Raadpleeg ook de preventie literatuurlijst van voeding en voedingsstoffen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
17 augustus 2019: Bron: Nature Communicationsvolume 10, Article number: 3651 (2019)
Wie veel groenten en fruit eet met veel flavonoiden, waarin veel antioxidanten zitten, heeft minder kans te overlijden aan kanker of hart- en vaatziektes. Mensen die per dag 500 mg flavonoïden eten, zelfs als ze regelmatig roken of alcohol drinken, zouden 36 procent minder kans hebben om te overlijden door kanker of 38 procent minder aan een hartaandoening. Dat blijkt uit een tweede analyse van een groot Deens bevolkingsonderzoek dat al 23 jaar loopt en nu specifiek op het eten en drinken werd geanalyseerd.
Aan het Danish Diet, Cancer and Health onderzoek namen 53.048 mensen deel en zij werden 23 jaar lang gevolgd en vragen gesteld over hun voedingspatroon enz.. Tijdens die periode werd bijgehouden wat de deelnemers aten. Op die manier konden de wetenschappers na gaan hoeveel flavonoïden ze dagelijks binnenkregen.
Opvallende conclusie uit het rapport is dat bij mensen die roken en minstens twee drankjes met alcohol per dag drinken het effect het sterkst was van de flavonoiden. ,,Het is bekend dat roken en veel alcohol drinken het risico op vroegtijdig overlijden vergroot. Dat risico zal verkleinen bij mensen die voldoende flavonoïden consumeren, maar het maakt niet alles ongedaan”, aldus hoofdonderzoekster Nicola Bondonno. ,,Het beste is nog steeds om te stoppen met roken en minder alcohol te drinken.”
,,Het is dus wel belangrijk om voldoende van deze groenten en fruit met veel flavonoiden - antioxidanten te eten en drinken. Dat gaat gemakkelijk door je voedingspatroon aan te passen. In appels, broccoli, sinaasappels en ook groene thee en donkere chocolade zitten veel flavonoiden” De grens ligt bij 500 mg flavonoiden per dag. Wie meer gebruikte dan 500 mg had daar geen extra baat bij.
Het volledige studierapport: Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort is gratis in te zien.
Hier het abstract van de studie:
Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort
- Article
- OPEN ACCESS
- Published:
Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort
Nature Communicationsvolume 10, Article number: 3651 (2019)
Abstract
Flavonoids, plant-derived polyphenolic compounds, have been linked with health benefits. However, evidence from observational studies is incomplete; studies on cancer mortality are scarce and moderating effects of lifestyle risk factors for early mortality are unknown. In this prospective cohort study including 56,048 participants of the Danish Diet, Cancer, and Health cohort crosslinked with Danish nationwide registries and followed for 23 years, there are 14,083 deaths. A moderate habitual intake of flavonoids is inversely associated with all-cause, cardiovascular- and cancer-related mortality. This strong association plateaus at intakes of approximately 500 mg/day. Furthermore, the inverse associations between total flavonoid intake and mortality outcomes are stronger and more linear in smokers than in non-smokers, as well as in heavy (>20 g/d) vs. low-moderate (<20 g/d) alcohol consumers. These findings highlight the potential to reduce mortality through recommendations to increase intakes of flavonoid-rich foods, particularly in smokers and high alcohol consumers.
References
- 1.
Aune, D. et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose–response meta-analysis of prospective studies. Int J. Epidemiol.46, 1029–1056 (2017).
- 2.
US Department of Agriculture. USDA database for the flavonoid content of selected foods. Release 3.2 (USDA, 2007).
- 3.
Donovan, J. L., Manach, C., Faulks, R. M. & Kroon, P. A. Plant Secondary Metabolites. Occurrence, Structure and Role in the Human Diet (eds Crozier, A., Clifford, M. N. & Ashihara, H.) 303–351 (Blackwell Publishing, Oxford, 2006).
- 4.
Geleijnse, J. M. & Hollman, P. C. Flavonoids and cardiovascular health: which compounds, what mechanisms? Am. J. Clin. Nutr. 88, 12–13 (2008).
- 5.
Bondonno, C. P., Croft, K. D., Ward, N., Considine, M. J. & Hodgson, J. M. Dietary flavonoids and nitrate: effects on nitric oxide and vascular function. Nutr. Rev. 73, 216–235 (2015).
- 6.
Carocho, M. & Cfr Ferreira, I. The role of phenolic compounds in the fight against cancer–a review. Anticancer Agents Med. Chem. 13, 1236–1258 (2013).
- 7.
Grosso, G. et al. Dietary flavonoid and lignan intake and mortality in prospective cohort studies: Systematic review and dose–response meta-analysis. Am. J. Epidemiol. 185, 1304–1316 (2017).
- 8.
Bondonno, N. P. et al. Association of flavonoids and flavonoid-rich foods with all-cause mortality: The Blue Mountains Eye Study. Clin. Nutr. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.01.004 (2019).
- 9.
Williamson, G., Kay, C. D. & Crozier, A. The bioavailability, transport, and bioactivity of dietary flavonoids: A review from a historical perspective. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 17, 1054–1112 (2018).
- 10.
Helweg-Larsen, K. The Danish register of causes of death. Scand. J. Public Health 39, 26–29 (2011).
- 11.
Ivey, K. L., Hodgson, J. M., Croft, K. D., Lewis, J. R. & Prince, R. L. Flavonoid intake and all-cause mortality. Am. J. Clin. Nutr. 101, 1012–1020 (2015).
- 12.
Kim, Y. & Je, Y. Flavonoid intake and mortality from cardiovascular disease and all causes: A meta-analysis of prospective cohort studies. Clin. Nutr. ESPEN 20, 68–77 (2017).
- 13.
Shrime, M. G. et al. Flavonoid-rich cocoa consumption affects multiple cardiovascular risk factors in a meta-analysis of short-term studies 1. J. Nutr. 141, 1982–1988 (2011).
- 14.
Williamson, G. The role of polyphenols in modern nutrition. Nutr. Bull. 42, 226–235 (2017).
- 15.
Zamora-Ros, R. et al. Dietary polyphenol intake in Europe: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Eur. J. Nutr. 55, 1359–1375 (2016).
- 16.
Mink, P. J. et al. Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women. Am. J. Clin. Nutr. 85, 895–909 (2007).
- 17.
Ambrose, J. A. & Barua, R. S. The pathophysiology of cigarette smoking and cardiovascular disease: an update. J. Am. Coll. Cardiol.43, 1731–1737 (2004).
- 18.
Roerecke, M. et al. The effect of a reduction in alcohol consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. Lancet Public Health 2, e108–e120 (2017).
- 19.
Tu, S.-H., Chen, L.-C. & Ho, Y.-S. An apple a day to prevent cancer formation: Reducing cancer risk with flavonoids. J. Food Drug Anal.25, 119–124 (2017).
- 20.
Braun, K. F. et al. Quercetin protects primary human osteoblasts exposed to cigarette smoke through activation of the antioxidative enzymes HO-1 and SOD-1. Sci. World J. 11, 2348–2357 (2011).
- 21.
Begum, M. S. et al. Influence of green tea consumption on cigarette smoking-induced biochemical changes in plasma and blood. Clin. Nutr. Exp. 16, 1–12 (2017).
- 22.
Woo, H. D. & Kim, J. Dietary flavonoid intake and smoking-related cancer risk: a meta-analysis. PLoS ONE 8, e75604 (2013).
- 23.
Esposito, D. et al. Black currant anthocyanins attenuate weight gain and improve glucose metabolism in diet-induced obese mice with intact, but not disrupted, gut microbiome. J. Agric. Food Chem. 63, 6172–6180 (2015).
- 24.
Cassidy, A. & Minihane, A.-M. The role of metabolism (and the microbiome) in defining the clinical efficacy of dietary flavonoids. Am. J. Clin. Nutr. 105, 10–22 (2016).
- 25.
Tilg, H. & Kaser, A. Gut microbiome, obesity, and metabolic dysfunction. J. Clin. Invest 121, 2126–2132 (2011).
- 26.
Tjønneland, A. et al. Study design, exposure variables, and socioeconomic determinants of participation in Diet, Cancer and Health: a population-based prospective cohort study of 57,053 men and women in Denmark. Scand. J. Public Health 35, 432–441 (2007).
- 27.
JØNneland, A. T. et al. Validation of a semiquantitative food frequency questionnaire developed in Denmark. Int J. Epidemiol. 20, 906–912 (1991).
- 28.
Neveu, V. et al. Phenol-Explorer: an online comprehensive database on polyphenol contents in foods. Database 2010, bap024 (2010).
- 29.
Zamora-Ros, R. et al. Urinary excretions of 34 dietary polyphenols and their associations with lifestyle factors in the EPIC cohort study. Sci. Rep. 6, 26905 (2016).
- 30.
Knaze, V. et al. A new food-composition database for 437 polyphenols in 19,899 raw and prepared foods used to estimate polyphenol intakes in adults from 10 European countries. Am. J. Clin. Nutr. 108, 517–524 (2018).
- 31.
Schmidt, M. et al. The Danish National Patient Registry: a review of content, data quality, and research potential. Clin. Epidemiol. 7, 449 (2015).
- 32.
Noordzij, M. et al. When do we need competing risks methods for survival analysis in nephrology? Nephrol. Dial. Transpl. 28, 2670–2677 (2013).
- 33.
Flegal, K. M., Kit, B. K., Orpana, H. & Graubard, B. I. Association of all-cause mortality with overweight and obesity using standard body mass index categories: a systematic review and meta-analysis. JAMA 309, 71–82 (2013).
- 34.
Willett, W. C. et al. The use of a self-administered questionnaire to assess diet four years in the past. Am. J. Epidemiol. 127, 188–199 (1988).
Acknowledgements
The authors wish to thank Professor Thomas A. Gerds for his statistical advice. The Danish Diet, Cancer, and Health Study was funded by the Danish Cancer Society, Denmark. FD is funded by The Danish Heart Foundation (Grant number 17-R115-A7443-22062) and Gangstedfonden (Grant number A35136), Denmark. NPB is funded by a National Health and Medical Research Council Early Career Fellowship (Grant number APP1159914), Australia. The salary of JMH is supported by a National Health and Medical Research Council of Australia Senior Research Fellowship, Australia (Grant number APP1116937).
Disclaimer
Where authors are identified as personnel of the International Agency for Research on Cancer/World Health Organization, the authors alone are responsible for the views expressed in this article and they do not necessarily represent the decisions, policy or views of the International Agency for Research on Cancer / World Health Organization.
Author information
Author notes
Affiliations
Contributions
N.P.B., F.D., K.O., A.T., and J.M.H. contributed to the study concept and design; AS calculated the flavonoid intake from FFQ data; N.P.B. and F.D. conducted the data analysis; N.P.B. and F.D. drafted the manuscript; N.P.B., F.D., C.K., K.M., C.P.B., J.R.L., K.D.C., G.G., A.S., A.C., A.T., K.O., and J.M.H. critically reviewed the final draft of the manuscript.
Corresponding author
Correspondence to Nicola P. Bondonno.
Ethics declarations
Competing interests
The authors declare no competing interests.
Additional information
Peer Review Information: Nature Communications thanks the anonymous reviewer(s) for their contribution to the peer review of this work. Peer reviewer reports are available.
Publisher’s note: Springer Nature remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek"