Ik heb dit artikel nog eens naar voren gehaald omdat het belangrijke informatie geeft. over wat leefstijl en voeding kan betekenen.
21 april 2014: Bron: PLOS Genetics. 2014;10(4):e1004228.
Dieet heeft invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op het krijgen van specifiek darmkanker.
Rood vlees en bewerkt vlees vergroot het risico op het krijgen van darmkanker met respectievelijk 15% voor rood vlees en 11% voor bewerkt vlees. Dat is al vaker aangetoond. Maar door twee bepaalde genen bleek dat risico nog beduidend hoger te liggen met resp. 20% en 39 procent voor juist mensen met die twee specifieke genenmutaties in vergelijking tot het wel of niet eten van rood vlees en bewerkt vlees. Fruit, groenten en vezelconsumptie verlaagden juist het riscio op darmkanker bij alle deelnemers aan de studie.
Dit blijkt uit een deelstudie uit de grote GECCO studie. Een studie die zowel de effecten van rood vlees en bewerkt vlees gecombineerd met genenafwijkingen bij totaal 18407 deelnemers onderzocht in totaal 10 studies. De onderzoekers hebben gekeken naar het voedingspatroon en het menselijke genenprofiel van 9287 personen die darmkanker kregen en 9120 mensen die geen darmkanker kregen, samengesteld uit 10 eerder uitgevoerde onderzoeken in het kader van Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO).
Voor alle duidelijkheid dit is ander onderzoek dan receptorenonderzoek en mutaties welke vallen binnen personalised medicine. Dit is een onderzoek naar genen binnen het menselijke genoom:
Over de biochemische kaart: A community-driven global reconstruction of human metabolism staat onder https://www.kanker-actueel.nl/NL/voedingstoffen-als-medicijn-biochemische-kaart-van-menselijk-lichaam-voltooid-ziektes-kunnen-voorkomen-worden-door-individueel-voedingspatroon.html een artikel uit de Volkskrant met verwijzing naar de biochemische kaart zelf, gratis in te zien.
Studieresultaten:
Hier de vertaalde omschrijving van de onderzoekers over hun studie en de gevonden resultaten:
Voedingsfactoren , zoals vlees , fruit, groenten en vezels , worden geassocieerd met darmkanker; Echter, er is weinig informatie over de hypothetische vraag of voedingsfactoren een interactie laten zien met genetische varianten die het risico op darmkanker zouden wijzigen. We testten interacties tussen voedingsfactoren en ongeveer 2,7 miljoen genetische varianten voor het risico op darmkanker bij 9.287 darmkankerpatienten en 9.117 volwassen mensen (controles) uit tien studies.
We gebruikten logistische regressie om multiplicatieve genen en voedinginteracties te testen, evenals onze recent ontwikkelde cocktail methode welke een screening omvat die de stap op basis van marginale associaties en correlaties tussen genen en voeding test en een stap om multiplicatieve interacties te onderzoeken, terwijl het corrigeren voor meerdere testen werd gedaan met behulp van gewogen hypothese testen. Per kwartiel werd de toename in de inname van rood en verwerkt vlees geassocieerd met een statistisch significant verhoogd risico op darmkanker en juist een statistisch verkleind risico voor groenten, fruit en vezelinname.
Uit de case-control analyse, ontdekten we een significante interactie tussen rs4143094 ( GATA3 10p14/near ) en verwerkt vlees consumptie (OR = 1:17 , p = 8.7E - 09) , welke werd consistent waargenomen door alle studies heen ( heterogeniteit p = 0,78 ) .
Het risico op het krijgen van darmkanker gerelateerd aan bewerkt vlees en vleeswaren was verhoogd bij mensen met de rs4143094 TT en TG - genotypen (OR = 1:20 en OR = 1,39 respectievelijk ) en nul voor de mensen met het GG genotype (OR = 1:03 ) .
Conclusie:
Onze resultaten identifficeren een nieuwe genen - voedingsinteractie voor bewerkt vlees als risicofactor voor darmkanker, waarmee wordt benadrukt dat een dieet het effect van genetische variaties in het risico op ziekten kan beinvloeden, welke belangrijke gevolgen kan hebben voor de preventie van ziekten.
Het volledige studierapport: Genome-Wide Diet-Gene Interaction Analyses for Risk of Colorectal Cancer is gratis in te zien.
Hier het abstract van de studie:
Genetic variants may interact with diet and in combination affect colorectal cancer risk, which may have important implications for personalized cancer care and provide novel insights into prevention strategies.
Genome-Wide Diet-Gene Interaction Analyses for Risk of Colorectal Cancer
- Published: April 17, 2014
- DOI: 10.1371/journal.pgen.1004228
Abstract
Dietary factors, including meat, fruits, vegetables and fiber, are associated with colorectal cancer; however, there is limited information as to whether these dietary factors interact with genetic variants to modify risk of colorectal cancer. We tested interactions between these dietary factors and approximately 2.7 million genetic variants for colorectal cancer risk among 9,287 cases and 9,117 controls from ten studies. We used logistic regression to investigate multiplicative gene-diet interactions, as well as our recently developed Cocktail method that involves a screening step based on marginal associations and gene-diet correlations and a testing step for multiplicative interactions, while correcting for multiple testing using weighted hypothesis testing. Per quartile increment in the intake of red and processed meat were associated with statistically significant increased risks of colorectal cancer and vegetable, fruit and fiber intake with lower risks. From the case-control analysis, we detected a significant interaction between rs4143094 (10p14/near GATA3) and processed meat consumption (OR = 1.17; p = 8.7E-09), which was consistently observed across studies (p heterogeneity = 0.78). The risk of colorectal cancer associated with processed meat was increased among individuals with the rs4143094-TG and -TT genotypes (OR = 1.20 and OR = 1.39, respectively) and null among those with the GG genotype (OR = 1.03). Our results identify a novel gene-diet interaction with processed meat for colorectal cancer, highlighting that diet may modify the effect of genetic variants on disease risk, which may have important implications for prevention.
Author Summary
High intake of red and processed meat and low intake of fruits, vegetables and fiber are associated with a higher risk of colorectal cancer. We investigate if the effect of these dietary factors on colorectal cancer risk is modified by common genetic variants across the genome (total of about 2.7 million genetic variants), also known as gene-diet interactions. We included over 9,000 colorectal cancer cases and 9,000 controls that were not diagnosed with colorectal cancer. Our results provide strong evidence for a gene-diet interaction and colorectal cancer risk between a genetic variant (rs4143094) on chromosome 10p14 near the gene GATA3 and processed meat consumption (p = 8.7E-09). This genetic locus may have interesting biological significance given its location in the genome. Our results suggest that genetic variants may interact with diet and in combination affect colorectal cancer risk, which may have important implications for personalized cancer care and provide novel insights into prevention strategies.
Acknowledgments
DACHS: We thank all participants and cooperating clinicians, and Ute Handte-Daub, Renate Hettler-Jensen, Utz Benscheid, Muhabbet Celik and Ursula Eilber for excellent technical assistance.
GECCO: The authors would like to thank all those at the GECCO Coordinating Center for helping bring together the data and people that made this project possible. Members of the GECCO consortium are: Brent Zanke, Mathieu Lemire, Steven Gallinger, Thomas Hudson, Roger Green, Sébastien Küry, Stephane Bezieau, Graham Casey, Loic Le Marchand, Eric Jacobs, Peter Campbell, Hermann Brenner, Jenny Chang-Claude, Bette Caan, John Potter, Martha Slattery, Flora Qu, Jian Gong, Keith Curtis, Li Hsu, Paul Auer, Riki Peters, Shuo Jiao, Tabitha Harrison, Yi Lin, Andrew Chan, Brian Henderson, Laurence Kolonel, Gad Rennert, Stephen Gruber, Jing Ma, Richard Hayes, Robert Schoen, Stephen Chanock, Polly Newcomb, David Duggan and Emily White.
HPFS and NHS: We would like to acknowledge Patrice Soule and Hardeep Ranu of the Dana Farber Harvard Cancer Center High-Throughput Polymorphism Core who assisted in the genotyping for NHS and HPFS,under the supervision of Dr. Immaculata Devivo and Dr. David Hunter, Qin (Carolyn) Guo and Lixue Zhu who assisted in programming for NHS and HPFS. We would like to thank the participants and staff of the Nurses' Health Study and the Health Professionals Follow-Up Study, for their valuable contributions as well as the following state cancer registries for their help: AL, AZ, AR, CA, CO, CT, DE, FL, GA, ID, IL, IN, IA, KY, LA, ME, MD, MA, MI, NE, NH, NJ, NY, NC, ND, OH, OK, OR, PA, RI, SC, TN, TX, VA, WA, WY.
PLCO: The authors thank Drs. Christine Berg and Philip Prorok, Division of Cancer Prevention, National Cancer Institute, the Screening Center investigators and staff or the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial, Mr. Tom Riley and staff, Information Management Services, Inc., Ms. Barbara O'Brien and staff, Westat, Inc., and Drs. Bill Kopp, Wen Shao, and staff, SAIC-Frederick. Most importantly, we acknowledge the study participants for their contributions to making this study possible.
PMH-CCFR: The authors would like to thank the study participants and staff of the Hormones and Colon Cancer study.
WHI: The authors thank the WHI investigators and staff for their dedication, and the study participants for making the program possible.
Author Contributions
Conceived and designed the experiments: JAB SIB HB BJC GC ATC JCC SJC DD SG ELG RWH TAH RBH BEH MH JLH LH CMH MAJ LNK LLM ML PAN UP JDP RES DS MLS SNT CMU BWZ. Performed the experiments: DD. Analyzed the data: LH YL WJG SJ UP. Contributed reagents/materials/analysis tools: SJ CQ KRC. Wrote the paper: JCF UP LH. Collected phenotype data and biological samples and contributed these as investigators for their respective study: SIB HB BJC GC ATC JCC SJC SG ELG RWH RBH BEH MH JLH MAJ LNK LLM PAN JDP RES DS MLS SNT EW BWZ. Critically reviewed the manuscript drafts and approved the final manuscript: JCF LH CMH YL PTC JAB SIB SJ GC BF ATC MC ML SG TAH LLM PAN MLS BJC CSC BWZ SAR HB ELG KW JCC SJC KRC DD JG RWH RBH MH JLH MAJ LNK CQ AR RES FRS DS DLS SNT MT GSW BEH CMU WJG JDP EW UP
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker."