Als u onze artikelen waardeert zou u misschien ons willen ondersteunen d.m.v. een donatie. En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.  

17 september 2018: Bron is patient zelf. Reacties kunnen of onder dit verhaal worden gegeven of u kunt uw vragen sturen aan ons: redactie@kanker-actueel.nl en dan sturen wij dit door aan meneer Cor C..

Het bijzondere aan dit ervaringsverhaal is  dat de man ( 70 jaar)  na een bestraling van 25 keer geheel schoon was en daardoor in het Wait and see onderzoek van professor dr. Beets terecht kwam, maar na een half jaar een totale resectie van de endeldarm weigerde , toen een recidief optrad.
Door zelf  onderzoek  te doen was  het idee gegroeid dat er alternatieven waren  wat hem tot zijn weigering bracht een behandeling te ondergaan die hem levenskwaliteit zou kosten  ( stoma en wellicht incontinentie en seksuele problemen)waarna hij in overleg met zijn behandelend  arts  besloot  tot Transanale  endoscopische microchirurgie . (T.E.M)

Inmiddels is hij een jaar kankervrij en heeft  de gewenste kwaliteit  van leven behouden.

Dus door zelf goed te onderzoeken wat wel en niet zinvol zou zijn en in goed overleg met zijn behandelend arts heeft meneer C. niet alleen kwaliteit van leven behouden maar is inmiddels al ruim een jaar kankervrij. 

WAT IS EEN TEM-OPERATIE? TEM is de afkorting van Transanale Endoscopische Microchirurgie. De TEMoperatie is een behandeling waarbij via de anus een operatie wordt uitgevoerd aan de endeldarm. De endeldarm is het laatste gedeelte van de dikke darm.

Onder de afbeelding van T.E.M. operatie het ervaringsverhaal van meneer Cor C. zoals door hemzelf beschreven 

Bron: NtvG

Hier het verhaal van Cor C. zoals hij me dit via mail toestuurde.

Ik , man  van 70  jaar, wil graag mijn ervaring  met de behandeling van kanker  naar voren brengen. In oktober 2016 werd  een  solide tumor , semicircu-lair van 6 tot 12 uur, 0 cm van de anorectale overgang  met een lengte van 5 cm, stadium T3  , afstand tussen de tumor en de mesorectale fascie 0 mm, zonder uitzaaiingen,   ontdekt. Voor de behandeling luidde het protocol  25 bestralingen  waarna amputatie en het plaatsen van een stoma zouden volgen.  

Raadpleging van  o.a. uw site leerde mij dat verder urine incontinentie en seksuele  incompetentie zeer waarschijnlijk mede het gevolg zouden zijn, wat voor mij neerkwam op het verlies van veel levenskwaliteit. In de zoektocht naar alternatieven kwam ik de naam professor dr. G.L. Beets tegen die samen met zijn vrouw in het Academisch ziekenhuis van Maastricht  in 2013 een onderzoek  had gestart bij mensen met endeldarmkanker.

In dit onderzoek worden mensen  die na de eerste fase van het protocol,  de bestraling  volledig schoon zijn  niet onderworpen aan de amputatie van de  endeldarm  maar  wordt afgewacht  wat de toekomst brengt. In dit zogeheten “ Wait and See “ onderzoek worden de deelnemers gedurende 5 jaar frequent onderzocht. Ik kon er uiteraard niet van uitgaan bij deze groep  terecht te komen maar deze aanpak  zou erop kunnen duiden dat een  afwijken van het protocol ,fase 2 , de amputatie, mogelijk was, en zo besloot ik na overleg met de huisarts mij te laten verwijzen naar het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis  alwaar dr. Beets sedert kort het onderzoek voortzet.

Na de bestraling ,die plaatsvond in het Z.R.T.I  te Vlissingen, bleek de darm ,afgezien van een heel klein onrustig gebied , schoon te zijn waardoor ik in het Wait and See onderzoek werd  opgenomen. Na het drie maandelijkse - en  halfjaarlijkse onderzoek  was in  dit gebied toch  weer een tumor  ontstaan waarop  dr. Beets terug moest komen op het protocol  maar ik weigerde.
Vervolgens kwam hij  met  Transanale  endoscopische microchirurgie. (T.E.M). Een wijze van opereren ,vanuit een buis die via de anus wordt ingebracht  , en wordt ingezet om   o.a. poliepen ,goedaardige  gezwellen  en kleine T 1 tumoren weg te snijden.

Deze chirurgie ,die  nadrukkelijk onder de noemer van experiment bij mij plaatsvond  —-waarbij  de gehele oude tumor plus een marge ,totaal 7 cm ,werd verwijderd  en de wond niet gehecht kon worden vanwege de grootte-heeft bijna een jaar na de ingreep geleid tot een goed genezen ,schone darm  en met behoud van  alle functies.

De operatie vond plaats in het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam,omdat het A.v.L  ,naar ik veronderstel,deze vorm van chirurgie niet  in huis heeft,  en werd uitgevoerd door dr. S.C. Bruin.

Voor mensen die ook een amputatie van de endeldarm  wacht en overwegen deze te weigeren  biedt de T.E.M. mogelijk een alternatief.

Cor C.
Met vriendelijke groet


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Darmkanker: man met endeldarmkanker 70 jaar) is inmiddels kankervrij door TEM behandeling (operatie via anus) bij recidief en heeft al zijn functies behouden en uitstekende kwaliteit van leven"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Video-film (Nederlands): Zo >> Documentaire over drie kankerpatiënten >> Radio interview met Ian Gawler >> Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal >> Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal >> Baarmoederkanker: Marijke >> Baarmoederhalskanker: ervaringsverhaal >> Blaaskanker: ervaringsverhaal >> Blaaskanker: ervaringsverhaal >> Borstkankerpatiente (52 jaar) >>