9 augustus 2013: Bronnen: Cancer Prevention Research, J Nutr. 2007 Oct;137(10):2264-9
Rauwe knoflook eten zou de de kans op longkanker (44%) sterk verminderen. Zelfs na correctie voor roken bleek het verschil 30%. Dat waren de resultaten van een Chinees epidemologisch onderzoek bij 1424 longkankerpatiënten en
4500 gezonde volwassenen over een periode van 2003 tot 2010.
Al eerder onderzochten Australische onderzoekers de effecten van knoflook eten bij het voorkomen van darmkanker.
Zij stelden in de conclusies van een meta analyse van epidemiologische studies in 2007 dat regelmatig knoflook eten de kans op darmkanker met ca. 30% kan verminderen. Echter uit de grote Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort blijkt dat mocht er bewijs zijn dit alleen geldt voor vrouwen en is volgens de onderzoekers van die studie erg zwak en zeker niet significant.
We moeten er wel bij opmerken dat er een verschil zit in hoe er onderzocht is. De Chinese onderzoekers hebben specifiek en ook via persoonlijk contact het onderzoek uitgevoerd. In de andere studies is heel algemeen gevraagd naar leefstijl en voedingsgewoonten en dit vertaalt in analyses in deelstudies. Bij die laatste methode is het onderzoek dus minder specifiek en daardoor ook minder betrouwbaar naar mijn mening. En wellicht speelt het eten van rauwe knoflook i.p.v. bereidde knoflook (in eten enz.) ook nog een rol, maar daarover lees ik niets in deze onderzoeken.
Studieresultaten:
Uit het Chinese onderzoek kwam naar voren dat de kans op longkanker in zijn algemeenheid met 44% verminderde door regelmatig rauwe knoflook te eten (minimaal 2x per week). Zelfs nadat de gegevens waren gecorrigeerd voor de effecten van roken, de grote boosdoener van longkanker, bleek het verschil nog altijd 30% te zijn.
Voor de Chinese studie werden alle deelnemende volwassenen persoonlijk gevraagd naar hun leefstijlgewoonten en vooral naar of zij rookten of gerookt hadden en of en hoe vaak zij rauwe knoflook aten.
Uit de analyse van de antwoorden, vastgelegd in vragenlijsten, bleek dat de mensen die minstens twee keer per week rauwe knoflook aten een significant lagere kans hadden op het ontwikkelen van longkanker. Zelfs na correctie naar roken bleek het verschil nog altijd ca. 30% procent te zijn in het voordeel van rauwe knoflook consumptie.
De resultaten van het Chinese onderzoek: Raw Garlic Consumption as a Protective Factor for Lung Cancer, a Population-Based Case–Control Study in a Chinese Population zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention Research. Voor het volledige studierapport moet u betalen. Het abstract staat hieronder
Het volledige studierapport van de Australische onderzoekers: Does Garlic Reduce Risk of Colorectal Cancer? A Systematic Review1–3 is gratis in te zien.
Hier het abstract van die studie met daaronder het abstract van de Chinese studie.
On balance, there is consistent scientific evidence derived from RCT of animal studies reporting protective effects of garlic on Colorectal Cancer despite great heterogeneity of measures of intakes among human epidemiological studies.
Source: J. Nutr. October 2007 vol. 137 no. 10 2264-2269
Does Garlic Reduce Risk of Colorectal Cancer? A Systematic Review1–3
+ Author Affiliations
- ↵*To whom correspondence should be addressed. E-mail: suong.ngo@.cdu.edu.au.
Colorectal cancer (CRC) is the 3rd leading cause of cancer death in the United States and the 2nd leading cause of cancer death in Australia. Environmental factors play important roles in the multiple-stage process of CRC and nutritional intervention has been identified as playing a major role in its prevention. The aim of this study was to review systematically the scientific evidence from all studies conducted over the last decade that examined effects of garlic on CRC. Levels of evidence were ranked from level I to level V according to study designs and the quality of each study was assessed against a set of quality criteria based on those used by the National Health and Medical Research Council in Australia. One randomized controlled trial (RCT, level II) reported a statistically significant 29% reduction in both size and number of colon adenomas in CRC patients taking aged garlic extract. Five of 8 case control/cohort studies (level III) suggested a protective effect of high intake of raw/cooked garlic and 2 of 8 of these studies suggested a protective effect for distal colon. A published meta-analysis (level III) of 7 of these studies confirmed this inverse association, with a 30% reduction in relative risk. Eleven animal studies (level V) demonstrated a significant anticarcinogenic effect of garlic and/or its active constituents. On balance, there is consistent scientific evidence derived from RCT of animal studies reporting protective effects of garlic on CRC despite great heterogeneity of measures of intakes among human epidemiological studies.
Protective association between intake of raw garlic and lung cancer has been observed with a dose–response pattern, suggesting that garlic may potentially serve as a chemopreventive agent for lung cancer.
Source: July 2013 6; 711
Cancer Prev ResRaw Garlic Consumption as a Protective Factor for Lung Cancer, a Population-Based Case–Control Study in a Chinese Population
- Zi-Yi Jin1,2,
- Ming Wu1,
- Ren-Qiang Han1,
- Xiao-Feng Zhang3,
- Xu-Shan Wang3,
- Ai-Ming Liu4,
- Jin-Yi Zhou1,
- Qing-Yi Lu5,
- Zuo-Feng Zhang6, and
- Jin-Kou Zhao1,2
+ Author Affiliations
- Corresponding Author:
Jin-Kou Zhao, Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention, No. 172 Jiangsu Road, Nanjing 210009, China. Phone: 86-25-8375-9411; Fax: 86-25-8375-9411; E-mail: jinkouzhao@hotmail.com
-
Z.-Y. Jin and M. Wu contributed equally as first authors.
-
Z.-F. Zhang and J.-K. Zhao contributed equally as senior authors.
Abstract
Protective effect of garlic on the development of cancer has been reported in the in vitro and in vivo experimental studies; however, few human epidemiologic studies have evaluated the relationship. A population-based case–control study has been conducted in a Chinese population from 2003 to 2010, with the aim to explore the association between raw garlic consumption and lung cancer. Epidemiologic data were collected by face-to-face interviews using a standard questionnaire among 1,424 lung cancer cases and 4,543 healthy controls. Unconditional logistic regression was used to estimate adjusted ORs and their 95% confidence intervals (CI), and to evaluate ratio of ORs (ROR) for multiplicative interactions between raw garlic consumption and other risk factors. After adjusting for potential confounding factors, raw garlic consumption of 2 times or more per week is inversely associated with lung cancer (OR = 0.56; 95% CI, 0.44–0.72) with a monotonic dose–response relationship (Ptrend < 0.001). Furthermore, strong interactions at either additive and/or multiplicative scales were observed between raw garlic consumption and tobacco smoking [synergy index (SI) = 0.70; 95% CI, 0.57–0.85; and ROR = 0.78; 95% CI, 0.67–0.90], as well as high-temperature cooking oil fume (ROR = 0.77; 95% CI, 0.59–1.00). In conclusion, protective association between intake of raw garlic and lung cancer has been observed with a dose–response pattern, suggesting that garlic may potentially serve as a chemopreventive agent for lung cancer. Effective components in garlic in lung cancer chemoprevention warrant further in-depth investigation. Cancer Prev Res; 6(7); 711–8. ©2013 AACR.
Gerelateerde artikelen
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
- Alzheimer - dementie is via een bloedtest jaren voordat de ziekte zich openbaart op te sporen en daardoor wellicht ook te voorkomen of uit te stellen voordat de ziekte ernstig wordt.
- Antibiotica speelt mogelijk rol bij ontstaan PDS - Prikkelbare Darm Syndroom.
- Asbest lijkt ook kanker in het strottenhoofd, maagkanker en darmkanker te kunnen veroorzaken.
- Aspirine ter voorkoming van kanker of een recidief van kanker: een overzicht van studies met aspirine copy 1
- Bacterien in de mond - Commensale microbiome en met name Genera Corynebacterium en Kingela spelen grote rol in wel of niet ontwikkelen van mond- en keelkanker. Vooral bij zware rokers en drinkers.
- Diakonessenhuis Utrecht biedt VEGA-Checker aan die bloedwaarden controleert of je lichaam wel alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft.
- DIM - diindolylmethane voorkomt voor 100 procent baarmoederhalskanker (100 procent vs 61 procent bij placebo) bij vrouwen met hoog risico door aanwezigheid van intraepithelial neoplasia (CIN I–II)
- Bloedbiomarker waarden van CRP, LDL cholesterol en lipoproteïne (a), kunnen vrouwen tientallen jaren van tevoren een beeld geven van hun risico op hartziekten
- Bloedtest die methyl meet in cellen kan ruim van te voren voorspellen of iemand borstkanker gaat ontwikkelen. Blijkt uit jarenlang onderzoek. copy 1
- Baarmoederhalskanker veel beter - 60 procent - te voorkomen door DNA test op het HPV virus in vergelijking met uitstrijkje
- Baarmoederkanker is te voorkomen (tot 40 procent) met veel bewegen en stabiel lichaamsgewicht. Te dik geeft meer risico op baarmoederkanker.
- Bewegen: Mensen die te weinig bewegen en zittend hun dagen doorbrengen hadden 82 procent hoger risico om te overlijden aan kanker vergeleken met mensen die veel bewegen en sporten, zelfs na correctie voor leeftijd, geslacht en ziektestatus.
- Bovine Lactoferrin (bLF) stimuleert het immuunsysteem en remt groei darmpoliepen, aldus dubbelblinde gerandomiseerde studie.
- Borstkanker - preventie: een overzicht van belangrijke artikelen en recente studies hoe het risico op borstkanker te verkleinen
- BRCA-1 mutatie verdubbelt risico op baarmoederkanker bij vrouwen met BRCA-1 gen en 26x grotere kans in vergelijking met vrouwen zonder BRCA mutaties
- Cardiovasculaire risicofactoren: Hoe meer cardiovasculaire risicofactoren iemand had als kind en tiener - zoals obesitas, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte - hoe lager ze presteerden op geheugen- en denktesten na hun dertigste en 40e.
- Cardiorespiratoire fitheid verbeteren door sporten en bewegen kan ontstaan van prostaatkanker verminderen, blijkt uit Zweedse studie bij circa 50000 mannen
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico.
- Microbioom - Darmflora, een aantal artikelen bij elkaar gezet
- Darmkanker: Een periodieke colonoscopie - inwendig darmonderzoek - vermindert het risico op darmkanker stadium IIB of hoger met 70%.
- Depressie en angst leiden niet tot meer vormen van kanker blijkt uit jarenlang internationaal onderzoek
- Diabetes: Harmine, een natuurlijke alkaloide, blijkt de insuline productie te herstellen bij diabetes patienten en lijkt uitstekende behandeling om diabetes 1 en 2 te genezen
- Het Kytogeen dieet - koolhydraatarm dieet - strikt volgen kan schadelijk zijn. Lage hoeveelheid vezels en hoog vetgehalte leidt tot onevenwichtige darmflora.
- Hormoontherapie na de menopauze kan risico op kanker verhogen of verkleinen. Oestrogeen verhoogt. Oestrogeen plus Progesteen verkleint.
- HST - Hormoontherapie in en tijdens de overgang veroorzaakt 54 tot 93% kans op galwegziekte, aldus dubbelblinde gerandomiseerde studie bij ruim 14.000 gezonde vrouwen
- Infecties veroorzaken 16 procent van alle vormen van kanker wereldwijd. Leefstijl plus infecties zou voor 35 procent verantwoordelijk zijn aldus grote epidemologische studie in 184 landen
- Leefstijl en voeding in eerste twintig jaar van een mensenleven lijkt bepalend voor risico op krijgen van kanker toont grote Zweedse studie.
- Longkanker: Rauwe knoflook zou de kans op longkanker (44 procent) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek
- Mobiele telefoons geven verhoogd risico op kanker bij kinderen
- Nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’ waarbij meetlint de weegschaal vervangt
- NIPT = Niet Invasieve Prenatale celvrije DNA-Test die geen resultaat laat zien of abnormale data betekent vaak (52 procent) dat de moeder beginnende kanker heeft blijkt uit de IDENTIFY studie
- Paddenstoelen: hogere dagelijkse consumptie van paddenstoelen geeft minder risico op krijgen van kanker. Verschil kan oplopen tot 47 procent.
- Parkinson: Aantal patienten met ziekte van Parkinson is schrikbarend gegroeit, vooral door milieuvervuiling als fijnstof en landbouwgif die worden gebruikt in de landbouw en tuinbouw
- PFAS producten lijken groter risico te geven op vormen van hormoongerelateerde kanker bij vrouwen, zoals eierstokkanker maar ook op een melanoom
- Ploegendienst met nachtdiensten vergroot de kans op het ontwikkelen van eierstokkanker
- Probiotica - melkzuurbacteriën kunnen in veel gevallen ziektes voorkomen of zorgen voor herstel van darmflora na chemo of bestraling
- Prostaatkanker: Dieet met groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen vermindert duidelijk de kans op overlijden aan niet uitgezaaide prostaatkanker bij diagnose in vergelijking met westers dieet copy 1
- Psycho stimulerende middelen zoals Ritalin aan kinderen geeft verhoogde kans op krijgen van kanker later. Na 3 maanden ontstond een ernstige chromosoom afwijking. Fase III studie toegevoegd naar effecten van psycho stimulerende middelen op gezondheid
- ReCET - electroporation therapy is een nieuwe endoscopische behandeling en verbetert glykemische controle en stopt behoefte aan medisch toepassen van insuline bij patiënten met diabetes type 2
- Screeningtesten voor opsporen van kanker zoals voor borstkanker, longkanker, darmkanker en prostaatkanker lijken geen invloed te hebben op uiteindelijke levensduur
- Slaapmiddelen die regelmatig worden gebruikt door volwassenen zouden een 3 keer zo hoog risico geven eerder te sterven en meer kans op kanker in vergelijking met zelden of nooit slaapmiddelen gebruik
- Sociale stress zoals discriminatie en gezinsproblemen, samen met werk- en geldproblemen, kunnen bijdragen aan vroegtijdige veroudering van menselijk immuunsysteem
- Testosteronwaarde is sterk gerelateerd aan botdichtheidsverlies Bijna de helft van de mannen met een laag testosteron had osteopenie of osteoporose.
- Uromune vaccin is bijzonder effectief voor patiënten met recidiverende urineweginfecties (rUTI). 54 procent bleef 9 jaar gevrijwaard van een urineweginfectie zonder gebruik van antibiotica
- Vibratorgebruik kan de bekkengezondheid verbeteren bij vrouwen. Vibratorgebruik verbetert seksuele gezondheid, urine-incontinentie en vulvaire pijn
- Algemene informatie preventie
Plaats een reactie ...
Reageer op "Longkanker: Rauwe knoflook zou de kans op longkanker (44 procent) sterk verminderen. Blijkt uit groot Chinees onderzoek"