15 november 2014: Bron: Yokoyama Y, Barnard ND, Levin SM, Watanabe M. Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Cardiovasc Diagn Ther. 2014;4:373-382.

Mensen met diabetes zouden er goed aan doen een voornamelijk plantaardig dieet te gaan volgen. Dit toont een meta-analyse aan van Japanse en Amerikaanse onderzoekers.

diabetes grafiek plantaardig dieet

Uit een gericht zoeken onder 455 studies kwamen 6 studies die voldeden aan de onderzoekscriteria van evidence based onderzoek.

Uit de analyse van deze 6 studies die totaal 255 patiënten (!!!!!) betrof blijkt dat een plantaardig dieet de bloedspiegelwaarden hemoglobin A1c [−0.39 percentage point; 95% confidence interval (CI), −0.62 to −0.15; P=0.001; I2=3.0; P for heterogeneity =0.389], en de glucosewaarden (−0.36 mmol/L; 95% CI, −1.04 to 0.32; P=0.301; I2=0; P for heterogeneity =0.710) significant verbeterden t.o.v. medicijnen die standaard gebruikt worden bij diabetes. Het weglaten uit een dieet van vlees, kaas en eieren geeft een positief effect. 

 De onderzoekers concluderen dan ook dat een plantaardig dieet de glycemische controle kan verbeteren bij patiënten met diabetes 2. 

Mijn opmerking erbij: het is toch ongelooflijk dat bij een ziekte als diabetes, die wereldwijd zoveel voorkomt slechts 6 studies voldoen aan criteria van evidence based onderzoek gehaald uit de laatste 20 jaar. Dit kan toch alleen maar pure onwil zijn om de effecten van diëten en voedingstoffen bij diabetes te onderzoeken?

Deze studie: Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis waarvan het studierapport gratis is in te zien, is gepubliceerd Cardiovascular Diagnosis and Therapy.

Hier het abstract van deze studie:

Consumption of vegetarian diets is associated with improved glycemic control in type 2 diabetes

Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis

Yoko Yokoyama1, Neal D. Barnard2,3, Susan M. Levin3, Mitsuhiro Watanabe4,5

1Graduate School of Media and Governance, Keio University, 5322 Endo, Fujisawa, Kanagawa, 252-0882, Japan; 2Department of Medicine, The George Washington University School of Medicine, Washington, DC, USA; 3Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, DC, USA; 4Department of Internal Medicine, School of Medicine, Keio University, 35 Shinanomachi, Shinjuku-ku, Tokyo, 160-8582, Japan; 5Health Science Laboratory, Graduate School of Media and Governance, Faculty of Environment and Information Studies, Keio University, 5322 Endo, Fujisawa, Kanagawa, 252-0882, Japan

Correspondence to: Yoko Yokoyama. Project Assistant Professor, Graduate School of Media and Governance, Keio University, 5322 Endo, Fujisawa, Kanagawa, 252-0882, Japan. Email: yyokoyama-kyt@umin.ac.jp.

Introduction: Previous studies have suggested an association between vegetarian diets and improvements in glycemic control in diabetes, although this relationship is not well established. No meta-analysis of these studies has been performed.

Methods: To conduct a systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials examining the association between vegetarian diets and glycemic control in type 2 diabetes. Data source: The electronic databases Medline, Web of Science, Excerpta Medica Database (EMBASE), and Cochrane Central Register of Controlled Trials were searched for articles published in any language through December 9, 2013. Study selection: The following criteria were used for study inclusion: (I) age of participants >20 years; (II) vegetarian diet as intervention; (III) mean difference in hemoglobin A1c (HbA1c) and/or fasting blood glucose levels used as outcomes; and (IV) controlled trials, duration ≥4 weeks. Exclusion criteria were: (I) not an original investigation; (II) duplicate samples; (III) diabetes other than type 2; (IV) multiple interventions; and (V) uncontrolled studies. Data extraction and synthesis: The data collected included study design, baseline population characteristics, dietary data, and outcomes. Data were pooled using a random-effects model. Main outcomes and measures: Differences in HbA1c and fasting blood glucose levels associated with vegetarian diets were assessed.

Results: Of 477 studies identified, six met the inclusion criteria (n=255, mean age 42.5 years). Consumption of vegetarian diets was associated with a significant reduction in HbA1c [−0.39 percentage point; 95% confidence interval (CI), −0.62 to −0.15; P=0.001; I2=3.0; P for heterogeneity =0.389], and a non-significant reduction in fasting blood glucose concentration (−0.36 mmol/L; 95% CI, −1.04 to 0.32; P=0.301; I2=0; P for heterogeneity =0.710), compared with consumption of comparator diets.

Conclusions: Consumption of vegetarian diets is associated with improved glycemic control in type 2 diabetes. PROSPERO registration number is CRD42013004370.

Keywords: Type 2 diabetes; diet; vegan; vegetarian; plant-based diets


Submitted Sep 06, 2014. Accepted for publication Oct 08, 2014.

doi: 10.3978/j.issn.2223-3652.2014.10.04


Plaats een reactie ...

Reageer op "Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>