Raadpleeg ook de preventie literatuurlijst niet-toxische voedingstoffen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar of de literatuurlijsten per vorm van kanker of naast chemo, bestraling, operatie enz. 

29 november 2018: Met dank aan Peter bron: JAMA 

Biologisch geteelde voeding kan het risico op krijgen van kanker met tientallen procenten verlagen.

Een grote langjarige studie (7 jaar) in Frankrijk volgde het dieet van bijna 69.000 mensen en vond dat degenen die de meeste biologisch geteelde voeding aten gedurende de zeven jaar van de studie 25% minder kans hadden om kanker te ontwikkelen in vergelijking met degenen die traditioneel met pesticiden geteeld voedsel aten. Waarschijnlijk omdat er onder de 69.000 deelnemers vrouwen veruit oververtegenwoordigd waren (78.0% was vrouw; gemiddelde leeftijd, 44.2 [14.5] jaar) sprong borstkanker eruit met 35 procent minder risico op vooral hormoongevolelige borstkanker. Waar biologisch geteelde voeding het meest effect op had was op het risico van lymfklierkanker bij ouderen. Maar liefst 70 procent verschil was er in risico tussen de degenen die het meest biologisch aten en degenen die het minst biologisch aten. 

Source: Living on earth

Uit het abstract:

Results  

Onder de 68946 deelnemers (78,0% vrouw, gemiddelde leeftijd bij baseline, 44,2 [14,5] jaar), werden 1340 eerste diagnoses van kanker geconstateerd tijdens de follow-up, waarbij de meest voorkomende vormen waren 459 x borstkanker, 180 x prostaatkanker, 135 x huidkanker, 99 x darmkankerkanker, 47 x non-Hodgkin-lymfomen en 15 x andere lymfomen. Hoge biologische voedselscores waren omgekeerd geassocieerd met het algehele risico op kanker (hazard ratio for quartile 4 vs quartile 1, 0.75; 95% CI, 0.63-0.88; P for trend = .001; absolute risk reduction, 0.6%; hazard ratio for a 5-point increase, 0.92; 95% CI, 0.88-0.96).

Er zijn wel wat kritiche opmerkingen te maken met de manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd schrijven mensen onder de publicatie van het artikel, zoals de oververtegenwoording van vrouwen en het benoemen wat wel en niet organisch geteeld voedsel was. Maar leest u zelf maar: Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer risk 

De onderzoekers schrijven wel dat in de preventie van kanker zou het stimuleren van biologisch geteelde voeding een strategie kunnen zijn in de preventie van kanker in het algemeen. 

Hier het abstract van de studie. Het volledige studierapport is tegen betaling of via een code voor gratis toegang gratis in te zien.

A higher frequency of organic food consumption was associated with a reduced risk of cancer. Although the study findings need to be confirmed, promoting organic food consumption in the general population could be a promising preventive strategy against cancer.

Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer RiskFindings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study

JAMA Intern Med. Published online October 22, 2018. doi:10.1001/jamainternmed.2018.4357

Key Points

Question  What is the association between an organic food–based diet (ie, a diet less likely to contain pesticide residues) and cancer risk?

Findings  In a population-based cohort study of 68 946 French adults, a significant reduction in the risk of cancer was observed among high consumers of organic food.

Meaning  A higher frequency of organic food consumption was associated with a reduced risk of cancer; if the findings are confirmed, promoting organic food consumption in the general population could be a promising preventive strategy against cancer.

Abstract

Importance  Although organic foods are less likely to contain pesticide residues than conventional foods, few studies have examined the association of organic food consumption with cancer risk.

Objective  To prospectively investigate the association between organic food consumption and the risk of cancer in a large cohort of French adults.

Design, Setting, and Participants  In this population-based prospective cohort study among French adult volunteers, data were included from participants with available information on organic food consumption frequency and dietary intake. For 16 products, participants reported their consumption frequency of labeled organic foods (never, occasionally, or most of the time). An organic food score was then computed (range, 0-32 points). The follow-up dates were May 10, 2009, to November 30, 2016.

Main Outcomes and Measures  This study estimated the risk of cancer in association with the organic food score (modeled as quartiles) using Cox proportional hazards regression models adjusted for potential cancer risk factors.

Results  Among 68 946 participants (78.0% female; mean age at baseline, 44.2 [14.5] years), 1340 first incident cancer cases were identified during follow-up, with the most prevalent being 459 breast cancers, 180 prostate cancers, 135 skin cancers, 99 colorectal cancers, 47 non-Hodgkin lymphomas, and 15 other lymphomas. High organic food scores were inversely associated with the overall risk of cancer (hazard ratio for quartile 4 vs quartile 1, 0.75; 95% CI, 0.63-0.88; P for trend = .001; absolute risk reduction, 0.6%; hazard ratio for a 5-point increase, 0.92; 95% CI, 0.88-0.96).

Conclusions and Relevance  A higher frequency of organic food consumption was associated with a reduced risk of cancer. Although the study findings need to be confirmed, promoting organic food consumption in the general population could be a promising preventive strategy against cancer.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>