De Prostaatkliniek is een netwerk van ziekenhuizen en experts op het gebied van prostaatkanker. Op de website van De Prostaatkliniek, vindt u onder meer informatie over de behandeling van prostaatkanker en de uitgebreide mogelijkheden voor een Second Opinion (Onafhankelijk Behandeladvies). Ook biedt de website de mogelijkheid om op het forum in contact te komen met lotgenoten en met urologen van De Prostaatkliniek.

Op diezelfde website staat een interessant interview met Harm Kuipers, oud wereldkampioen schaatsenrijden en zelf wetenschapper en al een aantal jaren heeft Harm Kuipers prostaatkanker waar in 2011 slokdarmkanker  bij is gekomen.  Een interessant interview van een man die er voor kiest geen hormoontherapie meer te gebruiken en te kiezen voor kwaliteit van leven.

‘Het voelt als een tweede leven Harm_Kuipers

Begin 2010 wordt er bij oud wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers (65) een agressieve soort prostaatkanker geconstateerd. In maart 2011 komt daar nog eens een ernstige vorm van slokdarmkanker bij. Een gesprek met de hoogleraar Bewegingswetenschappen die op bewonderenswaardige wijze de regie over zijn lichaam en ziekte neemt. ‘Ik ben gestopt met de hormoonbehandeling en test regelmatig zelf mijn PSA; heerlijk, geen opvliegers meer’.


Auteur Monica Verhoek


Het weer is slecht en de weg naar Maastricht lang dus wordt het gesprek gevoerd via skype. Harm Kuipers ziet er zo via de computer nog steeds jong en vitaal uit. Hij moet af en toe wat gaan verzitten door de pijn in zijn stuitje, een ongemak zo zegt hij, maar verder gaat het gaat goed met hem. De laatste endoscopie van de slokdarm liet na de chemo-radiatie (gelijktijdige toediening van chemotherapie en radiotherapie, nu drie kwart jaar geleden) geen spoor van tumor zien. Kuipers: ,,De prostaat gaat ook goed, de psa (prostaat specifiek antigeen) is nog steeds heel laag en stabiel en ook de botscan van 3 maanden terug liet geen botmetastasen (uitzaaiingen) zien. De pijnklachten in bekken-heiligbeen regio zijn er nog steeds en ik ben naar alternatieve verklaringen gaan zoeken. De klachten zijn begonnen na de bekkenbestraling voor de prostaatkanker en zijn niet meer weggegaan en heel geleidelijk aan verergerd, ofschoon het wisselt qua ernst. In de literatuur vernam ik dat dit soort klachten kunnen ontstaan na de combinatie bestraling en hormoonbehandeling. Af en toe lastig, maar met medicatie te beheersen. Na alle positieve berichten over de huidige status voelt het aan als een tweede leven, omdat ik dit voorheen niet had verwacht. Kuipers stond deze week nog met zijn schaatsen aan op het natuurijs. Hij kan nog steeds hard schaatsen, maar niet meer zo hard als vroeger ,,Ik kan niet meer zo diep door de benen buigen en ben ook eerder moe. De chemo’s en bestralingen eisen hun tol, maar ik heb nog een goede kwaliteit van leven en geniet iedere dag met volle teugen. Ik durf nu weer vooruit te kijken.” Lees het hele interview hier verder>>>>>>>


Plaats een reactie ...

Reageer op "Prostaatkanker: Harm Kuipers kreeg naast zijn prostaatkanker ook slokdarmkanker. Lees hier een interview met hem"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Video-film (Nederlands): Zo >> Documentaire over drie kankerpatiënten >> Radio interview met Ian Gawler >> Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal >> Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal >> Baarmoederkanker: Marijke >> Baarmoederhalskanker: ervaringsverhaal >> Blaaskanker: ervaringsverhaal >> Blaaskanker: ervaringsverhaal >> Borstkankerpatiente (52 jaar) >>