7 september 2023: Bron: Algemeen Dagblad

In het Algemeen Dagblad werd afgelopen week een interessant artikel gepubliceerd over het effect van plantaardige voeding en bewegen / sporten als preventie en remming van reumatische klachten en artrose met als titel

Reuma of artrose? Dit doet plantaardige voeding met je gewrichten: ‘Ik kon ineens weer hurken’ 


Uit het wetenschappelijke Nederlandse onderzoek Plants for joints van Reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg van het Amsterdam UMC en diëtist en onderzoeker Wendy Rabenstein en arts Carlijn Wagenaar   blijkt dat reumatische klachten en artrose weleens verband kunnen houden met een al of niet gezonde leefstijl. Zij deden onderzoek naar het effect van een andere leefstijl bij patiënten met reumatische klachten.

In de studie met totaal 166 deelnemers kregen mensen met reumatische klachten begeleiding bij het volgen van een leefstijl met aandacht voor slaap, ontspanning, beweging en sporten en voeding. Om te kijken of dit werkte, werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen. De ene groep volgde een veganistisch dieet en kreeg begeleiding bij meer bewegen, beter ontspannen en goed slapen.
De andere groep bleef eten zoals ze gewend was. In beide groepen zaten mensen met reumatoïde artritis (reuma) en artrose.
Een mooie bijkomstigheid is dat een leefwijze die helpt tegen reuma ook zinvol is bij andere gewrichtsklachten zoals artrose (gewrichtsslijtage). Dat komt doordat ontstekingsprocessen bij beide aandoeningen een rol spelen.

Bij de studie Plants for joints nam de ziekteactiviteit van de reuma af binnen 4 maanden en bijna de helft van de patiënten kon de medicatie die zij gebruikten voor de reumatische klachten daarna binnen een jaar afbouwen of stoppen. Bij mensen met artrose nam pijn en stijfheid snel af en verbeterde het fysiek functioneren binnen 4 maanden. En  heel belangrijk de verbetering bleef duurzaam en het positieve effect was er een jaar later nog steeds. 

Deelnemers verloren ook gewicht, buikomvang en belangrijke bloedwaarden zoals LDL-cholesterol en bloedsuiker verbeterden sterk. 

Het Plants for Health, voortgekomen uit Plants for joints is een leefstijlprogramma waar inmiddels iedereen vrijwillig aan kan deelnemen dat bewezen effectief is om ziekteactiviteit en klachten te verminderen bij mensen met reumatoïde artritis (reuma) en artrose. 

In het artikel van het Algemeen Dagblad vertellen zowel onderzoekers als een deelnemende patiënt over hun ervaringen met het Plants for Health.

Klik op de titel van het artikel dat via archive.ph is te lezen.

Reuma of artrose? Dit doet plantaardige voeding met je gewrichten: ‘Ik kon ineens weer hurken’

Goed nieuws voor mensen met reuma of artrose: een plantaardig dieet werkt mogelijk net zo goed tegen klachten als pijnstillers en onstekingsremmers, blijkt uit onderzoek. ,,Nadat ik zes weken bezig was met plantaardige voeding en ontspanning, voelde ik in mijn lijf een omslag.’’
Hanny Roskam  Laatste update: 13:39

Denise (31) kreeg rond haar vijftiende de eerste reumatische klachten. In haar bloed zaten geen reumafactoren, maar na een paar jaar kreeg ze toch de diagnose reuma. ,,Dat was heftig om te accepteren op mijn 21ste. Ik leefde al best gezond en deed van alles om de klachten onder controle te krijgen. Soms hielp iets even, maar uiteindelijk viel het tegen. Wel ontdekte ik dat ik van melk en melkproducten meer klachten kreeg. Die liet ik dus staan. Verder dan dat kwam ik op eigen houtje niet. Ik was altijd moe en had vaak pijnlijke of stijve gewrichten. Ik voelde me echt een patiënt.’’

Pijn en stijfheid

Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Het ziet lichaamscellen aan voor indringers die opgeruimd moeten worden. Hierdoor ontstaan pijnlijke ontstekingen in de gewrichten. In Nederland kregen in 2021 bijna 170.000 vrouwen en ruim 100.000 mannen de diagnose reuma. De ziekte treft dus meer vrouwen dan mannen.
Tot de reumatische aandoeningen worden ook jicht, osteoporose (botontkalking) en artrose (gewrichtsslijtage) gerekend.

Als je alle mensen met reumatische aandoeningen bij elkaar optelt, hebben we het over ruim 2 miljoen mensen in Nederland. >>>>>>>lees verder het artikel via archive.ph


Plaats een reactie ...

Reageer op "Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >> Mensen die regelmatig fruit >> Dieet met veelal onbewerkt >>