Voor de eerste keer heeft een gerandomiseerde placebogecontroleerde 7,5-jarige studie onder 13.000 mensen - gelijkelijk verdeeld onder mannen en vrouwen - aangetoond dat aanvulling van bepaalde antioxidanten en vitamines de kans op kanker verkleint. Bij mannen werd de kans op het krijgen van kanker door gerichte voedingssuppletie maar liefst vermindert met 37 procent. Opvallend is dat dit bij vrouwen niet werd gevonden, hoewel ook daar de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterde aldus het verslag van de studie uitgevoerd aan het Franse Medische studiecentrum Inserm. De studieresultaten worden komende maand gepubliceerd in een intern tijdschrift van dit medisch centrum. Persoonlijk ben ik wel benieuwd waarom zo'n studie niet gepubliceerd wordt in een wat bekender medisch tijdschrift. Want de resultaten zijn toch wel opvallend te noemen.
Ook werd in deze studie gevonden dat mannen met een laag betacaroteen gehalte vaker en sneller kanker ontwikkelden. Aanvullende betacaroteen in de vorm van een supplement verminderde de kans op kanker significant - 31%. Wat ook opvalt is dat de onderzoekers toch benadrukken dat de onderzochte extra vitamines zoals vitamine C, E, selenium, zink en betacaroteen beter ingenomen kunnen worden via een vegetarisch dieet van veel groenten en fruit in plaats van extra voedingssupplementen in de vorm van capsules enz. Hoewel in deze studie de supplementen wel als zodanig zijn gebruikt, maar dat was om de placebo controle mogelijk te maken. Bovendien zijn de onderzoekers bang dat wie de vitamines en mineralen in de vorm van suppletie gebruikt toch te weinig fruit en groenten zal eten en dat dit in de hand werkt dat mensen toch te veel vet en te veel suiker blijven gebruiken en daarmee het effect van de suppletie weer teniet kan doen of het effect in ieder geval niet optimaal benut.
Hieronder het bericht over deze studie dat de website van nutraingredients meldde vandaag.
Fruit and veg antioxidants could significantly reduce cancer risk
Eating sufficient fruit and vegetables to maintain antioxidant vitamin and mineral levels could reduce the risk of cancer and mortality in men, report researchers from the French health and medical institute Inserm.
An eight-year study found a 30 per cent reduction in cancers and 37 per cent reduction in mortality among men who received a daily antioxidant supplement compared to placebo. The researchers claim that the study, called SU.VI.MAX, is the first randomised trial to show that an adequate intake of vitamins and minerals from fruit and vegetables can reduce the risk of cancer.
The double-blind, placebo-controlled study tested the impact of a daily dose of antioxidants on 13000 healthy subjects. The dose included 6mg of beta-carotene, 120mg of vitamin C, 30mg of vitamin E, 100ug of selenium and 20mg of zinc. The 7886 women, aged 35 to 60 years old, and 5141 men, from 45 to 60 years old, were divided into two groups and followed up over an average of 7.5 years.
There was no difference between the two groups concerning heart disease, supporting other studies testing the effects of antioxidants on cardiovascular health, but cancer risk was reduced by 31 per cent among men. This included most cancers, especially digestive, respiratory and skin cancers.
The absence of such effects in women was not due to the different cancers they developed but rather their better state of health at baseline, explained the Inserm researchers at a press conference this week.
Again, while risk of death was 37 per cent lower among men receiving the supplements, the same effect was not seen in women.
The researchers also found a higher risk of cancer and heart disease among men with the lowest levels of beta-carotene. The lower the level of the nutrient, the higher the risk of disease.
The team stressed however that the findings should support a nutritious diet with regular consumption of fruit and vegetables rather than supplements. Use of antioxidant supplements was necessary to be able to compare to placebo, but they claim that this effect applies equally to nutrients found readily in plant foods. The results back nutrition advice to consume at least five portions of fruit and vegetables daily rather than relying on supplements, claim the researchers.
They add that the observed effect is likely weaker than would be seen from fruit and vegetables, which have additional nutrients not included in the supplement used in the study. Further, they pointed to fears that people taking supplements may eat less fruit and vegetables, calorie sources which often lead to reduction in consumption of fatty and sugary products.
The findings will be published in Inserm's Formation Santé publication.
Gerelateerde artikelen
- Wat beïnvloedt de opname van vitamines en mineralen? Zijn capsules beter dan tabletten? Alf Knutzen directeur van Alfytal schrijft hierover interessant artikel
- Referentiegids effecten van voedingsuppletie bij kanker
- Algemeen: effecten van voedingswijzen, fruit en groenten, antioxidanten enz. op voorkomen van kanker en als aanvulling bij behandelngen van kanker: een overzicht
- Aminozuren - BCAA verbeteren significant het herstel van de leverfuncties na RFA - Radio Frequency Ablation van primaire leverkanker
- Anti kanker effectiviteit van voedingsstoffen uit groenten wordt bepaald door manier van bewaren en bereiding. Stomen is beter dan koken, rauw soms het beste
- Anti-oxidanten via voedingssupplementen naast chemo verminderen de bijwerkingen verbetert de effectiviteit van chemo en zorgt voor betere overall overleving blijkt uit grote meta-analyse van 93 gerandomiseerde studies
- Antioxidanten hebben geen negatieve invloed op effecten bij chemokuren, in tegendeel: antioxidanten verbeteren de kwaliteit van leven door verminderde bijwerkingen en verbeteren de effectiviteit van de chemokuren aanzienlijk.
- Arts-bioloog drs. E. Valstar analyseert rapport van KWF over relatie voeding en kanker. Deel 1: De rol van fruit en groente bij kanker.
- Arts-bioloog drs. E. Valstar: een aantal artikelen van zijn hand bij elkaar gezet waaronder ook enkele publicaties in kranten of tijdschriften
- ATRA - all-trans-retinoic-acid - retinionezuur voorkomt en vermindert sterk de tumorgroei bij darmkanker blijkt uit dierstudies en darmflora van darmkankerpatienten
- Avemar, een gefermenteerd tarwekiem extract gegeven als aanvulling bij chemo (dacarbazine) verlengt overlevingstijd bij melanoompatienten en bij darmkankerpatienten met extra groot risico.
- Bestraling: Rectale schade door bestraling kan met extra vitamines E. en C. significant verminderd en sneller hersteld worden, blijkt uit studie met 20 patiënten.
- Beta caroteen aanvullend op bestraling bij prostaatkanker blijkt veilig en geeft zelfs 3 procent meer 10 jaars- overlevingen, bljikt uit placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie
- Bosbessen extract doet agressieve borstkankertumoren slinken en stopt groei, blijkt uit dierstudies
- Broccoli verliest beschermende werking van sulfarofaan als het lang gekookt wordt. Beter is broccoli korter koken/stomen of nog beter rauw eten.
- Calcium, 1000 mg per dag, vermindert significant de kans op overlijden aan alle oorzaken, met name vrouwen profiteren van calcium gebruik ofwel via extra suppletie of via voeding
- Calorie-arm plantaardig dieet dat vasten nabootst plus vitamine C samen gebruikt blijkt uitstekende niet-toxische behandeling voor KRAS gemuteerde kankercellen van spijsverteringskanker, waaronder darmkanker en alvleesklierkanker.
- Chronische ziekten behandelen met voeding zou algemene richtlijn moeten zijn stelt ZonMw na onderzoek van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen
- Coriolus Versicolor bestrijdt succesvol HPV virus bij patienten met baarmoederhalstumoren en reduceert grootte tumoren en graad van kwaadaardigheid. Na 1 jaar was 91% van het HPV virus verdwenen in suppletiegroep
- Eiwitsupplement met 2,02 gram EPA en 0,92 gram DHA ( n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (FA)) per dag tijdens de behandelingsperiode verbetert significant de levenskwaliteit bij patienten met niet-klein-cellige longkanker (NSCLC)
- Foliumzuur gebruik door zwangere vrouwen voorkomt klassiek autisme met ca. 40 procent
- Gember capsules innemen enkele dagen voor en na toediening van chemo geeft beduidend minder misselijkheid en overgeven door de chemo. Aldus een dubbelblinde gerandomiseerde fase III studie met 644 kankerpatienten
- Honing heeft versneld genezende werking op wonden en lijkt ook anti-oxidante werking te hebben en lijkt alternatief voor suiker
- IAA - Intraveneuze injecties met vitamine C. Een overzicht van artikelen en studies
- Immuunversterkende voeding waaronder glutamine en arginine vooraf aan operatie van spijsverteringskanker significant zorgt voor minder infecties en significant korter verblijf in ziekenhuis en betere weerstand
- Menatetrenone een middel analoog aan de vitamine K2 geeft significant langere overleving bij patiënten met levertumoren welke succesvol operatief zijn verwijderd.
- Mitochondriaal-stamcel-verband (MSCC) blijkt een belangrijk element te zijn in de therapeutische benadering van kanker via orthomoleculaire aanpak. Blijkt uit nieuwe studie met protocol hoe dat te bewerkstelligen
- Multivitamines met mineralen - MVM - vermindert kans op overlijden met 30 procent voor oudere vrouwen met borstkanker
- N-acetylcysteïne - NAC - vergroot significant de kans op een geslaagde levertransplantatie
- Selenium kan nierschade voorkomen bij mensen die per infuus cisplatin krijgen.
- Spirulina heeft opmerkelijk goed effect op klinische en stofwisselingswaarden (metabole parameters) bij de ziekte van Alzheimer
- Artikelen met Vitamine-D - Calcifediol in de hoofdrol: overzicht van artikelen en studies
- Vitamine E beschermt tegen neuropathische schade en klachten (zenuwpijn en aantasting van de zenuwen)bij chemokuren met paclitaxel
- vitamine K, zowel uit voeding als via suppletie, voorkomt botproblemen zoals botbreuken en osteoperose en kan belangrijk zijn voor vrouwen met borstkanker die een hormoonkuur volgen.
- Vitamine C, E, Zink, Betacaroteen en Selenium als aanvulling op dageljkse voeding voorkomt ontwikkelen van kanker, aldus 7,5 jarige studie onder 13.000 mensen.
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
- Verslag congres georganiseerd in 2001 door het Linnus Paulus Instituut
- Antioxidanten, voeding en vitamines en mineralen als preventie en medicijn tegen kanker: een aantal belangrijke studies en artikelen bij elkaar gezet
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vitamine C, E, Zink, Betacaroteen en Selenium als aanvulling op dageljkse voeding voorkomt ontwikkelen van kanker, aldus 7,5 jarige studie onder 13.000 mensen."