5 maart 2018: Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/handjevol-noten-elke-dag-verbetert-ziektevrije-tijd-met-42-procent-en-overall-overleving-met-57-procent-bij-operabele-darmkanker-stadium-iii-blijkt-uit-langjarige-fase-iii-studie.html

15 februari 2018: Bron: BMJ 2018;360:k322

Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood, zoals firsdrank, snacks enz. dan blijkt het risico op het krijgen van kanker 12 procent. 

Uit het onderzoek blijkt niet welke voedingsmiddelen precies leiden tot vorming van tumoren. In het onderzoek zijn vier voedselgroepen onderscheiden, variërend van gezond tot heel ongezond. Wel is duidelijk dat voedingsmiddelen die zijn bewerkt slechter zijn dan eten en snacks die minder zijn bewerkt en ook veel zout en vet en koolhydraten bevatten.

Conclusie van de onderzoekers: 

In deze grote prospectieve studie was een toename van 10% van het sterk bewerkte voedsel in de voeding geassocieerd met een significante toename van meer dan 10% van de risico's op algehele kanker en borstkanker. Verdere studies zijn nodig om het relatieve effect van de verschillende soorten van verwerking (voedingssamenstelling, levensmiddelenadditieven, contactmaterialen en nieuw gevormde verontreinigingen) in deze associaties beter te begrijpen.

Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek onder meer dan 100.000 mensen in Frankrijk. Het onderzoek is uitgevoerd door Mathilde Touvier en collega's aan de Sorbonne universiteit en gepubliceerd in BMJ.

Fig 1

Fig 1

Relative contribution of each food group to ultra-processed food consumption in diet

Hier het abstract van de studie:

In this large prospective study, a 10% increase in the proportion of ultra-processed foods in the diet was associated with a significant increase of greater than 10% in risks of overall and breast cancer. Further studies are needed to better understand the relative effect of the various dimensions of processing (nutritional composition, food additives, contact materials, and neoformed contaminants) in these associations.

Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort

BMJ 2018; 360 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k322 (Published 14 February 2018) Cite this as: BMJ 2018;360:k322

  1. Thibault Fiolet, epidemiology and biostatistics master intern1,
  2. Bernard Srour, pharmacist, PhD candidate in epidemiology1,
  3. Laury Sellem, nutrition and public health master intern1,
  4. Emmanuelle Kesse-Guyot, senior researcher in nutritional epidemiology1,
  5. Benjamin Allès, junior researcher in nutritional epidemiology1,
  6. Caroline Méjean, senior researcher in nutritional epidemiology2,
  7. Mélanie Deschasaux, post-doctoral researcher in nutritional epidemiology1,
  8. Philippine Fassier, post-doctoral researcher in nutritional epidemiology1,
  9. Paule Latino-Martel, nutrition and public health master intern1,
  10. Marie Beslay, senior researcher in nutritional epidemiology1,
  11. Serge Hercberg, professor of nutrition and public health, head of the EREN team1 4,
  12. Céline Lavalette, epidemiology and biostatistics master intern1,
  13. Carlos A Monteiro, professor of nutrition and public health3,
  14. Chantal Julia, senior researcher in nutritional epidemiology1 4,
  15. Mathilde Touvier, senior researcher in nutritional epidemiology, head of the nutrition and cancer group at EREN1
Author affiliations
  1. Correspondence to: B Srour b.srour@eren.smbh.univ-paris13.fr
  • Accepted 10 January 2018

Abstract

Objective To assess the prospective associations between consumption of ultra-processed food and risk of cancer.

Design Population based cohort study.

Setting and participants 104 980 participants aged at least 18 years (median age 42.8 years) from the French NutriNet-Santé cohort (2009-17). Dietary intakes were collected using repeated 24 hour dietary records, designed to register participants’ usual consumption for 3300 different food items. These were categorised according to their degree of processing by the NOVA classification.

Main outcome measures Associations between ultra-processed food intake and risk of overall, breast, prostate, and colorectal cancer assessed by multivariable Cox proportional hazard models adjusted for known risk factors.

Results Ultra-processed food intake was associated with higher overall cancer risk (n=2228 cases; hazard ratio for a 10% increment in the proportion of ultra-processed food in the diet 1.12 (95% confidence interval 1.06 to 1.18); P for trend<0.001) and breast cancer risk (n=739 cases; hazard ratio 1.11 (1.02 to 1.22); P for trend=0.02). These results remained statistically significant after adjustment for several markers of the nutritional quality of the diet (lipid, sodium, and carbohydrate intakes and/or a Western pattern derived by principal component analysis).

Conclusions In this large prospective study, a 10% increase in the proportion of ultra-processed foods in the diet was associated with a significant increase of greater than 10% in risks of overall and breast cancer. Further studies are needed to better understand the relative effect of the various dimensions of processing (nutritional composition, food additives, contact materials, and neoformed contaminants) in these associations.

Study registration Clinicaltrials.gov NCT03335644.

This is an Open Access article distributed in accordance with the Creative Commons Attribution Non Commercial (CC BY-NC 4.0) license, which permits others to distribute, remix, adapt, build upon this work non-commercially, and license their derivative works on different terms, provided the original work is properly cited and the use is non-commercial. See: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.

References


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>