis) for poultry". Poultry Science. 69 (5): 794–800. doi:10.3382/ps.0690794. PMID 2114613.
- ^ Ross, E.; Puapong, D. P.; Cepeda, F. P.; Patterson, P. H. (1994). "Comparison of freeze-dried and extruded Spirulina platensis as yolk pigmenting agents". Poultry Science. 73 (8): 1282–1289. doi:10.3382/ps.0731282. PMID 7971672.
- ^ Toyomizu, M.; Sato, K.; Taroda, H.; Kato, T.; Akiba, Y. (2001). "Effects of dietary Spirulina on meat colour in muscle of broiler chickens". British Poultry Science. 42 (2): 197–202. doi:10.1080/00071660120048447. PMID 11421328. S2CID 23913553.
- ^ Nedeva, R.; Jordanova, G.; Kistanova, E.; Shumkov, K.; Georgiev, B.; Abadgieva, D.; Kacheva, D.; Shimkus, A.; Shimkine, A. (2014). "Effect of the addition of Spirulina platensis on the productivity and some blood parameters on growing pigs" (PDF). Bulgarian Journal of Agricultural Science. Retrieved February 20, 2016.
- ^ Peiretti, P. G.; Meineri, G. (2008). "Effects of diets with increasing levels of Spirulina platensis on the performance and apparent digestibility in growing rabbits". Livestock Science. 118 (1): 173–177. doi:10.1016/j.livsci.2008.04.017. Retrieved February 20, 2016.[permanent dead link]
- ^ Jump up to:a b Stanley, Jon G.; Jones, Jack B. (1976). "Feeding algae to fish". Aquaculture. 7 (3): 219–223. doi:10.1016/0044-8486(76)90140-X.
- ^ Santiago, Corazon B.; Pantastico, Julia B.; Baldia, Susana F.; Reyes, Ofelia S. (April 1989). "Milkfish (Chanos chanos) fingerling production in freshwater ponds with the use of natural and artificial feeds". Aquaculture. 77 (4): 307–318. doi:10.1016/0044-8486(89)90215-9.
- ^ Shigeru, Okada; Wen-Liang Liao; Tetsu Mori; et al. (1991). "Pigmentation of Cultured Striped Jack Reared on Diets Supplemented with the Blue-Green Alga Spirulina maxima". Nippon Suisan Gakkaishi. 57 (7): 1403–1406. doi:10.2331/suisan.57.1403.
- ^ Ayyappan, S. (1992). "Potential of Spirulina as a feed supplement for carp fry". In Seshadri, C. V.; Jeeji Bai, N. (eds.). Spirulina Ecology, Taxonomy, Technology, and Applications. National Symposium, Murugappa Chettiar Research Centre. pp. 171–172.
- ^ Ramakrishnan, C. Muthu; Haniffa, M. A.; Manohar, M.; et al. (2008). "Effects of probiotics and spirulina on survival and growth of juvenile common carp (Cyprinus carpio)" (PDF). The Israeli Journal of Aquaculture. 60 (2): 128–133. hdl:10524/19247.
- ^ Mustafa, Md. G.; Umino, T.; Nakagawa, H. (1994). "The effect of Spirulina feeding on muscle protein deposition in red sea bream, Pagrus major". Journal of Applied Ichthyology. 10 (2–3): 141–145. doi:10.1111/j.1439-0426.1994.tb00153.x.
- ^ Olvera-Novoa, M. A.; Dominguez-Cen, L. J.; Olivera-Castillo, L.; Martínez-Palacios, Carlos A. (1998). "Effect of the use of the microalga Spirulina maxima as fish meal replacement in diets for tilapia, Oreochromis mossambicus (Peters), fry". Aquaculture Research. 29 (10): 709–715. doi:10.1046/j.1365-2109.1998.29100709.x.
- ^ Ali, Md. Shawkat (2014). "Evaluation of the effects of feed attractants (Spirulina and ekangi) on growth performance, feed utilization and body composition of fingerlings of stinging catfish Heteropneustes fossilis". Archived from the original on 2020-01-17. Retrieved 2016-02-21.
- ^ Güroy, B; Şahin, İ.; Mantoğlu, S; Kayalı, S. (2012). "Spirulina as a natural carotenoid source on growth, pigmentation and reproductive performance of yellow tail cichlid Pseudotropheus acei". Aquaculture International. 20 (5): 869–878. doi:10.1007/s10499-012-9512-x. S2CID 14643951.
- ^ Geffroy, Benjamin; Simon, Olivier (2013). "Effects of a Spirulina platensis-based diet on zebrafish female reproductive performance and larval survival rate" (PDF). Cybium. 37 (1–2): 31–38.
- ^ Cuzon, Gérard; Santos, Rossana Dos; Hew, Meng; Poullaouec, Gilles (1981). "Use of Spirulina in Shrimp (Penaeus japonicus) diet". Journal of the World Mariculture Society. 12 (2): 282–291. doi:10.1111/j.1749-7345.1981.tb00302.x.
- ^ Tayag, Carina Miranda; Lin, Yong-Chin; Li, Chang-Che; Liou, Chyng-Hwa; Chen, Jiann-Chu (2010). "Administration of the hot-water extract of Spirulina platensis enhanced the immune response of white shrimp Litopenaeus vannamei and its resistance against Vibrio alginolyticus". Fish & Shellfish Immunology. 28 (5): 764–773. doi:10.1016/j.fsi.2010.01.023. PMID 20139007.
- ^ Britz, Peter J. (1996). "The suitability of selected protein sources for inclusion in formulated diets for the South African abalone, Haliotis midae". Aquaculture. 140 (1): 63–73. doi:10.1016/0044-8486(95)01197-8.
- ^ Buono, S.; Langellotti, A. L.; Martello, A.; Rinna, F.; Fogliano, V. (August 2014). "Functional ingredients from microalgae". Food & Function. 5 (8): 1669–1685. doi:10.1039/c4fo00125g. PMID 24957182. S2CID 45086708.
- ^ McHenry, M. S.; Dixit, A.; Vreeman, R. C. (2015). "A Systematic Review of Nutritional Supplementation in HIV-Infected Children in Resource-Limited Settings". Journal of the International Association of Providers of AIDS Care. 14 (4): 313–323. doi:10.1177/2325957414539044. PMID 24943654.
- ^ Grobler, L.; Siegfried, N.; Visser, M. E.; Mahlungulu, S. S.; Volmink, J. (2013). "Nutritional interventions for reducing morbidity and mortality in people with HIV". Cochrane Database of Systematic Reviews (2): CD004536. doi:10.1002/14651858.CD004536.pub3. PMID 23450554.
- ^ Jump up to:a b "Spirulina". Drugs and Lactation Database (LactMed), NCBI Bookshelf. 1 April 2019. PMID 30000909. Retrieved 11 March 2020.
- ^ Jump up to:a b c d Gilroy, D.; Kauffman, K.; Hall, D.; et al. (2000). "Assessing potential health risks from microcystin toxins in blue-green algae dietary supplements". Environmental Health Perspectives. 108 (5): 435–439. doi:10.2307/3454384. JSTOR 3454384. PMC 1638057. PMID 10811570.
- ^ Belay, Amha (2008). Spirulina (Arthrospira): Production and Quality Assurance. Spirulina in Human Nutrition and Health, CRC Press. pp. 1–25. ISBN 9781420052572.
- ^ Canada, Health (2016-02-12). "Cyanobacterial Toxins in Drinking Water". aem. Retrieved 2020-02-16.
- ^ "China's drug agency rejects state media claims of cover-up in lead found in health supplement". Washington Post. April 10, 2012. Archived from the original on December 31, 2018. Retrieved April 23, 2012.
- ^ Robb-Nicholson, C. (2006). "By the way, doctor". Harvard Women's Health Watch. 8.
- ^ Heussner AH, Mazija L, Fastner J, Dietrich DR (2012). "Toxin content and cytotoxicity of algal dietary supplements". Toxicol Appl Pharmacol. 265 (2): 263–271. doi:10.1016/j.taap.2012.10.005. PMID 23064102.
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Spirulina heeft opmerkelijk goed effect op klinische en stofwisselingswaarden (metabole parameters) bij de ziekte van Alzheimer"
Gerelateerde artikelen
- Wat beïnvloedt de opname van vitamines en mineralen? Zijn capsules beter dan tabletten? Alf Knutzen directeur van Alfytal schrijft hierover interessant artikel
- Referentiegids effecten van voedingsuppletie bij kanker
- Algemeen: effecten van voedingswijzen, fruit en groenten, antioxidanten enz. op voorkomen van kanker en als aanvulling bij behandelngen van kanker: een overzicht
- Aminozuren - BCAA verbeteren significant het herstel van de leverfuncties na RFA - Radio Frequency Ablation van primaire leverkanker
- Anti kanker effectiviteit van voedingsstoffen uit groenten wordt bepaald door manier van bewaren en bereiding. Stomen is beter dan koken, rauw soms het beste
- Anti-oxidanten via voedingssupplementen naast chemo verminderen de bijwerkingen verbetert de effectiviteit van chemo en zorgt voor betere overall overleving blijkt uit grote meta-analyse van 93 gerandomiseerde studies
- Antioxidanten hebben geen negatieve invloed op effecten bij chemokuren, in tegendeel: antioxidanten verbeteren de kwaliteit van leven door verminderde bijwerkingen en verbeteren de effectiviteit van de chemokuren aanzienlijk.
- Arts-bioloog drs. E. Valstar analyseert rapport van KWF over relatie voeding en kanker. Deel 1: De rol van fruit en groente bij kanker.
- Arts-bioloog drs. E. Valstar: een aantal artikelen van zijn hand bij elkaar gezet waaronder ook enkele publicaties in kranten of tijdschriften
- ATRA - all-trans-retinoic-acid - retinionezuur voorkomt en vermindert sterk de tumorgroei bij darmkanker blijkt uit dierstudies en darmflora van darmkankerpatienten
- Avemar, een gefermenteerd tarwekiem extract gegeven als aanvulling bij chemo (dacarbazine) verlengt overlevingstijd bij melanoompatienten en bij darmkankerpatienten met extra groot risico.
- Bestraling: Rectale schade door bestraling kan met extra vitamines E. en C. significant verminderd en sneller hersteld worden, blijkt uit studie met 20 patiënten.
- Beta caroteen aanvullend op bestraling bij prostaatkanker blijkt veilig en geeft zelfs 3 procent meer 10 jaars- overlevingen, bljikt uit placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie
- Bosbessen extract doet agressieve borstkankertumoren slinken en stopt groei, blijkt uit dierstudies
- Broccoli verliest beschermende werking van sulfarofaan als het lang gekookt wordt. Beter is broccoli korter koken/stomen of nog beter rauw eten.
- Calcium, 1000 mg per dag, vermindert significant de kans op overlijden aan alle oorzaken, met name vrouwen profiteren van calcium gebruik ofwel via extra suppletie of via voeding
- Calorie-arm plantaardig dieet dat vasten nabootst plus vitamine C samen gebruikt blijkt uitstekende niet-toxische behandeling voor KRAS gemuteerde kankercellen van spijsverteringskanker, waaronder darmkanker en alvleesklierkanker.
- Chronische ziekten behandelen met voeding zou algemene richtlijn moeten zijn stelt ZonMw na onderzoek van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen
- Coriolus Versicolor bestrijdt succesvol HPV virus bij patienten met baarmoederhalstumoren en reduceert grootte tumoren en graad van kwaadaardigheid. Na 1 jaar was 91% van het HPV virus verdwenen in suppletiegroep
- Eiwitsupplement met 2,02 gram EPA en 0,92 gram DHA ( n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (FA)) per dag tijdens de behandelingsperiode verbetert significant de levenskwaliteit bij patienten met niet-klein-cellige longkanker (NSCLC)
- Foliumzuur gebruik door zwangere vrouwen voorkomt klassiek autisme met ca. 40 procent
- Gember capsules innemen enkele dagen voor en na toediening van chemo geeft beduidend minder misselijkheid en overgeven door de chemo. Aldus een dubbelblinde gerandomiseerde fase III studie met 644 kankerpatienten
- Honing heeft versneld genezende werking op wonden en lijkt ook anti-oxidante werking te hebben en lijkt alternatief voor suiker
- IAA - Intraveneuze injecties met vitamine C. Een overzicht van artikelen en studies
- Immuunversterkende voeding waaronder glutamine en arginine vooraf aan operatie van spijsverteringskanker significant zorgt voor minder infecties en significant korter verblijf in ziekenhuis en betere weerstand
- Menatetrenone een middel analoog aan de vitamine K2 geeft significant langere overleving bij patiënten met levertumoren welke succesvol operatief zijn verwijderd.
- Mitochondriaal-stamcel-verband (MSCC) blijkt een belangrijk element te zijn in de therapeutische benadering van kanker via orthomoleculaire aanpak. Blijkt uit nieuwe studie met protocol hoe dat te bewerkstelligen
- Multivitamines met mineralen - MVM - vermindert kans op overlijden met 30 procent voor oudere vrouwen met borstkanker
- N-acetylcysteïne - NAC - vergroot significant de kans op een geslaagde levertransplantatie
- Selenium kan nierschade voorkomen bij mensen die per infuus cisplatin krijgen.
- Spirulina heeft opmerkelijk goed effect op klinische en stofwisselingswaarden (metabole parameters) bij de ziekte van Alzheimer
- Artikelen met Vitamine-D - Calcifediol in de hoofdrol: overzicht van artikelen en studies
- Vitamine E beschermt tegen neuropathische schade en klachten (zenuwpijn en aantasting van de zenuwen)bij chemokuren met paclitaxel
- vitamine K, zowel uit voeding als via suppletie, voorkomt botproblemen zoals botbreuken en osteoperose en kan belangrijk zijn voor vrouwen met borstkanker die een hormoonkuur volgen.
- Vitamine C, E, Zink, Betacaroteen en Selenium als aanvulling op dageljkse voeding voorkomt ontwikkelen van kanker, aldus 7,5 jarige studie onder 13.000 mensen.
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
- Verslag congres georganiseerd in 2001 door het Linnus Paulus Instituut
- Antioxidanten, voeding en vitamines en mineralen als preventie en medicijn tegen kanker: een aantal belangrijke studies en artikelen bij elkaar gezet
En eventueel als je rond de 60 bent om het cognitieve gedeelte helder te houden?
Vr gr
Mw Vos